Бежанският проблем няма да изчезне, а само с омраза е опасно

7071
Бежанският проблем няма да изчезне, а само с омраза е опасно
Снимка: БГНЕС

В началото на тази седмица в София се проведе едно от малкото наистина представителни събития, свързано с бежанците. Евродепутатът от ЕНП Светослав Малинов организира конференцията „Кризата с бежанците: новите европейски политики“. Залата в хотел Балкан беше препълнена и предизвика видимо голям интерес. Имаше хора от направителствени организации, занимаващи се с проблемите на бежанците, юристи, политолози, доценти и други хора от академичните среди, че дори представители на бизнес организации. Разбира се, имаше медии. Всички искаха да разберат каква е ситуацията с бежанците и какво ново в Европа по този въпрос. Много хора задаваха въпроси и правеха коментари, а съм сигурна, че ако имаше повече време, конференцията може да продължи поне още няколко часа.

Проблемът на Европа с бежанците е сериозен и са необходими мерки за дългосрочно решаване. Само квотите за преразпределение сред държавите няма да са достатъчни, както каза и Малинов. Всъщност това всички го знаят и активните хора в нашето общество искат да вземат отношение. Както и се видя на конференцията.

ДПС поиска свикване на КСНС

ДПС поиска свикване на КСНС. Тази позиция беше заявена от председателя на партията Лютви Местан в декларация от името на парламентарнат...

Да, със сигурност е много по-лесно да се говорят големи думи за справяне със ситуацията по време на някакви си конференции, а съвсем друго, когато започнеш да изпълняваш конкретните политики и да оправяш ситуацията с конкретни хора. Със сигурност има и ще има грешки при практическото прилагане. Примерно, шефът на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков заяви, че от април в София може да се похвалим с пълна регистрация на бежанците (повтори го поне два пъти). Вече можело и в трите центъра в столицата мигрантите да се регистрират, а не да ходят от един в друг център с някакво си номерче за регистрация, „я загубят листчето, я себе си“, обясни нагледно Казаков. Е, това навява на мисълта, че преди това не е имало „пълна регистрация“, а някаква „половинчата“, за което сигурна пак от Брюксел ще ни се скарат, ама хайде.... Нека да не изпадаме в подробности, нали вече всичко е наред. Както казах, едно е да говориш за политики, друго си е да ги изпълняваш.

Политики обаче трябва да се правят, а идеи е хубаво да се генерират тъкмо от форуми, където се събират малко активни хора и представители на няколко такива организации. От това, което видях мога да кажа, че част от нашето общество не само иска конструктивно решение на кризата с бежанците, но е и готова да се включи. Представител на БТПП дори предложи като възможна практика част от бежанците да бъдат обучени в професионалните центрове на Палатата в различните градове в страната. Е, това не е ли конструктивно – хората ще имат квалификация, после вероятно и работа, ще си запишат децата на училище, които със сигурност ще научат по-лесно български, ще се сприятелят с българите. Все хубави неща, макар и пожелателни. Разбира се, че ще има и проблеми, но е много ползотворно да се чуват конструктивните гласове, а не тази, които крещят омраза.

Като говорим за езика на омразата – със сигурност е по-лесно да се изказва мнение под онлайн медийни публикации, в чатове или различни интернет форуми, отколкото да се занимаваш с извършване на политики и да "правиш решения". От друга страна от представено на конференцията изследване на "Алфа Рисърч" се оказва, че откакто има бежанци в България, то те продължават да са непознати за „обикновения българин", а се увеличава и мнението, че бежанският поток е опасност. Интересно е обаче, че според изводите на изследването нямаме крайно радикализиране на общественото мнение. Излиза, че продължаваме да не познаваме що е то бежанец, малко повече се страхуваме от тези хора, но крайният национализъм и радикализиране от страна на българите явно го има най-вече в интернет. Страхуваме масово онлайн.

Бежанците ще бъдат проблемът на Европа, предричат... общо взето всички. Тези хора идват от различна култура, повечето от тях имат различна религия, някои от тях са с претенции... Заради това колкото повече се събират мнения или предложения за конструктивни решения, толкова по-добре. Дори сега евентуални сухопътни удари на евентуално съюзническите армии на Русия и САЩ да унищожат "Ислямска държава", в Сирия мигрантският поток едва ли ще спре. Така че нека, поне на национално ниво, институциите и политиците да се опитат да ангажират обществото, което предлага някакви решения на локална почва, т.е. в България, а не само да се вслушват в гласовете, които крещят страхове. Явно част от обществото иска да участва конструктивно по този проблем с всичките му изпитания и грешки в изпълнението. Разбира се, има я и другата част, която пише с големи букви "вън! ислямизация!". И заради история и заради логични притеснения, се чуват тези призиви. Опасно е обаче само с омраза, защото омразата може да се върне тъпкано.

Тръмп обеща да изгони сирийските бежанци

Ако стана президент, ще изгоня от страната всички сирийски бежанци, заяви кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде БГНЕС. ...

Автор: Петя Бързилска

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com