Задължителен образователен ценз

47222
Задължителен образователен ценз
Снимка: БГНЕС

В неистовите си усилия и гърчове да не каже простичката дума „Оставка” един от най-мразените хора в България Сергей Станишев се хвана като удавник за сламка за словосъчетанието „задължително гласуване”. А покрай него куп политици се наредиха на опашката – от уж имащи се за сериозни и готови пак да управляват като Бойко Борисов, та до откровени клоуни като Николай Бареков.

А задължителното гласуване далеч не е панацея. То няма да промени много. Просто ще е поредната „врата у поле” – като се сложат например глоби, кой пък ще ги събере? С едно задължително гласуване няма изведнъж съдебната ни система или пък полицията да станат по-добри.

Социалистическите южни лъжи със северен привкус

Курсът към подводните скали, по който БСП и ДПС уверено водят България, вече е почти към края си. Това стана ясно след като познатата о...

„Задължително” трябва да има. Задължителен образователен ценз. Както не можеш да имаш шофьорска книжка без да си взел изпит например. Защото гласоподавателите по презумпция поставят зад волана на държавата съответния шофьор. Е, ако не са наясно що е то кола, как тогава ще се избират шофьор? И откъде накъде – не ни ли писна от произшествията и катастрофите по Пътя на Прехода? Може ли шофьор да е човек, чието най-голямо постижение е да преброи кой пагон в съветската армия има повече звездички? Или човек, който като види камери и тича при тях, все едно са пожарникарски маркуч? Тотално нещо е сбъркано в такива избори – разумен човек и човек с достатъчно широка перспектива няма как да ги направи. Човек с поне добро или много добро средно образование - например с добър успех на матурите след 12-ти клас. Цензът не е ограничение - той е своеобразна линия на равен старт, защото всеки има достъп до образование и всеки може да покаже, че иска да се развие. И тази линия трябва да бъде пазена точно с условието на равен старт, а да не се изражда във врата за оформяне на затворен елит. Затворените елити винаги са свършвали с революции.

На последните избори всички се съгласиха, че купеният и корпоративен вот е тежка диагноза на обществото ни. Дори тези, които го купуваха. Съжалявам, но когато можеш да осъзнаеш каква вреда е това да си продадеш гласа, тогава можеш да искаш да гласуваш. Засега, в човешката еволюция, осъзнаването на такъв факт изисква широк мироглед. А най-добрата база за широкия мироглед е доброто образование – това, което те стимулира да мислиш, разкрива ти различни гледни точки, различни възприятия за света – политически, икономически, социални.

Не е случайност, че продажните мизерници, които се наричат политици у нас, съсипват систематично образованието ни. Който е неук, е по-лесно манипулируем – дали с ярки обещания, дали с подтисничество и внушение, че няма друга права вяра, освен тази, която ти сочи „господаря” – все стари като света трикове за удържане на властта.

Когато има образователен ценз, вече можем да говорим за задължително гласуване. Защото образованите имат дълг да са двигателят на едно прогресиращо общество. И „задължително” да въплатява например мярка като данъчно облекчение, защото си гласувал. Винаги е по-добре нещо да се върши по желание и с желание, а не заради заплаха. Защото когато си убеден в нещо, го защитаваш далеч по-добре, отколкото когато си принуден.

Дъжд вали - Серго, земи се спри

Дъжд вали, вали, вали, та ни дави. Мине се не мине и излезе Емо Чолаков, който по принцип дава не прогноза за времето, ами разказва биб...

И за да не си говорим само за права и задължения на избирателите, нека погледнем и тези на политиците. Който иска да управлява, да си поема отговорността – реално. Да се записва и заверява пред Конституционния или който и да е съд какво обещава да промени във всяка една област за четири години. А след като изтекат, да има отчет. И когато не е свършено нищо, да следва наказание – забрана да участва повече в политиката, конфискация на субсидиите и доходите, които е набрал като управляващ – има как да се измисли. Да видим тогава дали пък няма да направим що годе работеща държава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com