Четирите "жокера" на Борисов

71542
Четирите "жокера" на Борисов
Снимка: БГНЕС

Новото правителство е факт – официално, без повече чудене кой какво ще вземе. Сега обаче започва чуденето какво ще се направи. И преди да ги има първите резултати, си позволявам да изразя своите съмнения за слабите места. Защото най-лесно е качулката да се слага след като дъждът те удавил

Противно на голямата шумотевица около издигането на Божидар Лукарски, моята първа номинация за граждански провал е Десислава Танева – земеделският министър. Точно земеделието дълги години е в хватката на ДПС и оттам партията на Доган контролира куп обикновени и отрудени хорица така, че те дори не се замислят за нещо друго извън тютюна например. Коя е Танева – тя се размина за малко със сегашния си пост през 2009 година заради съмнение за конфликт на интереси. Танева е шеф на „Мел инвест”, 26% от които по онова време се държаха от „Алфа Финанс” на Иво Прокопиев. Впоследствие Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) – тази с тефтерчето на Филип Златанов, каза, че нямало причина за безпокойствие. Вместо министър обаче, Танева стана шеф на Комисията по земеделие в парламента и част от Светата Троица – Мирослав Найденов, Емил Димитров, известен като Емо Ротманса и Десислава Танева. И поголовната сеч на българските гори започна – в стила, който описа само преди няколко месеца професор Михаил Константинов. Г-жа Танева ли сега ще се бори с незаконната сеч? Хайде де. Сигурно и ще пребори „инициативите” в смесените райони да се спират дървата за огрев, ако не се гласува правилно. Пребори, преобърне, както дойде.

Ах, ваш'та кожа държавническа!

Трала, хопсала – дойде време за веселие. Така е, като няма правителство, като няма държава, защо пък да не се повеселим. Повдига ...

Номинация номер две е Владислав Горанов. Тръгна си от 42-рото Народно събрание, защото „не можеше да си изхранва семейството”. Стана шеф на Общинска банка, за която дори о.з. генерал Атанас Атанасов от Реформаторите питаше и намекваше дали не се използва за прекарване на средствата по купуване на гласове на една добре позната партия вечен балансьор и коалиционен партньор – недоказано и недоказуемо, естествено. А за снимката с Пеевски обясни – случайно беше. Чудна работа как все хора, случайно покрай Пеевски си намират хубава работа - сега и новичка.

Спортният министър Красен Кралев също е интересна птица. Колегите от Sportline.bg вече позапитаха едно-друго за него. За Спортния тотализатор и една обществена поръчка. А Спортният тотализатор, ех – помни сигурно Ирена Кръстева. Г-н Кралев не е ограничаван от нищо в прословутата вече програмна декларация на ГЕРБ и Реформаторите – просто няма думичка за спорт в нея. Затова той е с развързани ръце да Твори, да Инвестира и да Мъдрува.

Божидар Лукарски също няма как да бъде подминат. Агенцията по приватизацията по времето на Костов и туризъм в Община Младост – солидна визитка. Къде, ако не в администрацията на „Младост” да натрупа опит един бъдещ икономически министър? Макар че опитът от приватизацията на Иван Костов ми се струва по-полезен ... във всички аспекти.

Четири потенциални дупки за четири партии с подкрепа на правителството – можеше да е и по-зле. Така си мислехме и за КТБ – черничко, но пък е събота, а и идва зимата. Дано поне новият енергиен министър Теменужка Петкова да знае къде е договорът с „Газпром”, за да попита защо трета седмица сме понижено ниво на налягането в тръбата, от която тече руският газ. Защото се оказа, че министър Щонов не знае – призна си го чистосърдечно онзи ден. Но пък сигурно знае къде в САЩ ще живее и какъв кабел е най-подходящ за хубава телевизия – жалко, че не водеше информационните технологии. Жалко и че ДПС май само вика, че е в опозиция - дано все пак стане.

Списък след списък - животът в България

Българският преход трайно е белязан от данните, които надничат от разни тайни списъци. Сега към тях бе добавен и този на големите вложи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com