За протестите и смъртта в Румъния и България

4857
За протестите и смъртта в Румъния и България
Снимка: Thinkstock

В началото на ноември миналата година премиерът на Румъния Виктор Понта подаде оставка след многохилядни антиправителствени протести под лозунга "Корупцията убива". Това стана, след като в дискотека в Букурещ загинаха над 30 души, а около 200 бяха ранени вследствие на възникнал пожар, предизвикан от пиротехника. Трагедията предизвика масова обществена реакция, а хората протестираха за това, че властите са дали разрешение за работа на нощно заведение, което явно не може да опази клиентите си живи. Стана ясно, че клубът, който е бил в сграда на бивша фабрика, не е отговарял на правилата за безопасност, предвидени за такъв род заведения. 

Румънският министър-председател, срещу който и преди имаше призиви да си подаде оставката, го направи "само" след няколко дни на демонстрации. Изненадващо, сметнаха някои.

Румъния отмени според закон, позволявал на ВИП затворници да си намалят присъдата

Румънското правителство отмени спорен закон, който позволяваше намаляване на присъда в замяна на публикуване на "работа с научна стойно...

Хората в Румъния обаче бяха много възмутени от случилото се, от загиналите, от пренебрегването на нормите, от вратичките, които позволяват смъртта на хора. Точно и заради това протестите се обединиха около ключовото искане да се спре с корупцията. Нямаше как премиерът да не подаде оставка, според демократичните стандарти.

Постоянно говорим, че Румъния, с която бяхме в един кюп дълго време за пред Европата, започна да се отделя от нас. И го прави доста успешно, наред със законите, осъдените министри и депутати и оправените си пътища. Страната е далеч от цветущо положение, разбира се. Никоя страна не е. Както и го доказа трагедията в дискотеката, допуска се пренебрегване на правилата. По-късно проверка показа, че нормите са били заобикаляни и за много други сгради, а вратичките били повсеместни. 

Обществото в Румъния сякаш малко повече е свикнало да иска отчетност, да изисква питания и носене на отговорност от натоварените с власт да законодателстват и нормотворчестват.

От другата страна на Дунав

В България говорим през последните няколко години за пробуждане на гражданското общество. Малко се повтаря като мантра в опит за доказване, че сме станали по-демократични. Демокрация обаче би било, ако някой чуваше и реагираше.

Осъдиха брата на Бъсеску на 4 години затвор за търговия с влияние

Братът на бившия президент на Румъния Траян Бъсеску днес бе осъден на 4 години затвор за търговия с влияние. Това предаде AFP, позовава...

Абсолютен привърженик съм на гражданските протести. При нас обаче сякаш накрая всичко става платено, опетнено, оваляно в партийни краски. Цяло лято хората протестираха срещу кабинета на Пламен Орешарски и нямахме много по-различни искания от румънците - спиране на корупцията и разрушаване на зависимостите между "бизнес" и политически кръгове - даже му дадохме име с модела "Кой".

По принцип смъртта отрезвява. Тя води до премисляне и осъзнаване на грешките. Смъртта на толкова много хора в дискотека в Букурещ нямаше как да бъде пренебрегната.

Почти в същия отрязък от време злощастната история на Тодор от Враца направи това за България. Във Враца и в други градове на страната имаше протести, отключени от искането за спиране на насилието и справедливо наказание за виновниците. Почти всеки се постави на мястото на Тодор, на брат му, на родителите му и на приятелите му. Почти всеки си представи как може да умреш на пътя, защото си раздразнил не когото трябва. На доста от нас се е случвало.

Ние, българите, знаем, че корупцията съществува, че съдът не си върши както трябва работата, че ако имаш правилните връзки или достатъчно пари всичко е доказуемо в твоя полза. Точно и заради това всички се почувстваха толкова съпричастни със съдбата на Тодор. 

Сега обаче нещата с тъжната история от Враца изглеждат различни. Тодор се оказа, че е починал от исхемична болест на сърцето. Резултатите от експертизата може да предизвикат съмнения у някои, може да са напълно верни. Въпросът е, че Тодор, независимо от всичко, може да остане пример инцидентите, завършващи със смърт. Той не е първият, няма и да е последният, заради когато хората се надигат. Той е поредният и това е плашещото. Но все пак Тодор ще остане като човек, който отприщи човешкото недоволство срещу несправедливостта. Засега - без резултат.

Прокуратурата с допълнителни въпроси за смъртта на Тодор

Прокуратурата възнамерява да възложи отговори на допълнителни въпроси по съдебно-медицинската експертиза на 18 годишния Тодор от Враца....

Автор: Петя Бързилска

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com