Да ни правят на маймуни – любимото упражнение на българските държавници

23710
Да ни правят на маймуни – любимото упражнение на българските държавници

Вчера следобед, 13:00 часа в неделя, 30 юни, България стана свидетел на поредната порция пропаганда и влизане в дълбокото от страна на управляващите. Казвам го с чиста съвест и в следващите редове възнамерявам да изложа аргументите си, а всеки за себе си може да прецени дали съм прав след внимателен прочит. Защото информацията е мощно оръжие – най-мощното, познато на човечеството.

Какво се случи на 30 юни, 2013 година – икономическият и енергиен министър Драгомир Стойнев даде специална пресконференция, на която обясни на бърза ръка колко тежко е положението на НЕК (загуба от 1,9 млрд. лева), какви са задълженията на другите предприятия в системата, как заради служебното правителство България щяла да плати 900 хил. лева глоба, как имало договор за строителен надзор на АЕЦ „Белене” за 2 млн. евро, как при предишното ръководство на БЕХ имало прехвърляне на извънредни правомощия на изпълнителния директор Българския енергиен холдинг Михаил Андонов да се разпорежда с 10% от дълготрайните активи на дружеството безконтролно, как заводските централи като „Брикел” и „Свилоза” щели да спрат да работят и десетки хиляди ще останат на улицата, ако се следвал моделът на служебното правителство за промяна на цената на тока, наложен от служебния министър Асен Василев. С други думи – служебните и ГЕРБ съсипаха енергетиката, ние сега поправяме всичко и то в бързи темпове, но няма да се размине без поражения.

Прокуратурата поиска оставката на Георги Христозов като член на УС на БЕХ

На снимката: Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката Поредна кадрова катастрофа при управлението на кабинета Орешарск...

Нека обаче направим един бърз преглед на твърденията на Стойнев, които получиха незабен отговор както от служебния министър на икономиката и енергетиката Асен Василев, така и от предишния министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Първо – загубата на НЕК НЕ Е НОВИНА !!! За тази загуба от близо 2 млрд. лева по време на управлението на ГЕРБ се тръбеше от години. И тогава обяснението беше, че загубите идват заради започването на проектите АЕЦ „Белене” и „Цанков камък”, които са глътнали 2,5 млрд. лева. И тези цифри се повтарят и се казват от години. Вчера г-н Стойнев не даде някакво обяснение дали това е така или загубата идва поради други причини.

Второ – глобата от ЕС. Тя била 900 хил. лева за три месеца според министър Стойнев. Кратка справка в официалното съобщение на Европейската комисия показва, че дневната глоба заради липсата на разделяне на ЕСО и НЕК съгласно условията на Третия либерализационен пакет в енергийния сектор (да се отдели управлението на мрежите от управлението на производството на ток) е 8448 ЕВРО на ден, не ЛЕВА. 8448 ЕВРО умножено по 90 ДНИ прави 760 320 ЕВРО. Курсът на ЛЕВА спрямо ЕВРОТО отдавна е фиксиран – приблизително 1,95 лева за 1 евро. Умножаваме 1,95 по 760 320 и получаваме глобата В ЛЕВОВЕ – 1 482 624. Това е приблизително с половин милион повече, отколкото казва Стойнев. Тук веднага възниква въпросът – защо Стойнев НЕ ЗНАЕ истинския размер на глобата? Ако я знаеше и беше казал точния размер, това щеше да е само в плюс на тезата му за „служебните виновници”. За мен отговорът на това незнание е само един – пълна некомпетентност на господин министъра, който трябва да е един от експертите в правителството на Пламен Орешарски. Как ще се справи министър Стойнев с проблемите в енергетиката ни, като дори не знае какъв е размерът на наказанията?

Трето – договорът за строителния надзор на АЕЦ „Белене”. Тук Стойнев говори колко много пари е струвал и как го е спрял, Асен Василев пък каза, че изобщо не знае за такъв договор – две диаметрално противоположни позиции. Кой е крив и кой е прав – няма как да се прецени без да се видят документи, но не размахани от някое длъжностно лице от банката за пресконференции, ами такива, които са пратени до медиите и са публично оповестени и качени на достъпно място, да речем сайта на Министерството на икономиката и енергетиката.

Четвърто – безобразията в БЕХ. Тук министър Стойнев сигурно е 100% прав. Не 100%, МИЛИОН процента. И от тази му правота веднага изникват следните въпроси:

Прокуратурата ще иска имунитета на депутат от ДПС, днес обявяват резултатите от Костинброд

В началото на другата седмица, най-вероятно в понеделник или вторник, ще внеса искане в НС за снемане на имунитета на още един народе...

Защо изобщо не беше погледнато какви са спешните проблеми в енергетиката, като този с глобата от ЕС, а се започна с назначенията на „нашите хора” и се загуби ценно време?

Защо Стойнев назначи на мястото на разследвания от прокуратурата Михаил Андонов инженер Георги Христозов за главен изпълнителен директор на БЕХ? Кандидатура, която след само едно търсене в Google, лъсва какви недостатъци има – невъзможност да заема такъв пост заради ефективна присъда за валутни престъпления, макар и реабилитиран – Законът за класифицираната информация е категоричен (чл. 40, ал. 1, т. 4 - Разрешение за достъп до класифицирана информация, извън случаите по чл. 39 (чл. 39 се отнася до председателя на Народното събрание, президента, премиера, министрите, депутатите, съдиите и прокурорите), се издава на лице, което отговаря на следните изисквания: 4. не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията). Само дни след назначението и публикациите в медиите, включително в Actualno.com, Христозов беше „отзован”. Да не говорим, че Христозов от 2008 година (когато кой беше на власт) беше шеф на ТЕЦ „Марица Изток 2” – а какво беше положението там, можете да видите в този анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Защо беше назначен в борда на АЕЦ „Козлодуй” депутатът от ДПС Щерьо Щерев, който буквално часове по-късно попадна на мушката на прокуратурата и беше поискано сваляне на имунитета му? И каква изненада - след като Христозов има присъда за валутна измама и е реабилитиран, сега Щерев го разследват за "пране на пари, финансови престъпления и най-общо свързани с незаконни трансфери на голямо количество средства с неизяснен произход".

На тези въпроси да вземе да отговори г-н министърът, но не в неделя следобед, когато няма да дойдат ресорни журналисти, ами само дежурни или стажанти. Похватите със заобикаляне на проблемите е ясно, че столетницата ги владее до съвършенство.

Пето – заводските централи. Какъв беше моделът, предложен от министър Василев? Той поиска задължително изкупуване само на остатъчната енергия, произведена от тези централи – т.е. тази, която не използват при производството си и само на високоефективното производство. Това означава, че примерно ако „Брикел” не е високоефективно производство, няма да му се изкупува никаква част от тока – с други думи ТЕЦ-ът ще трябва да си оптимизира мощностите така, че да произвежда енергия само за собствените си нужди.

Стойнев: НЕК е в критично финансово състояние

В момента НЕК се намира в критично финансово състояние, съобщи икономическият министър Драгомир Стойнев, цитиран от БГНЕС. Задълженията...

В момента заводските централи продават всичкото си електричество на преференциални цени – и остатъчното, и това, което би трябжало даизползват за производсто, при това на преференциални цени – стимул от държавата за прилагане на иновации. Получава се следната картинка – заводските централи продават примерно за 100 парични единици на НЕК, след това, понеже са на свободния пазар (о, да, в България има и свободен пазар за продажба на ток, и за защитени потребители), купуват ток ДИРЕКТНО от производители – ВЕИ, ТЕЦ, АЕЦ, с когото се договорят, НО ПО-ЕВТИНО, ОТКОЛКОТО ПРОДАВАТ НА НЕК. Да повторим – заводските централи продават ток ПО-СКЪПО на НЕК, купуват си ПО-ЕВТИНО от производители. КОЙ ТОГАВА плаща за ПО-СКЪПИЯ ТОК, който след това НЕК продава – КЪДЕ отива този ток, ЗА КОГО отива? Вярвам, сами можете да си отговорите, уважеми читатели - просто си погледнете сметките.

Да се върнем на модела на Асен Василев – той предложи тотална оптимизация и намаляване на количеството скъп ток, купувано от заводските централи, за сметка на по-евтиния ток от други производители. По времето на Василев бяха започнати преговори с американските централи ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3" точно за предоговорка на купуването на ток на сегашните ПО-ВИСОКИ цени с цел да има ПО-НИСКА изкупна цена от страна на НЕК. Министър Стойнев обаче спира точно тези преговори, които се водят от консултанти – от консултанти, които да свършат работа. И защо Стойнев спира преговорите – вижда му се много да даде 2 млн. лева, за да се подготвят анализи, да се водят преговори и да се направи всичко както трябва, за да може в бъдеще да се спестят милиарди? В крайна сметка сега управляващите енергетиката не искат да следват модел, който предполага оптимизация, намаляване на разходи и ДЪЛГОТРАЙНО понижаване на цената на тока. Те просто свалят с 5% цената, а след това, когато дефектите в енергийния сектор ги принудят, ще трябва или да я вдигат с много повече или да търсят как от други сектори, не толкова видими, да компенсират. Или пък да вземат заем от МВФ точно в момент, в който България се поотърва от бремето на зависимост от Фонда. Не дай си Боже пък да се наложи да има и режим на тока – чудно тогава какво оправдание ще има, дежурното с предните управляващи ли – това, което ни беше втръснало при управлението на Бойко Борисов, който също се оправдаваше с „предишните”?

В заключение на този, получил се дълъг материал, ще поставя само още един-два въпроса. Вие, уважаеми читатели, на кого вярвате – на човек (Драгомир Стойнев), чиято първа работа като министър е да назначи на ключови позиции в енергетиката хора, които до часове и дни стават обект на внимание от страна на прокуратурата, на човек, който дори не знае каква глоба трябва да платим за неизпълнение на европейски директиви, но носи гордо етикет „експерт” или на човек (Асен Василев), който за месец успя да спести 200 млн. лева от оптимизация на разходите на „Мини Марица Изток”, ТЕЦ „Марица Изток 2” и другите дружества по веригата и постави основите за дългосрочно намаляване на цената на тока, което да не се повлияе от катаклизми на пазарите?

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com