В тази държава само мафията просперира при всички власти

11086
В тази държава само мафията просперира при всички власти
Българската организирана престъпност печели по 3.5 млрд. лв. годишно, колкото е целият здравен бюджет, и е три пъти повече от парите за МВР

Следвай парите! Виж откъде са дошли, къде са отишли и ги конфискувай! Това е единственият верен път за битката с мафията и корупцията по високите етажи, установен в цивилизования свят през последните години. В този свят се отнемат всекидневно имущества за милиарди - и във Великобритания (само за м.г. там отнетите и запорирани имущества са за над 1 млрд. паунда), и в САЩ, и в Италия, и във Франция.

Формално България е в този клуб, но на практика не успява да прекрачи прага му. Родната мафия продължава да генерира печалби, равни на близо 5% от брутния вътрешен продукт. Според изследване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) мафията печели 3.5 млрд. лв. годишно, което е един цял здравен бюджет и три пъти повече от парите, отпускани годишно за МВР.

Може би и това нямаше да е чак толкова стряскащо, ако на практика не се оказва, че финансовата мощ на българската организирана престъпност не намалява. Дори напротив. А сигурно всички си спомнят

каква олелия вдигнаха от ГЕРБ на изборите

преди 3 г. Същата тази власт обещаваше как ще се справи с мафията, как ще я обезсили финансово, как законите ще се спазват, как няма да се краде от държавния бюджет и еврофондовете, как най-сетне ще се пресече контрабандата.

Какво обаче се случва? Според изследването на ЦИД организираната престъпност генерира най-много пари във външния пазар за сексуслуги - 1.260 млрд. лв. В България от този бизнес се трупат над 300 млн. лв. годишно. Броят на бандитите, които участват в тези нелегални пазари, се движи между 4000 и 5000 души. Според данните на центъра 1200 наркодилъри шетат из страната, а 7000 са уличните търговци на цигари без бандерол.

Сред най-мащабните престъпления продължават да са измамите с ДДС, които за 2010 г. са нанесли щети за около 700 млн. лв. Участниците в тях са с висок социален статус и обществено влияние, отчитат авторите на изследването. След пика през 2008 г. се наблюдавал спад, който обаче може да се дължи и на кризата. Все пак НАП и МВР отнасят някоя и друга похвала по тази тема. Въпреки това загубите за бюджета остават големи и достигат 10-11% от приходите от ДДС.

Не е ясно дали има спад при кражбите на ДДС, но е сигурно, че контрабандата на цигари успява да навакса много пари на мафията - с нея тя не само компенсира загубите на други фронтове и "пазари", но и излиза на печалба. Нелегалните цигари продължават да са най-бързо растящият пазар, като потребителите му се изчисляват на около 500 000. Дори наркомафията се е ориентирала към този бизнес, отчитат от ЦИД.

Изчисленията сочат, че от наркотици в България се изкарват 352 млн. лв. годишно, а от контрабанда на алкохол и цигари 470 милиона. МВР също се съгласява с тези изводи. Така според главния секретар на вътрешното ведомство Калин Георгиев се наблюдавала "тенденция на преструктуриране на дейността на групите, занимаващи се с наркоразпространение, като повечето от тях се ориентират към бизнеса с цигари, защото печалбите са много добри, а санкциите много ниски".

Наркотиците и кражбите на коли и културни ценности са изцяло под контрола на организираната престъпност. А

финансовата мощ на мафията остава една от най-значимите заплахи

за националната сигурност и за държавата.

Какви са резултатите от битката срещу всичко това? Никакви. Мафията печели по 1 млрд. лв. от ДДС годишно. За 10 г. това прави 10 млрд. лв. Към тях трябва да прибавим акумулираните и неконфискувани пари от югоембаргото, които според националното следствие се родеят с печалбите на Коза Ностра от сухия режим в началото на миналия век в САЩ. Милиарди е печалбата от банковата далавера от 1991 до 1997 г. Източени са повече от 3 млрд.

Щетите от приватизацията за държавата се изчисляват между 7 и 27 млрд. лв. Или на практика у българската мафия има толкова милиарди, които почти сигурно държавата няма, като се има предвид, че сегашната власт стопи до минимум дори резерва. И въпреки всички титанични битки, които МВР води, парите на големите босове стоят непокътнати, препират се в основни сектори на икономиката и дори чрез обществени поръчки на властта.

Няма дори един арестуван митничар, полицай или данъчен от онези, които не могат да обяснят огромните палати и луксозните коли и къщи. Камо ли да очакваме корумпиран политик, министър или депутат да видим зад решетките. Или поне да му се конфискува имуществото. На този фон има ли смисъл да задаваме въпроса кой е по-силен - мафията или държавата? А може би изобщо не би трябвало да ги противопоставяме - както се вижда, те мирно и съвместно си съществуват години наред.

АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ
Сега

Българи източват чужди сметки в САЩ

Двама българи, обвинени, че са част от престъпна група, източвала сметките на клиенти на американски банки, са били разкрити, когато ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com