Защо българските медии се провалят с Македония

34049
Защо българските медии се провалят с Македония

В България има фундаментално непознаване на ситуацията в Македония. И за това основна вина имат медиите у нас.

Нито една от големите национални телевизии, които сега се надпреварват да пращат кореспонденти в Скопие, няма установена традиция в отразяването на събитията в Македония. Което е недопустимо, имайки предвид, че Македония е най-близката ни чужда държава. Или поне така би трябвало да бъде.

Българските медии обаче гледат на Македония изключително повърхностно. Масово сайтове, вестници и телевизии се навиват да отразят някоя и друга новина, само ако е тип "македонска глупост" - Исус и Обама били македонци, Самуил бил македонец, Ванга, "Желязната църква" в Истанбул, динозаврите....

И това е всичко. Безумията на промитото македонско съзнание, забавляващи целия свят, са единственото, което представлява интерес за българските медии. И то, повтарям, като изключим телевизиите. Те, макар да са най-големият проводник на информация, достигаща до най-голям брой хора, отразяват най-слабо Македония.

Въпросът е ЗАЩО?

Не е от липса на експертен ресурс. В българското обществено пространство има достатъчно хора, добре запознати със ситуацията в западната ни съседка, които могат да са полезни. Просто медиите не считат за нужно. И в това е отговорът. Българските медии проспаха Македония единствено и само от тъпотия.

Тъпотията да не знаеш кое е важно. Да не знаеш кое интересува хората. Да мислиш, че някакъв си аварийно кацнал самолет във Флорида е по-важен от ситуацията в Македония. И пак повтарям, това е от глупост. Защото е абсолютно достъпна информация, да речем, фактът, че първите два материала в историята на БТВ, които са събрали най-голям зрителски интерес, са по темата за Македония. Ами, колеги журналисти, как по-ясно да ви го каже народът? Какво повече искате, за да разберете, че на българите им пука за Македония и им пука какво става там? Това, че вие отказвате да слушате, е ваш проблем и ваша глупост.

И именно заради тази глупост сега получаваме повърхностно отразяване на случващото се в Скопие.

Медиите масово ни показват една жизнерадостна приповдигната картина на едни бунтовно настроени хора, които спонтанно се събират с хиляди, за да отхвърлят оковите на един порочен режим. Човек гледа нашите телевизии, слуша ги и си казва: "Евала на македонците, как ще го свалят тоя, как ще си оправят държавата. А ние, разбираш ли, колко сме назад".

За първи път българско знаме се развя спокойно в Скопие

Ръководството и представителна група на Българския културен клуб – Скопе (БККС) от различни градове на Република Македония участв...

Обаче картинката не е такава.

И паралелите с България, които се правят постоянно, са недопустими. Защото издават същата тази глупост, неподготвеност и повърхностност в разчитането на ситуацията.

Първо, когато ние протестирахме срещу Орешарски, протестирахме срещу една власт, която не беше спечелила избори. Една шайка, която се докопа до властта чрез задкулисни договорки.

В Македония не е така. Същите тези македонци, към които сега цъкаме с одобрение, избираха Груевски всеки божи път в продължение на 9 години. И Груевски е абсолютно прав в този си аргумент - той е на власт, защото народът му я е дал сред признати за легитимни избори. Формално легитимни. 9 години Груевски дирибейства и никой не протестира. 9 години той умишлено тика Македония към международна изолация и вътрешноикономически крах, и никой не протестира. Нещо повече - печели избори всеки път. И не само защото купува гласове. Нека никой не се заблуждава, че Груевски купува 2 милиона гласа. Македонците наистина гласуваха за него. Всеки път. И всеки път след това имаше многохилядни митинги на радост.

Второ, нашите медии представят мкедонските протести като нещо спонтанно, чисто и възникнало моментално в отговор на разкритията за далавери.

Груевски: Няма да подам оставка

Премиерът на Македония Никола Груевски заяви, че няма да си подаде оставка, пише днес македонският вестник ”Дневник”. Груе...

Което не отговаря на истината.

Българските протести, колкото и да се опитваха някои да ни убедят в противното, избухнаха мълниеносно часове след новината за Пеевски и през цялото време бяха чисто граждански. Нито една партия не стоеше в основата им. Протестите не подлежаха на партийна организация. Нито веднъж протестът ДАНСWithme не беше партиен митинг.

А в Македония не е така. Там зад протестите стои СДСМ.

3 месеца македонците спаха. 3 месеца ден след ден излизаха най-страшните записи - за контрола над съдебната власт, над медиите... За изборните измами. И македонците не се вдигнаха на нито един протест. Нито един! И дойде време СДСМ да вземе нещата в свои ръце. Обяви, че предстои голям протест, пусна записа за убитото момче, и на улицата изведнъж излязоха хора. Да, страшно много от протестиращите македонци действително са с чисти намерения. Но протестите имат и сериозен организиран елемент. Ето защо е хубаво да се знае, че тази бунтовна енергия на македонците е от части канализирана. И от части с начална искра отвън.

Това обаче няма как да го разберете, ако гледате нашите телевизии.

Контрапротест в Скопие ще има, палатковият лагер срещу Груевски е готов

Палатковият лагер пред сградата на правителството в Македония вече е факт. Надяваме се да има оставка и Груевски да си отива – за...

3 месеца на бомби, които биха срутили всяка нормална страна, бяха проспани от същите тези наши медии. Националните телевизии не отразиха и прашинка от торнадото, което представляваше изнасянето на записите през тези 3 месеца.

Затова нека си посипят главата с пепел.

От глупост държат българския народ в неведение, неинформиран или погрешно информиран.

Много е време българските медии да разберат, че международните новини, и най-вече регионалната им перспектива, трябва да е от ключово кначение и да е приоритет. За да не се излагат отново.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com