Левски щеше ли да "съжителства стабилно" с Борисов и Пеевски?!

7849
Левски щеше ли да "съжителства стабилно" с Борисов и Пеевски?!
Снимка: БГНЕС

Конкретиката винаги ми е била слабост. Обичам я. И конкретно си мисля, че избухналата обществена реакция относно турското робство беше умишлено потърсена – за да не гледаме в другата важна посока.

Буквално преди два дни за пореден път ни беше казано, че не сме правова държава. Не можем да сме, когато няма независима и работеща съдебна система. Подчертавам – трябва да е хем независима, хем работеща – иначе не става.

Познанието - прозорецът отвъд страховете към проблемите

Човек се учи, докато е жив. В България много често повтаряме тази велика максима и също толкова често не я следваме и съответно страдам...

И какво стана – точно когато имаше импулс, точно когато безпощадно ясно стана ОТНОВО, че Румъния, с която сме заедно в Механизма за сътрудничество и проверка, може скоро да излезе от него, защото ще се поправи в достатъчна степен в борбата с корупцията, а ние си стоим на ниво препоръки – от 2007 година насам, тръгнахме да истерясваме за турското робство. И го правим без да има реално предложение за махането на термина от учебната програма. В предложението за реформа на програмата е записано следното очакване на МОН като резултат от обучението в VI клас: "Дават се примери за съжителство между традициите на християни и мюсюлмани във всекидневието: празници и обичаи, жилище, облекло, храна" (стр. 6 от програмата за VI клас). Предложение! Нито дума да се замества "турско робство" със "съжителство"! И типично за България вече е поискана оставката на образователния министър, който трябваше да си тръгне още след като по-миналата Коледа направи недопустими коментари за проф. Асен Златарев и Фредерик Жолио-Кюри. А съдебната реформа, ВСС, Сотир Цацаров, Делян Пеевски, Бойко Борисов, Ахмед Доган и въобще КОЙ стоят отстрани и си умират от смях. Борисов и герой ще стане в медиите на Пеевски - уволни злосторника Танев, спаси държавата отново! Цацаров даже реши да не се отчита какво е свършил за периода 2013 - 2015 - този период, дето имаше Костинброд и КТБ. Някой разбра ли?

Мисля си какво ли би направил Васил Левски, ако живееше в днешната България? Какво ли би сторил, ако видеше сегашния ВСС, ако знаеше кои са Ахмед Доган, Делян Пеевски, Бойко Борисов, Сергей Станишев, Георги Първанов и цялата компания? Ако знаеше КОЙ управлява футболен клуб "Левски"? Дали щеше да приеме "стабилното съжителстване" с мафията, както го приемаме ние? Какво ли биха написали Паисий Хилендарски и Софроний Врачански? И щяхме ли да го прочетем, да го осмислим, да го видим дори – или просто щеше да бъде удавено от медиите на Пеевски, които давят и най-малката наченка на самостоятелно мислене?

Родовата памет трябва да се защитава! За да може на един човек да му пука на ВСС, първо трябва да му пука за страната му, да я обича, да иска да живее и работи в нея. Но освен защитата на принципите, трябва да има защита и срещу конкретни фактори – тези, които обобщаваме с „КОЙ”. Тези фактори ни докараха дотам, че да реагираме като ужилени за родовата си памет, без дори да проверим за какво точно става въпрос. И докато го правят, пропускаме да ги накажем за грабителството ни на наш гръб. А те продължават, ние пък им позволяваме ли позволяваме. Защото е стара истина – духовното разцъфтява, когато първо е разцъфтяло икономическото. Ако не ми вярвате, припомнете си как е започнало Възраждането ни – така и така сме на тема образование.

Конкретни бандитски действия ни засилват надолу и в крайна сметка удрят по теми като родовата ни памет – краденето от обществените поръчки, от здравеопазването, откъде ли още не, нагласяването „наши хора” да са на всяко по-добро и престижно място. За нашите хора е достатъчно само да се огледаме - най-пресният пример е жената на Яне Янев, съветник на Бойко Борисов. Така, като и в Османската империя е било – правиш бизнес, но нямаш права, ако някой реши да те ограби, защото имаш вече „твърде много”. Дори и Божидар Димитров, който говори толкова глупости на килограм, го каза. Но в днешно време срещу това не правим подписки. Не се вдигаме. Няма „всички на оружие”. Има апатия. Има „соросоиди – рубладжии”, „умни – глупави”, „красиви – грозни”. Има пълно разделение.

Защо Попова атакува Плевнелиев?

„Гражданите са жадни за справедливост. Като гражданин аз съм разочарован... Демонстрираният вчера подход поставя въпроса дали цел...

Събудете се бе, хора! Прогледнете! Събудете се и прогледнете заради Левски, Ботев, Вазов, Паисий, Софроний. Осъзнайте какво са направили те, предайте го на децата си. Поискайте ДА СЕ ЗАНИМАВАТЕ – с децата си, с настоящето си, с бъдещето си. Не чакайте друг да ви посочва ценности, оформете ги сами – като бъдете жадни за знание, като помислите преди да говорите или пишете във Фейсбоклук, като се борим за своето и общото благо. Така, както са поискали Левски, Ботев, Вазов, Паисий, Софроний. И тогава няма да се връщаме към дилемата как някой ще ни накара да ги забравим, защото няма да чакаме друг да поеме нашата отговорност.

П.П. Между другото на 28 януари, 2013 година Сергей Игнатов, министър на образованието, подаде оставка. Почти месец по-късно падна първото правителство на Бойко Борисов. На 28 януари, 2016 година, Бойко Борисов поиска оставката на Тодор Танев, министър на образованието. Следва продължение ...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com