Нагло и безцеремонно Борисов изманипулира за тока от "Марици"-те

19672
Нагло и безцеремонно Борисов изманипулира за тока от "Марици"-те
Снимка: БГНЕС

Тихо и скромно – така, по думите на премиера Бойко Борисов, излезе, че водената от него държава прави и струва, та енергетиката ни да цъфне и върже и даже се справя със задачата. Защото вече има конкретен резултат – предоговаряне на споразуменията с американските централи и какво се плаща от НЕК там.

Знаете ли стария виц от социалистическо време за вноса ни на компютри в Япония? Не сме внасяли, а са ни връщали. И не компютри, ами компоти. Ей така и вчера си мина помпозното преподписване в гранитната зала на Министерския съвет, под благия поглед на Вожда Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова.

Истинска съдебна реформа няма да има - няма реформатори

Ще има ли най-после качествени реформи, ще има ли чиста съдебна система, кой мъти водата? Оказа се, че по думите на едно от най-силните...

Действително предоговарянето с американските централи е стъпка напред. Какво обаче преподписахме?

Първо, подписахме ПРИНЦИПНО споразумение, а не ОКОНЧАТЕЛНО. То може и да стане окончателно, ЧАК КОГАТО ПЛАТИМ 700 млн. лева просрочени задължения. А това ще стане най-рано през юли. На всичкото отгоре, ЗА ДА СТАНЕ ОКОНЧАТЕЛНО споразумението, ще трябва да се произнесат регулаторните органи и банките-кредитори на американските централи. И тук идва същественият въпрос – КОЯ БАНКА ЩЕ СЕ СЪГЛАСИ КОМПАНИЯ, КОЯТО Е КРЕДИТИРАЛА, ДА СИ НАМАЛИ ПРИХОДИТЕ С 500 млн. лева (общо 1 млрд. лева за двете централи) ЗА СЛЕДВАЩОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ?

Второ, НЯМА намаление на изкупната цена от „Мариците”. Защото сме договорили единствено да намалим разходите, които даваме, за да са в готовност за производство тези централи – нещо ако случайно имаме нужда от повечко ток. С други думи ПО ДОГОВОР плащаме милиони само за да имат готовност двете централи да работят – а може и да не работят, НЕК пак плаща. И всичко това е ПРИНЦИПНО!!!

Трето, НЯМА намаление от 31% в парите, които НЕК плаща на „Марици”-те. Защото 14%, колкото е договорената по-ниска цена с ТЕЦ „AES Гълъбово Марица Изток 1” и 17% с ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3” НЕ означава 30% по-малко. Означава (14+17): 2= 15,5%. Основно образование – но вчера, 8 април, коскоджамити премиер и министър даваха 30%.

Петкова: Вероятно споразумението с американските централи ще задържи цената на тока

Ще купуваме по-евтин ток от американските централи тогава, когато НЕК покрие издълженията си към двете „Марици”. Надяваме с...

В цялата задачка остана и още един въпрос – Бойко Борисов и Теменужка Петкова са толкова неграмотни, че не могат да съберат 14+17 и да разделят на две или лъжат преди избори? Като знаем, че споразумението е принципно – така е написано в ОФИЦИАЛНОТО ПРЕССЪОБЩЕНИЕ на "ЕЙ И ЕС – 3С Марица Изток I” (ЕЙ И ЕС Гълъбово) т.е. на едната американска централа, тогава отговорът е ясен! Нека троловете да почнат да възхвалят Борисов СЕГА!!!

За тези, които все пак желаят да видят съобщението на "ЕЙ И ЕС – 3С Марица Изток I” (ЕЙ И ЕС Гълъбово) – да кликнат на ТОЗИ ЛИНК!!!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com