Ако в "Софиямед" няма пари, да затваряме всички болници

80694
Ако в "Софиямед" няма пари, да затваряме всички болници

Историята с акушерката Емилия Ковачева и зверски пребитата от нея малка Никол продължава да отеква във всички медии. Но почти никоя не обръща внимание на един много важен фрагмент от нея – какво всъщност представлява Университетска многопрофилна болница „Софиямед”.

„Софиямед” е една от най-реномираните частни болници в България. Тя е сравнително млада болница – с тригодишна история. Но още вчера проф. Милан Миланов в Нова телевизия директно заяви – знаеше се, че за там има вече 10 млн. лева държавни пари, преди да заработят още. А днес „Капитал” излезе с информация, че „Софиямед” взема възможно най-високия допълнителен бюджет от Здравната каса - близо 3,6 млн. лв., или повече от 10% от очакваното увеличение на парите за всички болници.

Слух: Телевизии притискали за пари "Софиямед" за случая с битото бебе

Болница "Софиямед" е била изнудвана от телевизии, за да спрат атаките срещу нея за пребитото бебе. Представители на БТВ и Нова са натис...

Много отдавна всеки български гражданин, минал през перипетиите на здравната ни система, си е задавал простичкия въпрос – защо, по дяволите, когато съм здравноосигурен, трябва да плащам допълнително щом се нуждая от здравна помощ? Още по-интересния въпрос е защо клинични пътеки биват насочвани от държавни към частни болници, където така или иначе пациентите плащат – защото се лекуват на частно.

Болници като „Софиямед” са пример как медицината у нас се превръща в бизнес, а пари за лекари и медицински сестри все няма. Собственик на тази болница, а и на МБАЛ „Пълмед” в Пловдив е „Булфарма” ООД. Компанията е на 17 години, а основната дейност е дистрибуция на лекарства – и у нас, и в чужбина. Собствениците на тази компания са от едно семейство - Иван Тиков, Никола Тиков, Михаил Тиков, като и тримата са от Пазарджик. Д-р Михаил Тиков беше и кандидат за председател на Българския лекарски съюз преди време, а името му стана особено известно след съмнителна сделка за продажба на общинска почивна станция в местността Дъното да язовир "Батак". Според „Телеграф” имотът е купен от компания, чийто управител е бащата на доктора – Никола Тиков. А търгът е спечелен с продажна цена, по-ниска от минималната обявена, но сделката минава. Отделно съпругата на Тиков – Мариана Динкова, е с фалшива диплома според Българския фармацевтичен съюз. Но пък „Булфарма” е инвеститор на годината в категорията „Инвестиция в завладяване на пазарeн дял” - за миналата година говоря, 2014-та. Най-голямото вложение на „Булфарма” е в изграждането на нови медицински корпуси и закупуването на нова съвременна апаратура в „Софиямед“ и в МБАЛ „Пълмед“, като компанията била наляла в българската икономика 58 млн. лева.

При цялата тази история е напълно основателно „Софиямед” да бъде разследвана от-до. Защото не върви хем да имаш безупречна репутация, хем фактическият ти собственик да е далеч от това определение. А когато под килима се види заметеното, почваш да се питаш и други неща.

В последните няколко дни по медиите взеха да се появяват анонимни служители на болницата, а и акушерки като цяло, които се оплакват колко са претоварени и колко малко пари вземат. Ако в „Софиямед” вземат малко, какво е тогава в държавните болници или в другите частни? Който иска, може да се поразходи до болницата и до ДКЦ „Софиямед” и да види какви лекари работят там. Най-големите светила, които имат опит в поне една реномирана държавна болница и масово отидоха в „Софиямед” – едва ли за да трупат престиж. Така че приказки за липса на пари – някъде другаде.

"Софиямед": Акушерката сама пожела да слее смените си

Майката на битата от акушерка Никол сама сигнализирала на персонала на болница „Софиямед" за това, че детето й не се чувства добр...

След като явно пари има, вече идва ред на отговорност. И не става да излизат приказки как се работело по две-три дежурства накуп, защото акушери, медицински сестри и т.н. трябвало да работят и на други места. Щом собственик ти е инвеститор на годината, защо работиш и на други места? После идват следващите пробиви по веригата – преуморени служители, увеличена опасност от грешки. И, понеже говорим за работа с човешко здраве, там сериозните грешки често не могат да се поправят. После идват медиите – и накрая остава само какафонията. Защото има частни болници, но министърът най-много да им спре договорите с НЗОК – ако, ако, ако станат сума неща. Ха познайте сега дали ще станат и дали в „Софиямед” ще спрат да дават по две-три дежурства наведнъж като практика, а не защото някой си му се доработило.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com