Замразяването на цени вещае зимна политическа жега

9947
Замразяването на цени вещае зимна политическа жега

Опитът бедните да бъдат заситени с гербери чрез демонстрация на загриженост за цените на няколко хранителни стоки прилича на лекуване на управленски махмурлук с домашна ракия, освободена от акциз с личното благоволение на Бойко Борисов.

Този негов ход от първите дни на управлението му, когато опрости акциза върху варенето на домашна ракия, беше цинична демонстрация на царствено поведение в една държава, която уж не е монархия, но властелинът се разпорежда в нея както си иска. Но този път номерът на минава- минава и заминава управленският мандат, както и „славата“ на победителя на изборите.

Икономически анализ на замразяването на цени като лекарство срещу поскъпването не се налага: всеки знае, че като стиснеш един балон той или се пука или се деформира. Въздух под налягане!

Деформирането на пазара чрез намеса от подобен род показва повече от всякога какъв вятър бушува в доста празните глави на това уж дясно управление, което няма интелектуалния капацитет да се пребори със заблудите в огледалото. Оглежда се в него и си вика: „ха сега да видим как нашите противници от БСП ще ни критикуват, че се грижим за бедните“!

И наистина, от БСП си мълчат. Но това не е победа за ГЕРБ, а поредното доказателство колко са си еднакви- гласуват си заедно срещу омразния на „Газпром“ (руския концерн, който открито шантажира сега с пари за закъсалия „ЦСКА“ срещу ангажимент на страната ни за „Южен поток“) американски сондаж за газ в България, прегръщат солидарно идеята за референдум в услуга на руската енергийна ядрена стратегия и т.н.

Но и това не е всичко в кривата сметка, която си правят.Съюзявайки се с няколко богати (и чуждестранни!) търговски вериги, които и без това са омразни на бедните им роднини в българската търговия, герберовластващите не само няма да получат аплодисменти от бедняците, огромната част от които със сигурност не пазаруват в лъскавите супермаркети, но и си създадоха смъртни врагове в лицето на стотиците хиляди дребни търговци в България, борещи се за оцеляване в конкурентната битка с гигантите, разполагащи с огромни складове и разнообразие от други стоки, които тихомълком да натоварят с надценка за компенсиране на (евентуално и временно) замразените цени на шепа стоки.

Ако все още виждате портрета на Бойко Борисов в някое магазинче, не се лъжете. Не е от любов. От страх е. Страх от партиен рекет.

„Страх лозе пази“, казва една от изстраданите мъдрости на изтормозения ни народ. Само че годината се случи такава, че и лозята изгоряха от жегата. Което вещае скок на цените и на алкохола - щял да бъде 7 процента по-скъп, изчислиха вече футуролозите сред винопроизводителите.

А какви са залозите на социолозите в респективните проценти спад на подкрепата за ГЕРБ? Ще видим. Лицемерното замразяване на цени вещае само жега посред зимата на масовото недоволство.

ИВО ИНДЖЕВ
http://ivo.bg

Найденов: Запазването на цените е промоция на веригите

Запазването на цените на сегашните нива на десетте продукта е промоция от страна на веригите от супермаркетите. Това заяви министър...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com