Да викнем неволята, преди да е станало късно

15439
Да викнем неволята, преди да е станало късно

Лепкав слънчев следобед в градския транспорт. Малко преди 18 часа. В трамвай № 10. От спирка ул. Одрин посока Западен парк. В отсечката от бул. "Константин Величков" до сп. "10-та поликлиника" ватманът вдига скоростта до такава степен, че трамваят започва да се клати силно, пътниците се хващат за седалките, за да не паднат и мълчат. Изчаквам трамваят да спре на спирката (защото в движение щеше да е опасно) и питам ватмана какво налага тази скорост. Той нервно ме пита: „К`во ѝ е на скоростта?“ Как какво: ще излезе от релсите, някой ще падне, хората ги е страх…. От страна на ватмана към мен последва нечленоразделно възмущение на висок глас. До последната спирка трамваят се движеше с нормална скорост. Когато седнах обратно, след  краткия ми разговор с ватмана, една жена ми каза: „Добре, че станахте да му кажете, можеше да ни обърне.“

Преброих хората в трамвая. 25. 25 души седяха по местата си, уплашени, вкопчени в седалките, но не достатъчно, за да надигнат глас и да отстранят заплахата за здравето и живота си, за която даже са платили 1 лв.

Има ли желание, има и начин

Качен видеоклип в Интернет като доказателство, акция на МВР за съставяне на актове по кметска инициатива и накрая нищо, защото нямало с...

Моят мотив да говоря с ватмана бе, че съм сприхава по характер и неприятно устата, бях в кофти настроение и може би търсех на кого да си го изкарам. Докато се клатеше трамвая си представих как се обръща и се разхвърчават кокали, кръв и меса. Грозна гледка. Ако оцелеех, сигурно нямаше да съм цяла, а с това здравеопазване може и да е по-добрият вариант, но пък децата ми имат нужда от майка.

Някъде в тази каша от мисли се сетих и за децата от Лесидрен. От поредната трагедия, преди която някой много време е мълчал, а два 16-годишни живота (износени, родени, хранени, гледани, образовани, обичани) изчезнаха, а тези на роднините им са съсипани.

Не се чувствам герой, че направих забележка на ватмана. Уплаших се от покорността на пътниците, които само и само да е мир, бяха готови да търпят този ужас.

Търпението и мълчанието в ситуация, която те потиска, не е геройство и трябва да бъде прекъснато.

Това е. Просто е.

От дълго време никой в Лесидрен не смеел да свидетелства срещу гонките

Двамата шофьори, предизвикали смъртта на две деца край Лесидрен, не са получавали предупредителни протоколи от полицията, въпреки че км...

Сега ще пиша на СД "Градски транспорт" София за случката. И може би ватманът ще получи мъмрене, както онзи шофьор на 77, който преди 6 години тръгна в движение с отворени врати, а на стълбите беше 5-годишното ми, тогава, дете.

Признавам, става ми жал, като си помисля, че този ватман може да има деца, семейство, че не му стигат парите, че му е топло, че му е криво, също като на нас. Но аз не заплашвам нечий живот и здраве.

А ако бяхме някъде другаде, можеше дори да забогатеем, като осъдим СД "Градски транспорт" за причинени морални вреди… Ама не сме. А не сме в такава държава, защото хората в нея си мълчат.

П.С. Купувайте и дупчете билети в градски транспорт, защото в случай на инцидент той гарантира застраховката ви! (Това - за да не се сърдят от СД "Градски транспорт" на лошите медии, че само знаят да "плюят".)

П.С.2 Почти всяка вечер на последната спирка на трамвай 10 и автобуси 77 и 72 се правят гонки и дрифтове. Преди там редовно имаше патрулка. Сега я няма. Аз, признавам си, само се ядосвам и цъкам с език. Не звъня на 112. Вече ще звъня. Обещавам. И ще ви информирам за резултата.

С тежки травми е момичето от катастрофата с мотор на Цариградско шосе в София

Медиците в УМБАЛ "Св. Анна" лекуват момичето, което пострада при вчерашната катастрофа с мотоциклет на "Цариградско шосе". Тя е на...

Автор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com