Наказанието за изнасилване трябва да е като за убийство

5704
Наказанието за изнасилване трябва да е като за убийство
Снимка: Thinkstock Images

Цяла България следи делото срещу бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев, който е обвинен в изнасилване на 16-годишна ученичка. Към случая има толкова голям интерес, не защото е някакъв прецедент, а защото за пореден път разкри колко отблъскващо далеч могат да стигнат някои мъже, особено когато са облечени във власт.

У нас темата за изнасилванията като че ли не намира мястото в обществения дебат, което би било добре да има.

Всекидневно обществото проявява изключителна снизходителност към върволицата новини за изнасилени деца, момичета, жени, баби. Въздъхваме угрижено и минаваме на следващата новина.

Българският съд прави същото - бави дела с години, позволява ползването на процедурни хватки и законодателни вратички и в крайна сметка дава присъди, които нямат нищо общо с моралната и психическа вреда, която нанасят този тип престъпления.

Родителите на насиленото в Стрелча момиче: Евстатиев я е заплашил

Нов протест се подготвя в Стрелча – заради опасенията, че утре (12 февруари) бившият им кмет и бивш градоначалник на Пазарджик Ив...

10 години за баща, изнасилил 8-годишната си дъщеря. По 10 години за петима изверги, изнасилили 13-годишно момиче. 10 години за мъж, изнасилил баба си.

Съдът обича да дава по 10 години. Защото толкова тъп е Наказателният кодекс. Защото толкова тъп е и съдът - безполезен и неефективен.

Всъщност, по закон има някои обстоятелства (които обаче съдът никога не намира за валидни), при които присъдата за изнасилване може да е 15, дори 20 години. Сериозността на телесната повреда, броят на нападателите, "особено тежък случай" (защото вероятно има опция за лек случай на изнасилване) или, ВНИМАНИЕ, ако е последвало самоубийство на жертвата!

Евала на българския законодател.

На практика законът казва: "Когато едно момиче/жена бъде изнасилено, ще я почакаме дали ще се самоубие, защото травмата е била прекалено голяма и й се е отразила прекалено сериозно. Тогава можем да дадем по-голямото наказание. Ако не се самоубие, значи положението не е чак толкова драматично и ще си дадем на изнасилвача стандартната присъда".

Местан и Радан плашат гаргите!

И двамата щели да правят нови партии. Кого плашат ли? Гаргите! Това едно, но все пак по-вярното комай е, че се опитват да си дадат кур...

Това е само една поредна брънка от дългата верига на малоумното българско законодателство. То би било по-малко малоумно вероятно, ако беше писано от жени. Тогава може би нямаше да има такова престъпно бездушие, несправедливост и неадекватност по отношение на наказанията.

За изнасилване, без значение от обстоятелствата, трябва да се дава автоматично едно-единствено наказание - възможно най-тежкото, предвидено в националното законодателство. За изнасилване наказанието трябва да бъде същото като за убийство, и то за предумишлено убийство.

Защото жените, откакто свят светува, търпят това отвратително посегателство. И е крайно време същият този свят да вземе адекватни мерки. Да, тази битка е трудна, защото "големите мъже", които стават съпрузи, бащи, шефове, кметове, политици, бизнесмени, и които имат самочувствието, че въртят Земята, се оказват долни, жалки, мижави и гнусни насилници. За да бъдат те обаче спрени и наказани справедливо, събратята им по пол - всички останали мъже, също трябва да участват в битката. Редом до жените и редом до жертвите. Малоумните и безчувствени закони не са такова участие. Напротив - те са съ-участие с насилниците.

Затова наказанията за изнасилване в България трябва да се променят. Те трябва да станат свирепи. И ако всеки български мъж не е такъв само по лична карта, трябва да настоява за същото. Само тогава може да бъде постигнат ефект. Със съчувствие, уважение, решителност и гняв. Много гняв, защото долните издевателства над жени трябва да спрат.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com