Кои са протестиращите, с които преговаря властта?

25324
Кои са протестиращите, с които преговаря властта?

В страницата си във Фейсбук Спас Колев е написал, че спазва един основен принцип в живота си - да не се взима много насериозно. Напоследък обаче явно е забравил този си принцип. Той вече се явява нещо като говорител на протестиращите, които всеки месец се срещат с премиера Пламен Орешарски.

Той редовно е цитиран от правителствената пресслужба. Колев е един от малкото участници, които застават зад микрофона, за да обяснят пред медиите какво се е говорило. Защото парадоксално разговорите, които се представят от пресцентъра като открит диалог с "необвързани с политически сили и независими граждански организации", са закрити и за журналистите, и за обществото. На тези сбирки категорично отказват да присъстват участници в протестите ДАНСwithme.

Кои са участниците в тези закрити срещи? Въпросът явно се оказва с повишена трудност за правителствената пресслужба. Въпреки че списъкът с участващите организации трябва да е публичен, желанието на в. "Сега" да го получи удари на камък. Оказа се, че няма кой да предостави имената на организациите.

С мълчание беше отказано съдействие както от началника на кабинета на премиера Мария Дивизиева, така и от самия пресцентър. За щастие част от участниците в разговорите фигурират в различни прессъобщения, в които се казва и че хората, които посещават сбирките, са над 70. Така може да се добие представа за профила на някои от тях.

"Свободни, можещи и силни"

Гражданската инициатива "Свободни, можещи и силни" (СМС) не фигурира в правния мир, но пък е основен двигател на разговорите с премиера. Неин представител е Спас Колев. За първи път името й се чува на 6 март, когато в столичен хотел се събират няколко организации, за да издигнат кандидатурата на проф. Димитър Иванов за министър-председател в служебното правителство.

Макроикономистът е бивш съветник на президента Георги Първанов. Сред организаторите на срещата са също така "Федерация на свободните граждани" (друг участник в срещите с Орешарски) и сдружение "Рила", подкрепа оказват сдружение "Национална инициатива за социална солидарност" и др.

Всъщност зад СМС се крие партия "Социалистически младежки съюз", чийто секретар е Колев. Той е и администратор на страницата във Facebook на организацията. "Социалистически младежки съюз" е създаден след закриването на комунистическия комсомол. По време на войната в Югославия членовете му протестираха всеки ден пред американското посолство, опънаха палатков лагер пред парламента, изгориха чучело на Бил Клинтън и посрещнаха Тони Блеър в университета с плакати "Здравей, Тони, здравей, убиецо!".

Като секретар на организацията името на Колев фигурира под подписаното на 9 юни 2011 г. споразумение за създаване на "Леви обединени сили" (ЛОС). Зад документа застават 10 партии и пет организации, сред които: "Българска комунистическа партия", "Българска левица", "Българска работническа партия (комунисти), Партията на българските комунисти на проф. Минчо Минчев, както и Движение за съпротива "23 септември".

Част от платформата на ЛОС я чуваме днес от тези, които се срещат с Орешарски - борба срещу "престъпността, корупцията и олигархията", както и "антикомунизма, антисоциализма, неофашизма, русофобията". Друга цел е "недопускане на частните монополи и картелни споразумения" и "относително самостоятелна финансова политика и недопускане на фискален борд"!

Колев е деен участник и по време на февруарските събития през 1997 година. Според източници от БСП той е бил близък с покойния Николай Добрев. Една от снимките в профила му във Фейсбук е пред президентството с Петър Стоянов, когато Добрев връща мандата за съставяне на правителство. На друга снимка пък Колев е с президента и бивш лидер на БСП Георги Първанов. В свое изказване Ангел Славчев - друго лице от февруарските протести и бивш член на "Българската евролевица", определя Колев като "член на БСП, участвал в последния партиен конгрес".

Друг представител на "Свободни, можещи и силни" е Ангел Гаджев. Той участва на последната среща с премиера на 9 август. След нея Колев пише в социалната мрежа: "Днес някои неориентирани мадам-журналистки попитаха Ангел Гаджев на пресконференцията в МС - "Кои сте Вие?" Гаджев невъзмутимо отговори: Ние сме тези, които свалиха правителството на ГЕРБ! Точно така се реагира, Ангеле, браво! Ние три пъти се появихме по улиците и гербаджиите се ометоха. Тия, днешните, два месеца едно правителство не могат да бутнат. Сега какво, да излезем и да им покажем как стават нещата ли? Няма да ги огрее..."

Името на Гаджев може да се срещне като участник в различни протести и инициативи през последната година. На 16 юни 2012 година той взима мегафона на един от протестите срещу новия Закон за горите, като се представя за ръководител на три организации - Гражданско сдружение "Рила", Сдружение срещу политиката на банките и Сдружение срещу полицейското насилие над гражданите. Тогава е освиркан от останалите протестиращи.

Гаджев е инициатор и на подписката срещу шистовия газ, стои и зад издигането на бившия съветник в ДАНС по времето на тройната коалиция Алексей Петров за кандидат за президент. На 23 август 2011 г. Гаджев организира публично връчване на събраните подписи срещу шистовия газ на кандидатпрезидентската двойка Алексей Петров и Душана Здравкова.

"Въпросът за шистовия газ е национален проблем и като такъв няма да бъде забравен от Алексей Петров, когато той стане президент. За другите кандидати, партийните, не отговарям. 22-годишният партиен модел на управление е погрешен и искаме да принудим партиите да отстъпят на гражданите възможността да поемат управлението на държавата", пише в своя статия Гаджев.

И още съратници на Алексей Петров

"Федерация на свободните граждани" е друга организация, която участва в разговорите с Орешарски и е сред издигналите кандидатурата на Димитър Иванов. Структурата е регистрирана на 6 ноември 2012 година. От сайта й става ясно, че нейната платформа е базирана на проекта "2030 - Нова България". Част от него е инициатива за референдум за Велико народно събрание за смяна на олигархичния политически модел на прехода с президентска република.

Зам.-председател на федерацията е Станислав Касаков. В Търговския регистър той фигурира сред членовете на политическа партия "Нова сила". Партията беше създадена от Антон Сираков, който дълги години беше дясна ръка на Волен Сидеров и един от основателите на "Атака". По време на един от февруарските протести срещу ГЕРБ Сираков заяви, че "Нова сила" ще подкрепи кандидатурата на Алексей Петров за президент. "Смятаме, че ще постъпва през целия си мандат така, както много бегло се опита да го върши Георги Първанов в последните месеци на мандата си - да отправя послания", заяви той.

Друг зам.-председател е Иван Бонев. Той е сред учредителите на сдружението "Съюз на интернет любителите на автомобили (СИЛА)", което се създаде около протестите срещу високите цени на бензина в началото на 2011 г. В различни публикации се твърди, че зад СИЛА (която също участва в разговорите с Орешарски) стои отново Алексей Петров.

"През лятото на 2011 г. с нас се свърза Душана Здравкова, за която тогава се говореше, че ще бъде вице на Алексей Петров, ако той се кандидатира за президент. Искаше да ни запознае с хората, протестиращи против проучванията за шистов газ в Нови пазар", спомнят си на 26 март 2012 г. пред "Сега" Чавдар Здравков, председател на СИЛА, и Борислав Райчев - негов заместник. После ръководството на СИЛА е поканено в София на среща с Петров в хотел в кв. "Лозенец".

"Той ни плати хотела", признава Здравков. Първия ден си говорят общи приказки, никакви конкретни предложения няма. Присъства и Михаил Михайлов, бившият говорител на правителството на Иван Костов. Вечерта групата се весели в известно чалга заведение наблизо, а на сутринта разбира, че част от хората вече са на нова среща с Петров, за която ръководството не е уведомено. "Появиха се слухове, че някои там са искали пари от него, а дали е било така - не мога да кажа. Факт е обаче, че 5-6 души скриха от останалите 30, че са на такъв обяд", казва Здравков. Оттогава се заговаря, че СИЛА е под опеката на Алексей Петров.

Друг член на "Федерация на свободните граждани" е Надка Йонова. В Търговския регистър името й фигурира като представител на синдикална секция "Подкрепа" при "Девня - Цимент" АД. До този момент от синдиката не подкрепят протестиращите от ДАНСwithme, но пък наскоро поискаха от президента да свика Велико народно събрание. Между другото президентът на "Подкрепа" Константин Тренчев е сред присъстващите на срещата, на която е издигната кандидатурата на Димитър Иванов за служебен премиер.

Малко за бившите членове на "Атака"

Февруарските протести срещу ГЕРБ раждат част от останалите формации, които днес се срещат при закрити врати с Орешарски. На 11 февруари се появява "Народът в единство". В него се включват Янаки Ганчев и Чавдар Янев от "Бунтът за Нова България", Георги Георгиев и Николай Говедаров от Граждански форум "Промяна", Божидар Томалевски от партия "Другата България" и Иван Бонев от "Федерация на свободните граждани". Форматът не съществува дълго и се разпада.

Месец по-късно в кино "Освобождение" се създава Общобългарско движение на протестиращите "Освобождение", а в местността Оборище се сформира Национално движение "20 април", в което влиза Мишо Шамара. "Освобождение" е сред участниците в разговорите с Орешарски, а Мишо Шамара е водещ на голяма част от митингите в негова подкрепа. При създаването на "Освобождение" негов говорител се явява Ивайло Франц, който на парламентарните избори е кандидат за депутат от партията "Другата България". Преди да влезе в това си амплоа Франц е активист на "Атака" и водещ на предаване по телевизия "Алфа" на партията на Сидеров.

Кандидат-депутат от "Другата България" е и друг участник в последната среща с Орешарски - Нина Гергова. Тогава тя взе първа думата в качеството си на представител на Гражданската инициатива "За нов обществен договор". В края на юли нейни представители внесоха в Министерския съвет 327 000 подписа в подкрепа на гражданските искания от февруари досега и дадоха кредит на доверие на правителството.

Гергова е и сред организаторите на протеста пред френското посолство срещу "намесата на френския посланик във вътрешните ни работи". Поводът беше съвместното изявление на Филип Отие и германския посланик Матиас Хьопфнер, че "България трябва да се откаже от олигархичния модел, а властта да чуе гражданското общество".

Гергова фигурира в различни сайтове и като представител на "Коалиция на протеста". Другото име, под което организацията се среща, е "Коалиция 2013", но подобна структура никъде не е регистрирана. От името на последната Гергова прави предложение до депутата от "Коалиция за България" Мая Манолова за промени в Изборния кодекс. Сред подписалите го са партия "Другата България", Движение на протестиращите "Освобождение", "Коалиция на протеста", "Граждански форум Промяна".

Според съобщение на правителствения пресцентър всички тези организации плюс СИЛА, легия "Антимафия", Гражданско сдружение "Гласност", Сдружение "Живот за България" фигурират под декларацията, подписана на първата среща на Орешарски с "необвързани с политически сили и независими граждански организации". В нея се дава подкрепа за правителството, "тъй като не искат то да абдикира от проблемите, както предишното".

Изненада?!

"Повечето от присъствалите на срещата с Орешарски бяха от категорията "удобни" за властта", заяви на 9 август Ангел Славчев. Той я напусна преждевременно, разочарован, че е закрита за медиите. Според Министерския съвет това е станало по искане на самите "протестиращи". Това още повече засили съмненията за легитимността на срещите, но пък се оказа много удобно на властта.

На последното събиране се присъединиха и представители на създаденото на 9 април в Русе сдружение "Национално движение Свобода". Негов председател е Йордан Бонев. В сайта на сдружението той признава, че от 2008 до 2009 г. е бил член на ГЕРБ, а от "2012 г. до декември 2012 г." - член на БСП. "И разбрах, че двете партии, които се обиждат и борят за власт пред народа и манипулират обществото чрез медиите, са едно и също нещо. Там при тях ти си роб и те карат да си наведен цял живот с цел някой ден ти да се издигнеш в обществото" - така той обяснява напускането на двете партии.

Като лице на организацията през последните месеци се налага Бисер Миланов, който не позволява да бъде наричан с петнистия си прякор (Петното). Той взе участие в последната среща с премиера и предизвика негативни коментари понеже е осъждан. Според offnews.bg има 7 присъди.

Първата е получил на 18 години за кражба. Присъдата е условна, но е последвана от ефективна - 6 месеца затвор, през 1987 г. за кражба на автомобил. Бягство от затвора му носи трета присъда и на 20 години той вече е с три наказания. Тогава Миланов е осъден на 4 години и три месеца зад решетките. Едва излязъл от затвора - през 2004 г., отново е осъден - за съпротива на полицай.

Получава две години затвор за хулиганство. През 2007 г. следва ново осъждане - 2 години затвор за нанасяне на тежка телесна повреда. През 2010 г. съдът в Самоков му е наложил 6 месеца пробация за шофиране в пияно състояние. И в момента той има няколко висящи дела. Миланов беше задържан и на няколко пъти по време на протестите по подозрение, че готви провокация.

"Осъждан съм, но това не значи, че съм престъпник. Най-големите престъпници са тези, които ни управляват", обясни пред "Сега" той и се оплака, че след срещата е бил спрян за проверка на бул. "България". Освен това не го пускали в парламента да участва в обсъждането на Изборния кодекс. НСО обаче без проблеми го пусна, за да се види с Орешарски.

Исканията на протестиращите

- Незабавно да се разсекрети протоколът от съвместното заседание на правителството на ГЕРБ и турското правителство, проведено в Турция.

- Незабавно да се освободят досегашните шефове на ключови агенции (като тази по лекарствата), членове на бордове в стратегически и възлови предприятия и държавни структури, които продължават да дерибействат и саботират правителството.

- Да се даде отчет колко и кои PR агенции обслужват министерствата, агенциите и различни държавни органи, колко пари получават и колко са отмъкнали. Да се прекрати тази практика и се обособят съответни отдели "Протокол".

- Да се даде конкретна информация за атентата в Сарафово. Бившата ДС разкри атентатите на гара Буново, в пловдивския влак за три месеца! Неговите подчинени какво се мотлят?

- Известно ли е на МВР какво се мълви из "Нощна София", относно протестите и готвените организирани мероприятия?

Няма протестиращи пред НС, контрапротестът почива днес

Загражденията около Народното събрание са вече премахнати и няма никакви хора около сградата на парламента. Единствено няколко колоезда...

Авторска разработка на вестник "Сега"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com