И нека бъде светлина

11902
И нека бъде светлина
Снимка: Thinkstock

Не дали, а с колко нагоре – това е единственото ясно нещо около движението на цената на тока за следващата регулаторна година т.е. от юли сега до юни, 2016 година.

През годините свикнахме управниците ни да са пример за корупция и дезорганизация. Не по-различно е положението и сега – с цената на електричеството.

Дестинация "Матура"

Вчера (10 юни) министърът на образованието и науката, проф. Тодор Танев, обяви, че няколкостотин квестори в цялата страна са участвали ...

След като още на 6 март бяха приети промени в Закона за енергетиката с цел да се почне разчистване на батака в този толкова постоянно интересен сектор, три министерства трябваше да изготвят наредба, с която да се намали цената за промишлеността ни точно по отношение на зелената енергия, американските централи, когенерацията и топлофикация. От 6 март до 10 юни – това са три месеца и четири дни. Три министерства – енергийното, икономическото и финансовото, не можаха да се справят и трябваше да се леят сега два дни обещания как следващата седмица, евентуално в понеделник (15 юни) вече ще има наредба.

Защо нямаше обаче наредба преди КЕВР да обяви накъде духа вятъра с поскъпването на тока? С новата наредба ще се облекчи индустрията – но коя? Енергийният министър Теменужка Петкова още не е обелила и дума по какви критерии ще се делят производствените мощности на "облекчени" и "затормозени". Делян Добрев говори за 10 гигаватчаса – всичко нагоре от тази граница в отрасъла „Производство” ще му поскъпне с 1-2% тока, а за другите - ами повече. Но Добрев не е член на КЕВР, не е дори министър.

Липсата на все още ясни критерии и то преди КЕВР да оформи картинката на поскъпване сочи към два извода. Първо – чиновниците-експерти в три министерства са мързеливци и за пореден път не успяват да свършат навреме някоя работа. Възможно, не е като да не сме го виждали. Второ – нарочно наредбата не е готова, за да се види кой ще писне най-много и кой ще трябва да влезе в „критериите” за по-леко поскъпване, та да не врещи, защото има да му се изпълняват обещания отпреди изборите. Така, както масово се правят обществените поръчки – гласим критериите според субекта, а не субекта според критериите. И предвид хилядите интервюта на Кирил Домусчиев като председател на КРИБ за правителството на Бойко Борисов и как лично премиерът много се бори за по-добър живот, ще ми е крайно интересно следващата седмица дали ще има и едно производство, членуващо в КРИБ, което да не влезе в по-лекото поскъпване на тока.

Дилемата е голяма – както посочи и експертът от ИПИ Калоян Стайков, ако наредбата  обхваща голям дял от компаниите, които купуват електроенергия от свободния пазар, тези компании ще изпитат сериозни финансови проблеми както в резултат от по-високите разходи, така и в резултат на загуба на пазарен дял и по-ниски приходи. Ако пък наредбата облекчи твърде голям дял от компаниите, то приходите в НЕК няма да са достатъчни и ще се отвори нова финансова дупка в компанията. Защото без пустата наредба, увеличението на такса „задължение към обществото” за бизнеса – производство, търговия, услуги, ще е от 18,93 лева за мегаватчас до 40,21 лева за мегаватчас.

Лустрацията - провалът на Прехода

Как бързо тече времето! На 10 юни ще отбележим 25 години от първите демократични многопартийни избори след краха на комунизма. Тези из...

И за финал – независимостта на КЕВР си остава някъде там, в далечното бъдеще. Още при първото по-неизгодно изглеждащо решение, Бойко Борисов веднага се втурна „да предлага” решения на комисията. Нали тя е нова, експертна, независима? Докога ще я караме така, че когато нещо не е изгодно на някого, веднага да има извъртане в поза „партер”?

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com