Моралът - променлив, Пеевски - вечен

56434
Моралът - променлив, Пеевски - вечен

Наглост – само така може да се определи връщането на Делян Пеевски като депутат, поне от моята гледна точка, за тази категория, позната на хората като "морал". След огромния скандал от 14 юни тази година, който окончателно показа какви фигуранти официално стоят начело на държавата, днес същата тази държава отново беше заплюта в лицето.

Официално Конституционният съд си изми ръцете – по-малко от седем съдии гласуваха Пеевски да се върне обратно в парламента. Кратка справка обаче демонстрира ясно кои съдии всъщност показаха необходимото витиевато усукване на морала и ценностната система така, че да намерят "точните" аргументи, за да облекат "30-те сребърника" в необходимата пъстра правна дрешка. Това са хора, избрани предимно от политическата квота на Конституционния съд.

Сблъсък между протестиращи и полиция пред Министерския съвет

Протестиращите срещу възстановяването на Делян Пеевски като народен представител са блокирали улици в центъра на София. Между демо...

За незапознатите, пък и за знаещите, нека припомня - съставът на КС се избира по следния начин – една трета съдиите идват по избор на Народното събрание, една трета се назначават от президента и една трета – от общо събрание на съдиите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Нека видим всъщност кой кой е в сегашния състав на КС и кой съдия как гласува по казуса „Пеевски”.

В подкрепа на Пеевски

Димитър Токушев, председател на съда. Той е професор по история на българската държава и право, бил е и декан на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Избран е през 2006 година от тогавашния български президент Георги Първанов.

Пламен Киров – доцент по конституционно право, председател на Правния съвет на президента на Република България (Георги Първанов) през 2006 година. Избран за конституционен съдия от Първанов.

Красен Стойчев – доктор по право и доктор на юридическите науки. Юридически експерт в конституционната комисия на Великото народно събрание (1991), член на Съвета по законодателството към ХХХVІІ Народно събрание, ХХХІХ Народно събрание и ХL Народно събрание. Избран за конституционен съдия от Народното събрание през 2006 година, когато на власт е Тройната коалиция.

Сблъсък между протестиращи и полиция пред Министерския съвет

Протестиращите срещу възстановяването на Делян Пеевски като народен представител са блокирали улици в центъра на София. Между демо...

Стефка Стоева - завършила Юридическия факултет на Софийския университет “Свети Климент Охридски” (1975). Заместник-председател на Върховния административен съд (2004-2009). Член на Съвета по законодателство към 40-то Народно събрание (2008-2009). Избрана за съдия в Конституционния съд от Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд през 2009 година.

Борис Велчев – професор по наказателно право. Бил е член на Съвета по законодателството при НС, член и председател на Правния съвет на президента на Република България. През 2006 година е избран за главен прокурор на Република България. Бил е член на Висшия съдебен съвет. Назначен за съдия в Конституционния съд от настоящия български президент през 2012 година.

Гроздан Илиев – той беше съдия във Върховния касационен съд, като беше назначен от квотата на ГЕРБ в предишното Народно събрание, след скандалите с Венета Марковска и Галя Гугушева.

Против Пеевски

Благовест Пунев – завършил е образованието си през 1971 година в СУ „Свети Климент Охридски”. Минава по съдийската стълбица, като заема постовете на член на Висшия съдебен съвет (ВСС) през периода 1998-2003 година. Избран е за съдия в Конституционния съд от Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд през 2006 година.

Пеевски: Имам право да питам кой не позволи да стана шеф на ДАНС

Във връзка с днешното решение на Конституционния съд да възстанови Делян Пеевски на поста народен представител самият Пеевски излезе с ...

Румен Ненков – бил е главен секретар на Министерството на правосъдието през периода 1990-1991 година, а започва кариерата си на съдия през 1980 година. Бил е и председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) през 2001 година. Избран за съдия в Конституционния съд от Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд през 2009 година.

Кети Маркова – преподавател по наказателно право и процес в Националния институт на правосъдието. Назначена от президента Росен Плевнелиев през 2012 година.

Георги Ангелов - участвал е в изработването на Административнопроцесуалния кодекс. Избран за съдия в Конституционния съд от Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд през 2012 година.

Анастас Анастасов – известен е като заместник- председател на Народното събрание в периода 2010-2012. Избран е за конституционен съдия точно от парламента през 2012 година.

Всички тези хора направиха своя избор – той вече е неотменим. Направиха го от името на българския народ. Сега ми остана единствено да припомня, че правото или законът плюс моралът се основават на понятието за свобода и справедливост. А точно справедливостта и дългът, съвестта и честта и неотменимите неюридически понятия "добро" и "зло" застават в центъра на морала и ценностната система. Тези две понятия служат на хората, за да градят морала и правото. Правната наука обаче казва, че не съществуват вечни и неизменни морални норми – просто защото те не са базирани само на добро и зло, ами и на дълг, чест, справедливост, казват юристите. С решението на казуса "Пеевски" съдиите, които подкрепиха връщането на медийния магнат в парламента, показаха обратното – нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено.

Лукарски: Решението на КС за Пеевски е нелегитимно

Ако действително това, което изтича като информация, че шест съдии са гласували в едната посока и 5 плюс 1 въздържал се в другата, е вя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com