Занималня след 5-ти клас - добре ли е обмислена идеята?

67827
Занималня след 5-ти клас  - добре ли е обмислена идеята?
Снимка: Getty Images/Guliver

През новата учебна 2015/2016 г. и за шестокласниците ще бъде създадена целодневна организация на учебния ден. Това ще се отнася и за всички ученици от първи до осми клас на средищните училища (вкл. непътуващите). Средствата са планирани в централния бюджет и по бюджета на МОН. Осигуряването на целодневни занимания за учениците цели намаляване на броя на отпадащите от училище деца и повишаване на качеството на обучение.

Коментар на редактора:

В частна занималня в Бургас учат деца, че Бог е по-важен от майката

Частна занималня учи малки деца на религия, при това без родителите им да знаят. Става въпрос за занималня на Апостолската християнска ...

Първото съмнение за ползата от занималня при по-големите ученици е задържането на 12-годишно дете през целия ден в класната стая. Истината е, че още на обяд децата са уморени и допълнителното стоене на чина (както в повечето случаи протича занималнята) ги изнервя. Оттук нататък за никакво ефективно обучение не може да става въпрос, а единствено за неистови усилия от страна на учителя да укроти разбеснелите се тийнейджъри.

Мнозина съзират в занималнята при по-големите ученици, най-лесния начин да бъдат усвоени едни пари и откриването на работни места.

Проблем възниква в по-малките градове, където занималнята „убива“ дейността на читалищата и детските центрове, които са  принудени да изместят заниманията в следучебно време, когато децата са ужасно уморени.

Макар да не е задължителна форма на обучение, често върху родителите се оказва натиск децата им да посещават следобедните занимания, за да се запълни бройката деца и да се отчете дейността по проекта.

Ето какви са коментарите и на другите участници в учебния процес.

Стана ясно колко са двойките по литература при зрелостниците

3000 двойки има на матурите по български на държавните зрелостни изпити, каза заместник министърът на образованието Ваня Кастрева в сту...

Коментар на учителя:

Като цяло смятам, че занималните за големите от 5-ти клас нагоре са безпочвени. Тези деца никога няма да се научат да си разпределят времето и да бъдат самостоятелни. Ще свикнат постоянно някой да ги "ръчка" и да следи дали правят нещо, смята Асен Тодоров, преподавател в Класическата гимназия.

Коментар на родителя:

Моите деца ходеха на занималня до 4-ти клас, споделя Ани  Димитрова. Можеше и в 5-ти да продължат, но аз спрях по-голямата, защото установих проблема - тя не може да разпределя времето си и да учи самостоятелно. Наложи се целия първи срок на 5 клас да тичам от работа по-рано, за да си уча детето как да учи. Г-жа Димитрова споделя положителните си впечатления от занималнята в НСОУ София. Там занималнята е била организирана по следния начин: самоподготовка + едно от седем неща, които се редуваха: театър, английски език, спорт, лего, музика, рисуване, логически игри.

Коментар на наскоро завършил ученик - Драгомир Радойцев, възпитаник на НГДЕК, сега студент в Холандия:

Какво затруднява учениците според резултатите от матурите

Основните изводи, които биха могли да се направят от оценките на матурите при четвъртокласниците са, че не се работи достатъчно върху ...

Според мен трябва да се въведе друга форма на задължителни занимания, напр. задължителни спортни занимания, а не 40 мин. физическо, в което често нищо не се прави. България е водеща по статистика на затлъстяване сред младото население, припомня Драгомир Радойцев. Повечето деца започват да се интересуват сериозно от спорт именно на 8-9 годишна възраст и това е моментът те да бъдат заинтригувани със сериозна физическа активност, както е в Холандия.

Единственото безспорно е, че за работещи и без помощ от баби няма друга алтернатива освен занималнята…

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com