Обидите, които не осъзнаваме

15806
Обидите, които не осъзнаваме

От началото на седмицата, учудващо, фокус на медиите са сериозни теми – сектор „Енергетика” и здравната реформа. Разбира се, вече има наченки тези теми да бъдат изместени от поредните залъгалки – идва гей парад, във Facebook се върти поредната група с „много, изключително, невероятно, невъзможно” набираща скорост популярност – тази една полицайка с расистки послания да става вътрешен министър, може след това и директно кралица на България.

Когато има такива преброявания – кой най-много мрази хомосексуалните или кой ще „оправи” държавата, истинските проблеми си стоят настрани и стават все по-страшни. И лъсва най-безпощадно каква е картинката, след като някой от тези, които са призвани да ги решават, почне да говори за тях.

Тока има, тока нема

Няма такова животно като българския политик. Факт е, че всеки политик в света лъже и маже като за световно, но когато дойде ред на дебе...

Вчера (23 юни) депутатът от „Патриотичния фронт” (ПФ) Искрен Веселинов, който е точно такъв човек – част от машината за решения на проблемите ни, показа нагледно защо през някой и друг месец се сещаме колко ни е скъп токът, а няма и няма работещо решение. Веселинов, който е член на Комисията за наблюдение на дейността на КЕВР, не направи разлика между еднаква такса "задължение към обществото" за всички и отлагане на решението на КЕВР тази такса да поскъпне за бизнеса. Предполага се, че Веселинов е експерт, след като той един вид е член на комисия, наблюдаваща и питаща КЕВР какво прави. Но г-н Веселинов в рамките на две изречения след журналистически въпроси вчера (23 юни) подкрепи две противоположни гледни точки и дори не осъзна, че го прави – хем той, като депутат от ПФ, подкрепял еднаква такса за всички, хем иска не един, ами поне три месеца отлагане на решението на КЕВР, с което се въвежда такава такса! За г-н Веселинов не е и проблем, че таксата е основното условие да се отвори енергийната борса - на 2 ноември по план! Има-няма четири месеца. Енергийната борса, която трябва на практика да обедини свободния и регулирания пазар в тази държава и най-сетне да няма номера през регулирания пазар като с ВЕИ-тата. Ако някой е забравил – през регулирания пазар се договарят преференциални цени за изкупуване на ток – не само ВЕИ, а и когенерации т.нар. заводски централи. Като „Видахим” – уж трябва да прави гуми, но вместо това произвежда ток и печели основно от това, защото го пласира на регулиран пазар, иначе на свободен номерът не може да мине.

Как очакваме да бъдат решени проблемите на енергетиката ни, когато хора като Веселинов дори не осъзнават основни положения в нея? Не знаят, че КЕВР не просто иска поскъпване на тока, а изравняване на основна такса в бранша. Не знаят какви са условията енергийната борса да функционира. Не смятат, че един месец за подготовка за откриване на енергийната борса изглежда доста малък срок. Или по-лошо – знаят, но се държат така, все едно не знаят. Държат се като хора, нямащи връзка с мозъка.

Такива безумия не са интересни на „големите медии”. По-интересно е Блъсков да си развява интелектуалните срамотии или полицай Витанова как се надъхва „ама само ако ми освободят ръцете”. И докато обществото бива занимавано с такива откровени информационни идиотизми, истинските информационни единици си минават тихичко и полека на заден прав. А такива като Иван Искров, позволил фалита на четвъртата най-голяма банка в България, дори с оставката си успяват да се подиграят на държавата, т.е. на всички нас. Вчера Искров каза, че до 10-ти юли подава оставка. Което е повече от обида, но трябва да знаеш защо е обида. Обида е, защото всъщност на 10 юли т.е. три месеца по-рано от края на мандата на настоящия гуверньор, той може да бъде сменен от парламента. С други думи на 10-ти Искров можеше да бъде разкаран без никаква оставка и той добре го знае. Обида е и защото 10-ти е петък. С подаване на оставка тогава, Искров отлага с още една седмица възможността да се стартира процедурата за избор за нов гуверньор. Тънки хватки и моменти, показващи дебелоочието по върховете. Дебелоочие, което постоянно трябва да бъде разкривано, показвано, осмивано, охулвано, смазвано – от медии и граждани. И не става, и не става. А нали уж първата стъпка към решаване на даден проблем е да го признаеш. Не си признаваме проблемите, не вникваме как ни се подиграват, как ни минават непрекъснато по тънката линия. Но се радваме на дебилизми – гей парад и „който е хванал повечко тен, гори”. Е, всички почерняхме отдавна – политическата ни класа добре ни изпържи. Продължава обаче – най-доброто предстои!

Автор: Ивайло Ачев

Бумерангът на ромското "изключване"

Близо 200 000 младежи в България нито работят, нито учат, нито се обучават. Етническата им принадлежност почти предопределя попадането...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com