Мюфтийски манипулации: Мюсюлманите в София

5737
Мюфтийски манипулации: Мюсюлманите в София
Снимка: Getty Images / Guliver

В сряда стана ясно, че от Главното мюфтийство настояват за повече джамии в София, защото броят на мюсюлманите в столицата "се увеличавал ежедневно".

Имайки предвид статистическите данни, достъпни за всеки български гражданин, много лесно може да бъде направен изводът, че това искане е поредната провокация на верска основа, част от непрестанните игри на Мюфтийството.

Защото твърдението, че мюсюлманите в София се увеличават, просто не е вярно. Няма как, поне според статистиката.

Справка в НСИ показва, че според преброяването от 2001 г. населението на столицата е малко над 1 170 000 души, от които като мюсюлмани са се заявили 8614 души.

На последното преброяване - през 2011 г., при общо население почти 1 300 000 души, софийските мюсюлмани са били едва 6767 души.

Главното мюфтийство посочи колко дава Турция за ислямско образование у нас

Само сектор „Образование” получава 40% от парите си в Турция. Става въпросът за четири училища и Висшия ислямски университе...

Тоест, мюсюлманите в столицата не просто не се увеличават "ежедневно", а прогресивно намаляват.

Затова аргументите на Мюфтийството за нови джамии са абсолютно несъстоятелни. Въпросът, който е хубаво да си зададем, е защо фактологията се манипулира, за да се повдигне казус, за който предварително е ясно, че ще предизвика широко обществено недоволство.

България винаги е била религиозно толерантна страна. Същото се отнася и до столицата й. Показателно е "карето на толерантността" в центъра, в което на едно са събрани джамия, православен, католически храм и синагога. Но да се провокира религиозният мир с открити манипулации - това не бива да остава без реакция. Защото толерантността е и въпрос на разум - за да могат да бъдат блокирани навреме елементите, които вредят на установения ред и които изкривяват истината.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com