Глоба, ако не гласуваш - някои хора наистина произлизат от маймуните

25711
Глоба, ако не гласуваш - някои хора наистина произлизат от маймуните
Снимка: БГНЕС

Ще гласуваме задължително, а ако се противим – 50 лева глоба. Това приеха на първо четене депутатите вчера (10 март), след като гледаха над дузина предложения за промяна на Изборния кодекс.

Предложението за задължителното гласуване и глобата дойде от Патриотичния фронт – единствената политическа формация, която не успя да си качи програмата в Интернет преди предсрочните парламентарни избори преди две години. Задължителното гласуване всъщност беше част от националния референдум, проведен миналата година и точно предложението на Валери Симеонов и компания демонстрира в пълна степен как в Народното събрание има хора, които не мислят и коват пробити закони. Накратко - доказва се Дарвиновата теория за еволюцията на човечеството. Остава обаче въпросът кой колко е успял да еволюира. Ето и какви безумия са на път да станат закон:

Кадиев: Задължителното гласуване е глупост

Задължителното гласуване е глупост. Няма да караме хората с гега да гласуват. Това заяви независимият депутат Георги Кадиев по време н...

Избирател, който не е гласувал без уважителна причина, се глобява с 50 лева или с лишаване на социални помощи за три месеца. Уважителни причини – какво значи това? Ако е починал мой близък и трябва да го погреба дали това е уважителна причина? Ако имам температура 40 градуса дали е уважителна причина? А ако детето ми или възрастната ми майка имат и трябва да се грижа за тях, защото съм разведен?

Глобата се налага със заповед от кмета или от упълномощено от него лице от общинската администрация. Заповедта се връчва на провинилото се лице, като се търси по адреса му от Избирателния списък, а ако не може да бъде намерен провинилият се в рамките на три опита, тогава заповедта се закача „по подходящ начин” в сградата на общината или кметството. Г-н Симеонов, г-н Каракачанов – вие колко точки за интелигентност събирате в тестовете на МЕНСА? Колко точно души в България живеят на съвсем друго място от адресната им регистрация по лична карта, която е използвана и в Избирателния списък? Направо ви предлагам кметът да си закача заповедта за глобата на челото. Така поне ще си избираме кметове с широки чела, като на Христо Ботев – че да може всички глоби да се закачат.

Живеещите в чужбина кой кмет ще ги глобява? България на три морета става на България на всички океани ли?

Като сме почнали с българите зад граница, да видим следния текст: "В държави, които не са членки на ЕС, секции за гласуване ще има само в дипломатическите представителства на България". Сериозно? Колко голяма държава е например САЩ? А Русия? Австралия? Ако дипломатическото представителство на България в САЩ е например само във Вашингтон, а аз живея в Северна Дакота, колко километра трябва да измина? Или ако живея във Владивосток – ще трябва ли да ходя до Ванкувър, както казваше бившият ни премиер Жан Виденов. Патриотите са предвидили "половин работен ден в рамките на изборния ден" – ами така е, ще бързат някои хора по американските и руските летища и жп гари.

БСК: Щом ще се гласува задължително, да има и графа "не искам никой"

Въвеждането на задължително гласуване не трябва да се приравнява към задължение за избор на неприемливи от гледна точка на избирателя ...

Симеонов и компания поне са решили да не глобяват инвалидите и българите на възраст над 80 години. Хвала на тях – грижат се за нас, нали все се увеличават годините, които прекарваме на този свят. Чакаме с интерес как всичко гореизброено ще стане закон. И, разбира се, чакаме първия отчет от събраните глоби – особено перото от чужбина.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com