Има ли моралното право Бокова да оглави ООН?*

10352
Има ли моралното право Бокова да оглави ООН?*
Снимка: БГНЕС

Предвид приближаващите избори за нов генерален секретар на ООН, международната общност търси най-добрия заместник на Бан Ки-мун. Да се намери кандидатура, която да удовлетворява всичките пет постоянни членове на Съвета за сигурност (СС) на ООН – САЩ, Великобритания, Китай, Русия и Франция, няма да е лесена задача, особено когато светът е изправен пред кризи на най-различни нива – хуманитарно и политическо.

Тъй като никоя от петте постоянни страни-членки на СС на ООН няма право да излъчи своя кандидатура, ООН е заложила регионален принцип при избора на нов генерален секретар. Сега редът се пада на Централна и Източна Европа, тъй като никой от този регион до този момент не е бил начело на ООН. Отделно има международен натиск новият генерален секретар на ООН да бъде жена.

И Черна гора официално изкара кандидатура за главен секретар на ООН

Черна гора и официално предложи кандидатурата на външния си министър Игор Лукшич за поста генерален секретар на ООН, съобщават медиите ...

Едно от най-често спряганите имена е това на Ирина Бокова, която в момента е начело на ЮНЕСКО. И въпреки че всяка държава в света би се радвала да излъчи бъдещия генерален секретар на ООН, кандидатурата на Бокова отприщи чувство на гняв сред българите – както останалите в България, така и тези, емигрирали в чужбина. Причината се крие в това коя е Бокова и фактът, че тя е свързана с най-репресивните кръгове на комунистическия режим в България. Баща ѝ – Георги Боков, е виден представител на комунистическия режим и главно оръжие на комунистическата пропаганда. Години наред той е главен редактор на „Работническо дело”. Боков е замесен в репресиите над български дисиденти и убийствата на български интелектуалци. Информацията за това е всеизвестна и се потвърждава от преки свидетели, пред които Боков се е хвалил с деянията си. Въпреки че той умира преди падането на комунизма в България, мрачното му наследство все още оставя отпечатък върху психиката на българската нация – той е считан за българския вариант на Гьобелс.

Като всяко дете на комунистическия елит, Ирина Бокова получава възможно най-доброто образование в България. Повечето от синовете и дъщерите на комунистическия елит са обучавани да поемат ролята на дипломати. Те учат в престижната Първа английска гимназия в София, а висшето им образование преминава в Москва. Такъв е и случаят с Бокова, която учи в Московския държавен институт по международни отношения – институция, която създава топ дипломатите на страните от Варшавския договор. Освен всичко друго, възпитаниците на института са добре подковани и в тактиките на КГБ за оперативна работа в чужбина.

Бокова завършва през 1977 година и започва кариерата си в българското външно министерство. През 1982 година тя става член на постоянната мисия на България към ООН. Между 1984 и 1990 година работни отново за МВнР и става пряк свидетел на падането на комунизма. Но вместо това да означава край за кариерата ѝ, новите времена се оказват истинска благодат за наследниците на комунистическия елит като Бокова, защото те имат добър старт и инструментите да намерят място на политическата арена при трудните времена на Прехода. Мнозина, точно както Бокова, се преливат в БСП – наследникът на БКП, която има претенциите да е демократична партия. Всъщност БСП е безопасно убежище за бившия комунистически елит, който е решен да не пуска властта над България – това се усеща и до днес. Бокова става депутат, после е заместник-външен министър през 1995 година и става външен министър в правителството на Жан Виденов. След краха на Виденов тя пак е депутат, а в периода 2005 – 2009 е посланик във Франция и Княжество Монако, като едновременно става посланик и в ЮНЕСКО. През 2009 година Бокова оглавява ЮНЕСКО.

Ирина Бокова се оказа обигран политик, дипломат и бюрократ. Но тя дължи кариерата си изцяло на силните връзки на БКП. В своя защита за миналото си Бокова казва, че само по времето на Сталин хората са съдени по това кои са родителите им и че тя не може да бъде държана отговорна за делата на баща си. Критиците ѝ се съгласяват, но с уговорката, че това важи само ако делата на родителя не облагодетелстват пряко детето. Критиците на Бокова казват и, че тя никога не е заклеймявала официално комунистическия режим в България, нито престъпленията на баща ѝ. „Дори малката вероятност Ирина Бокова да стане генерален секретар на ООН е обезпокоителна”, споделя д-р Любомир Канов, психиатър, който е бил политически затворник по времето на комунизма, а сега живее в САЩ. „Номинацията на Бокова ще покаже липсата на морал и безполезността на ООН. Това би показало, че ООН не слага знак за равенство между фашизма и комунизма и между наследниците на съответните елити”, добавя той. И със сигурност мнозина в България се питат защо при много високообразовани българи България би предложила комунистическа номенклатура за генерален секретар на ООН. Може би това е преувеличено, но на дневен ред излиза въпросът за тежестта на историята и всеобщото схващане за морала, които трябва да бъдат вземани под внимание за такъв важен пост.

Съвсем разбираемо Бокова е фаворит на Русия за генерален секретар. Това оказва натиск и върху българското правителство да я одобри за официална кандидатура. Зад Бокова е целият комунистически елит на България, който все още има силни позиции в парламента и правителството. Някои от поддръжниците ѝ дори намекват, че ще развалят управляващата коалиция, ако тя не стане официален кандидат. Но политическото напрежение между Москва и Вашингтон не помага на Бокова.

Ирина Бокова: Баща ми не е убил Райко Алексиев

"България в следващите седмици трябва да определи позицията си. В края на март ще започнат изслушване на кандидатите. Това е въпрос на ...

Междувременно името на Бокова изплува в няколко скандала. Наскоро сайтът за разследваща журналистика „Биволъ” публикува материал, според който Бокова е купила недвижимо имущество в Ню Йорк за 2,4 млн. долара, платено в брой. Според „Биволъ” нейният син е бил част от сделката, като е взел заем за 870 000 долара, който е бил бързо върнат, без обаче да има доказателства откъде са парите. Журналистите от „Биволъ” твърдят, че след като са проучили данъчните ѝ декларации и документите по други имотни транзакции в България, не могат да разберат откъде е натрупано богатството на Бокова и семейството ѝ. Бокова заяви, че парите за имотите в Ню Йорк идват от компенсациите ѝ за работата ѝ в ООН, но не каза за коя работа точно, защото в момента заплатата ѝ е под 150 000 долара. Публична информация за декларациите за конфликт на интереси и за доходи на Бокова няма.

Управлението на Бокова в ЮНЕСКО не премина особено гладко. В него имаше доста гафове – от непрозрачно наемане на високопоставени кадри в организацията до неефективност, финансови неразбории и дипломатически неуредици. „Бокова, първата жена, оглавила ЮНЕСКО, не можа да оправдае надеждите. Нейното управление на ЮНЕСКО беше смес от аморалност и аматьорщина, което доведе организацията на ръба на дискредитацията, пише британският журналист Патрик Доусън през 2013 година в politics.co.uk.

В международен аспект вече се наблюдава засилващо се желание ООН да изработи по-ясни критерии за изборния процес на нов генерален секретар. Това включва повече публични дебати, сблъсък на гледни точки и платформи на кандидатите. Трябва ли миналото и политическите връзки на кандидатите за генерален секретар да са фактор при подбора – със сигурност хората, на които ООН би трябвало да служи, ще кажат да.

Автор: Татяна Кристи

* Текстът е публикуван в International Affairs Forum, като Actualno.com го препечатва със съкращения. Заглавието е на редакцията!

Митов сезира ДАНС за изтичане на информация, свързана с номинацията на Бокова

Министърът на външните работи Даниел Митов е сезирал ДАНС за изтичане на класифицирана информация. Това подтвърди говорителят на минист...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com