Какво стана на Орлов мост - един по-различен поглед

44364
Какво стана на Орлов мост - един по-различен поглед
Дали е вярно или не - това го знае Господ и отговорните, които и да са те

Кървавата развръзка на Орлов мост от вчера вечерта със сигурност вдигна адреналина на мнозина – както на хората, които бяха на протеста, така и на тези, които видяха на живо чрез различните комуникационни канали какво ставо.

Какво обаче всъщност стана и кой предизвика всичко? Защо в София се стига до боеве с полицията, а никъде другаде в България нямаше такива кървави сблъсъци? Предлагаме ви впечатленията на журналиста Григор Лилов, който е бил на протеста и има своя версия за нещата.

Между осем и десет души са в болници след сблъсъка на Орлов мост

Общо осем души са постъпили в УМБАСАЛ "Пирогов" след сблъсъците на Орлов мост, съобщава Агенция "Фокус". След голямото стълкновение на...

Лилов е бил журналист в „Работническо дело”, „168 часа” и „Труд”. Писал е статии за „Економист” и „Файненшъл таймс”. Известен е с книгата си „Тайният проект Бойко Борисов”. Лауреат е на националната награда за журналистическо разследване на Фондация „Свободна и демократична България“ на Джон Паница. Ето как той обрисува събитията на стената си във Facebook:

"Протестът беше между 2 000 и 3 000 души, като близо до тях вървеше и паралелно протест на „Атака”. В един момент една група от 200-300 души се отцепи от шествието на "Атака" и се присъедини към протестиращите. Някъде от тях се появиха забулените и започнаха провокациите.

По-мирните хора бързо се разотидоха, а група от протестиращите застана между гамените и полицаите, за да спре хулиганските изстъпления, така че те го отнесоха от хвърляните камъни. А после го отнесоха и от полицията, която тръгна да бие и естествено те първи попаднаха под палките. Иначе по съседните улици и преки имаше допълнително над 1000 жандармеристи и полицаи, които за нула време можеха да арестуват вандалите още в началото на погромите, но не го направиха.

Гражданско неподчинение в Русе, няма сблъсъци с полицията там

Протестите в Русе, които започнаха тази вечер като мирно факелно шествие в памет на Апостола на свободата преминаха в гражданско непо...

Не виня правителството, но си задавам въпроса кой има интерес да уплаши нормалните хора и да нажежи обстановката? Това е ГЕРБ, това са БСП и креатурите им, това са абсолютно всички политически сили, които не можаха да яхнат протестите. Интересът е общ, понеже са бесни от неглижирането им от народа и разбират, че още десетина дни такива протести ще докара подкрепата им на бъдещите избори само до циганските и турските гласове. Т.е. ще ги делегитимират в очите на Европа, а и на българското общество, където по медиите въобще не се говори за олигархията, която си играе на цветове по правилото "разделяй и владей". Но същите медии няма как да си мълчат за протестите и за мнението на хората, иначе монополът в медиите също ще лъсне нагледно."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com