Една гилотина и за образованието, моля!

16819
Една гилотина и за образованието, моля!

В последните дни сме свидетели отново на порция скандали, които след напазаруваните избори, са десерт към менюто на популисткия ни обществен живот. Отровената политическа среда у нас ражда феномени на лицемерието и дребните страсти, които вече не изненадват никого.

Държавната машина кара наред и за всеки ден има по един сектор, който минава под публичната гилотина. Реформите удобно изчакаха края на местния вот и началото бе дадено с МВР и орязването на социалните придобивки за полицаите. Последва друга гилотина на съседния площад с участието на всички шофьори и вдигането на цените на винетките. Производителите на домашна ракия също бяха отведени до публичната екзекуция с промените на разни 'експерти' (които сигурно никога няма да направят разлика между първак и джибри!), спретнати срещу вековното производство на родния спирт. А пушачите пък бяха ударени с по-висок акциз на цигарите.

ЕК: България има нужда от подобряване на образованието

България отбелязва напредък в резултатите, отчитащи основните умения, придобити чрез образователната система, но е необходимо да подобр...

Дойде на гости и Вселенският патриарх Вартоломей и набързо гилотинира с поведението си институцията на нашата патриаршия. И като че ли никой не се възпротиви на унижението...

Гилотина върху историческото наследство организираха по-рано на Ларгото в столицата, а Софийският университет отново бе вкопчен в медийна гилотина за това, че едни хора там взимат едни пари и никой не може да установи какво става с тях. Волен Сидеров и Десислав Чуколов също минаха под ножа, но те са корави и винаги оцеляват.

Тихомълком някой гилотинира и ТЕЛК-овете по места. Да не говорим за съдебната ни система. Там набързо "изпраскаха" по една гилотина за съдийките Румяна Чаналова и Владимира Янева, които преди да си получат публичното размахване на пръст, за пореден път напомниха на всички, че в България такова нещо като разделение на властите има само в лекциите на студентите по право..

И така, гилотините по площадите са отворени за нови жертви, а обществото ни е на върха на удоволствието си от това публично зрелище...

Една гилотина и за образованието, моля!

160 млн. лв. повече в бюджета за образование през 2016 г.

139 милиона повече за образование ще бъдат отпуснати с бюджета за 2016 г., предаде Дарик. Председателят на Синдиката на българските уч...

В последно време по коридорите на МОН отново циркулират гениални предложения за реформи в средното училище. Ситуацията там се описва много лесно: голяма част от учителите, родителите и помощния персонал надолу по веригата роптаят срещу новите идеи, само министърът е доволен от тях.

Дори и държавата да планира по-висок бюджет за образование през новата 2016 г., неведнъж сме ставали свидетели на това как у нас парите нито правят реформи, нито решават проблеми. Или не съвсем..

Държавата ни абдикира от средното образование още с въвеждането на делегираните бюджети в училищата и делегира множество права на кисели гимназисти и капризните им родители. Ученикът се превърна в ходеща саксия в класната стая, за която се втълпи, че има нужда само от поливане. Ала на цветето листата изсъхнаха..

Даскалите сами да определят какво да се учи в часовете, да разкараме историята и биологията, да наблъскаме синуси и косинуси, физкултурата не ни е приоритет, а смартфонът влиза в първи клас с усвояването на това как да пишем SMS-си. Ето само част от ултрамодерните идеи, които не просто ще гилотинират средното и гимназиалното образование у нас, а ще възпитат и нови публични палачи.

Тоталната безотговорност на образователното министерство през всичките тези години подпомогна търговията с матурите, процъфтяването на частните уроци, унижението на преподавателя и обезсмисли знанието като ценност у нас. И какво като се увеличат с по 70 лева заплатите на учителите?! Кой въобще иска да остава в тази среда, изтъкана от неблагодарност и подигравки?!

Танев убеди депутатите за повече пари за образование в бюджета

Повече пари за наука и ръст във финансирането за един ученик - това са основните моменти в проектобюджета за образование за следващата ...

Ето защо, просто да завърши, с общи усилия, поредното образователно същество напуска отровената система, станало повече говедо, отколкото човек.

Уважаеми чиновнически палачи от МОН! Посетили ли сте веднъж едно селско училище, за да видите как се работи там? Обърнали ли сте внимание поне на една гимназия извън големите градове, за да проследите какво става с нивото на интелекта сред учениците? Разговаряли ли сте с редовия учител, за да усетите в гласа му омерзението и болката, че се чувства безсилен пред масовата неграмотност, която вече се възпроизвежда, и то биологично? Сигурно не сте! Ето защо си хвърлете безсмислените реформи на гилотината! И без това няма на кого да ги приложите след публичната екзекуция на цялото средно образование!

Защото учителите не са полицаи, за да клекне цялата държава под натиска им. Те не са и приоритет. Понеже днес повече отвсякога сме заети с глупостите, които вършат разни депутати, корумпирани съдии и девалвирали културтрегери! А кръвта на образованието изтече под гилотината! И така продължаваме, защото никой няма смелост за революция.. по френски!

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com