ГЕРБ подмолно подмени съдебната реформа

10783
ГЕРБ подмолно подмени съдебната реформа
Снимка: БГНЕС

Нека да разсеем всякакви заблуди. ГЕРБ стои в основата на провала на съдебната реформа и през цялото време сметките му са били различни от предложенията, които бившият вече правосъден министър Христо Иванов прокарваше за промени в конституцията и Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Независимо че Борисов се правеше, че пази гърба на министъра си, партията му майсторски успя да стовари неуспехите върху реформаторите и техния министър, да прокара по-ретроградните идеи и да излезе суха от скандала.

"Затова положих толкова усилия, затова толкова го подкрепям Христо. Не го взимам с мен и не го пускам, защото ще му се нахвърлят и ще му наговорят какви ли не неща. Затова го щадя. Христо Иванов в много среди, в гилдиите има достатъчно привърженици, достатъчно е авторитетен. Затова се наех да му помогна", викаше Борисов, докато всъщност крепеше статуквото. В петата поредна поправка на конституцията

и дума не става за реформа на прокуратурата

Предложенията за ограничаване на властта на главния прокурор, които дойдоха от граждански организации, дори не стигнаха до обсъждане в пленарната зала. А когато във временната комисия преди второ четене се гласуваше инфарктният въпрос за квотите в бъдещия съдебен съвет, шефът й - от ГЕРБ, излезе точно тогава да пуши. При гласуването й в залата пък премиерът риташе мачле.

Реално ГЕРБ не подкрепи нито едно ключово гласуване за конституцията, но затова пък доста допринесе за т.нар. исторически компромис - варианта, с който ГЕРБ и ДПС сключиха сделка и орязаха идеите за промяна.

С гласуването на второ четене предателството съвсем лъсна - ГЕРБ изостави собствения си проект, защото се видяло, че другите (разбирай ДПС и подобните му) нямало да го подкрепят. Това абсурдно обяснение беше пробутано на избирателите чрез маргинални депутати - лидерите така и не благоволиха да се оправдаят дори. Не ги подтикнаха и апатичните им избиратели.

Двойната игра на формацията на Бойко Борисов ще лъсне

съвсем с предстоящите промени в Закона за съдебна власт, които според конституцията трябва да се случат до 3 месеца и да влязат в сила през април. Новият министър на правосъдието Екатерина Захариева вече начерта жалоните - ще преработи сериозно проекта на Христо Иванов, който трябваше да осъществи радикална реорганизация в съдебната власт.

Освен това Захариева, която не показа да е притеснена от това, че прокуратурата е безконтролна, щяла да търси диалог с ДПС - партията, благодарение на която започва кариерата й в държавната администрация. Тя се изповяда, че работела добре с главния прокурор Сотир Цацаров, докато била в президентството, и не смятала да му се противопоставя. И това ако не е перфектният кандидат на ГЕРБ...

Депутатите от ГЕРБ също са готови за досъсипване на реформата. От април в парламента отлежава проект за изменение на ЗСВ, изработен лично от Цветан Цветанов. Подсъдимият по три наказателни дела тогава бивш вътрешен министър беше развихрил бурна законодателна дейност по отношение на съдебната власт и наказателния процес.

Той постави в шах Министерството на правосъдието, като изненадващо внесе свой проект за промени. По същото време голяма работна група в министерството беше на финала на оформянето на изменения в ЗСВ въз основа на приетата от парламента стратегия за реформа.

Този абсурд не само че не стресна никого, а напротив - законодателната дейност на Цветанов е прономерована и прошнурована в деловодството на парламента и

чака удобен момент, за да бъде вкарана в зала

И моментът май идва. Председателят на временната конституционна комисия Димитър Лазаров от ГЕРБ вече заяви пред "Сега", че идеите на Цветанов са актуални и ще могат да се използват за изменението на ЗСВ.

Няма да има изненадани, че предложенията на бившия вътрешен министър повтарят едно към едно вижданията на главния прокурор Сотир Цацаров за съдебна реформа. ГЕРБ се натяга на прокуратурата, като подчертава йерархичната връзка и подчиненост спрямо главния прокурор, при положение че идеята на съдебната реформа е обратната. Че Цветанов свърши черната работа на прокуратурата - няма съмнение.

Той, апропо, се оказа голям "визионер" - през април, когато реформата на Христо Иванов изглеждаше възможна, тъй като парламентът единодушно беше подкрепил актуализираната съдебна стратегия - Цветанов много ясно е прогнозирал, че в крайна сметка квотите в бъдещите съдийска и прокурорска колегия ще бъдат такива, че

съдът да остане зависим, а прокуратурата - безконтролна.

Както и стана, а всички се направиха на изненадани.

За да подгрее бъдещите козметични промени в закона в полза на прокуратурата, Цацаров обвини депутати от Реформаторския блок, че са саботирали конституцията, водени от личния си интерес, както и че взривили "историческия компромис".

И Борисов наля доста масло в този огън, изкарвайки реформаторите и Иванов виновни за несъстоялата се реформа и наслаждавайки се на гърченето им. След това в обичайния си стил премиерът си "прибра" правосъдното министерство, забравяйки удобно, че уж го беше предоставил на реформаторите.

При такава конфигурация е важно да се знае, че Захариева няма никакъв ангажимент към "реформата", за нейно голямо облекчение. Важно е и за данъкоплатците - за да престанат да се заблуждават, че нещо ще се промени.

Антоан Николов,
Сега

Петков: Дисциплинарно производство срещу Лозан Панов би взривило обществото

Голяма част от Висшия съдебен съвет (ВСС) са напълно устроени от сегашното положение, докато голяма част от магистратите настоящото пол...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com