Коалицията се разпада наесен!

27229
Коалицията се разпада наесен!
Снимка: БГНЕС

Борисов нехае, но отсега трябва да знае, че коалицията на ГЕРБ с Реформаторския блок (РБ) е пред разпад - колкото и управленски мир (и любов) да има сега между тях. Като към това добавим и поначало клатещата се поддръжка на Патриотичния фронт и АБВ, ГЕРБ, става опасно за правителството му - коалиционното!

Прогнозата е, че политическата дружба между Бойко Борисов, Радан Кънев, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и Ивайло Калфин, делегиран самоотвержено от Георги Първанов в лапите на опонентите му, ще се разтури най-късно до октомври - когато по местните избори всеки от тях ще си хване пътя и ще зареже, както вече 6-7 месеца парадират, националния интерес, събрал ги с компромис в управлението! По октомври първи ще обърнат гръб на "националните интереси" Радан Кънев и Реформаторите, когато вкусили от властта, малките формациики, съставящи Блока, ще се полакомят за още, и още, и при пълното бесепарско слабосилие ще се превърнат (заедно с ДПС, разбира се, но те само в смесените райони!) в основния изборен конкурент на ГЕРБ. Отсега се чуват откъслечните призиви и закани, че Реформаторският блок трябва да издигне - и това е напълно в реда на нещата - свои кандидати за кметове във всички български общини! Така от коалиционери и съдружници в парламента и правителството ГЕРБ и Реформаторите ще се превърнат в остри и готови на всичко, включително и на удари в кръста - конкуренти. Ако някой не е съгласен, нека ни убеди как ГЕРБ и РБ едновременно хем ще управляват държавата като съмишленици, хем ще се плюят и нападат като смъртни врагове по време на кампанията за местните избори! Това е фантастично дори и за улегнала Германия, камо ли пък за разнебитена България! До октомври - само след месец ще бъде поставено началото! - ще станем свидетели на тежки и непоправими взаимни обвинения - политически, икономически, социални - между ГЕРБ и Реформаторите! Ще се поставят рекорди в оплюването и компроматирането, поле на което българската политическа практика е повдигнала летвата до недостижими висоти!

Движение "България за гражданите": Не сме обсъждали ултиматуми към ГЕРБ

Не сме обсъждали ултиматум спрямо правителството и евентуално напускане на управляващата коалиция. Това заяви народният представител от...

Случайно ли зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов преди време заяви някак между другото, че в осъществяваната здравна реформа на министър Москов "има много смущаващи елементи!". Цветанов, за разлика от другите в управляващото мнозинство, включително и от Борисов, е далновиден и системен политик - въпреки упреците на опонентите му, че е с "недостатъчен интелект и с ниско културно-образователно равнище" (което не е вярно, защото освен, че е " прост физкултурник", в каквото го обвиняват, е завършил и доста по-престижната специалност "управленски мениджмент"!). Цветанов - човекът, пряко отговорен за изборните резултати на ГЕРБ, отсега си постиля и е напълно прав да върши това; Цветанов единстевен от управляващите вижда в лицето на коалиционните му партньори от Реформаторския блок главния изборен и предиборен съперник на ГЕРБ! Цветанов единствен от управляващите е разбрал, че ако ГЕРБ допусне - подведен от сътрудничеството си с Реформаторите в изпълнителната и законодателната власт - "мекошавост" в периода на предизборната кампания и по време на самите избори за местна власт, то тази местна власт лека-полека ще им се изплъзва. Победата им през октомври, която още отсега всички прогласяват, ще бъде значително стопена и "ограбена"! Дори и само от личен егоизъм и от желание да се справи със задачите си на организационен зам.-председател, Цветанов е разбрал, че коалиционният партньор на ГЕРБ, освен такъв, е и негов, реален и потенциален, политически опонент! На моменти даже политически враг!

След октомври не АБВ и Патриотичният фронт ще напуснат управляващата коалиция, както всички пророкуват, а точно Реформаторите. Защото след местните избори идват президентските - догодина, и парламентарните - по догодина; защото, получили обществена легитимация с активното си участие в управлението на Борисов, Кънев, Кунева и другите в Блока ще са с вече повишен политически апетит! И вълчи глад!

Разбира се, за разпада на коалицията има и, така да се каже, вътрешни опасности - разпад на самата реформаторска коалиция. Кунева вече почна с артилерийската подготовка, предлагайки семейство Паси - нерде Ямбол, нерде Стамбул! - за важни коалиционни постове. Борисов мълчи, но Радан Кънев - първо избухна невъздържано, после свали тоналността! Тоест, в "малката" управляваща коалиция на Реформаторите назравят спорове, които няма как да не прераснат в скандали, на което големите коалиционери от ГЕРБ няма как да реагират! В името на обичаните от всички политически партии "националните интереси"!

Успокоителното за държавата е, че дори всички малки партньори да напуснат коалицията - и Реформаторите, и АБВ, и Патриотичният фронт - ГЕРБ ще продължи да управлява - с правителство на малцинството, както беше през периода 2009-2013-а. И ще продължи да управлява не защото е много силен, а точно обратно - защото другите, барабар с БСП и ДПС, са много слаби! Точно слабите ще го крепят, защото следващия път повечето от тях няма да припарят в пленарната зала! За добро или за зло!

Реформаторите искат НС да участва в освобождаването на главния прокурор

Народното събрание да може предлага на Висшия съдебен съвет да предложи на президента освобождаване на главния прокурор. Тази идея за...

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com