Стъкмистиката увяхва в технологичната ера

19961

Числата не лъжат – само хората, които ги пишат. Тази велика фраза отдавна се е запечатала в съзнанието ми, въпреки че не помня откъде съм я чул или прочел.

Предвид факта какво се случи вчера на поредния, 24-ти ден от началото на протестите срещу кабинета Орешарски и това Народно събрание, не е чудно, че отново си я спомням.

Без инциденти и задържани на снощния протест

Няма регистрирани инциденти и нарушения на обществения ред по време на снощния протест срещу правителството на Пламен Орешарски в столи...

Официалната информация от страна на МВР е, че вчера на протеста в София е имало 3000 души. Който е бил там или е видял снимки, дори клипове, знае – това не са 3000 души. Липсва една нула най-малко. Защото това огромно множество е напълно достатъчно да изпълни стадион „Васил Левски”, като отвън ще останат хора.

Изкривяването на истината е похват, стар като света. За тази цел дори не е нужно да се лъже – просто се снима кадър от тълпата, където хората са малко по-малко. Или камерата се завърта към края на множеството, снимайки нищожен процент от цялата картина.

Хората обаче не са глупави. А след като социалните мрежи в България още не са забранени, няма и как истината да бъде скрита. Тя се вижда на снимките и на клиповете. И не, те не са фотошоп и монтаж. И не, те не са от началото на 90-те години – от вчера, 7 юли 2013 година са. Защото през 90-те години нямаше смартфони, с които да се снима – вижда се и на главната снимка на материала. Имаше и много сини знамена, които олицетворяваха СДС и организацията на митингите. Сега ги няма.

24-ти ден на #ДАНСwithme - сблъсък между протестиращи и контрапротестиращи

За 24-и път протестът "ДАНСwithme" поиска оставката на премиера Пламен Орешарски и на неговия кабинет. И тази вечер недоволните в София...

Това е положението – хиляди са на улицата, но не 3-4-5 хиляди. Повече от това са – няколко пъти повече. Който се съмнява, да отдели една вечер и да отиде до центъра на София – мястото отдавна е известно. Другото са самозаблуди или умишлени заблуди. Защото отдавна е ясно, че политиците в България остават глухи за вика на улицата. Тя обаче не се отказва и продължава да живее – и е тук, няма да си отиде. Колкото и да се въртят фотоапаратът и камерата към ъгълчето на цялата картина, колкото и коментари да има за „3-те хиляди мързеливци в центъра на София”. Съжалявам, повечко са. И знаят какво искат – искат държава, в която правилата да се спазват и в която управляващите да работят като истински експерти, а не да лъсва несъстоятелността им за по-малко от месец. На всички нива.

п.п. Благодарности на Иво Мирчев за уникалните кадри.

Автор: Ивайло Ачев

#ДАНСwithme: Да запълним всичко от Орлов мост до Плиска

"От Орлов мост до Плиска - да изпълним Цариградско за снимка за спомен тази неделя”! Това е призивът, който набира скорост в соци...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com