За да има за вас, трябва да има за нас!

7068
За да има за вас, трябва да има за нас!
Снимка: БГНЕС

Единство – това е най-повтаряната дума в припознатите като дясно пространство пет партии, които сформира Реформаторския блок.

Вчера (30 август), в самия край на отпускарския период, лидерът на ДСБ Радан Кънев изстреля залп – три от пет се обединяваме, чакаме само Меглена Кунева и Божидар Лукарски. Не е тайна, че при Реформаторите тихо, вътрешно брожение, усилващо се в ключови моменти, винаги има. И няма как да няма, след като няколко кандидати искат да водят бащина дружина.

Замириса на терпентин - и пак, и пак, и пак

Държавата ни отдавна е само ефимерно понятие. Рее се там някъде из въздуха и чака някой да ѝ свърши работата. А работата, нали не е зае...

Още при сформирането на Блока мнозина десни избиратели и по-точно тези, подкрепяли през годините Иван Костов, не приеха Меглена Кунева. Не е случайно – нейното минало с БК и факта, че е част от семейство Пръмови, висша номенклатура на БКП. Случаят „Кунева” е типичен за липсата на лустрация, която си трови България вече толкова години. И от мнозина тя е считана за троянския кон, с който Бойко Борисов ловко създаде разделителна линия в Реформаторския блок още преди той да бъде формиран – за да не вземе да се появи истинска опозиция. А многократно Радан Кънев даде такива сигнали – но с 23-ма депутати, разделени на пет партии, няма как да правиш системни промени. А системата – това е ГЕРБ, от 2009-та година насам.

Защо обаче сега се почна с политическите престрелки? Явно е, че Кънев добре осъзнава, че ако не реагира по някакъв начин и то с действие на очертаващото се безболезнено измъкване на модела КОЙ чрез оттеглянето на символа Делян Пеевски, то няма да остане и един човек с мозък в главата, който да гласува на следващите избори за него. Защото всеки ще го припознае като част от „елита”, който сега ще почне да си разпределя всичко, което Пеевски „официализира”.

Историята е показала, че качествена промяна се почва отдолу нагоре – винаги. Отдолу ще се разпределя сега – кметове и общински съветници. Затова и Кънев подчерта, че трябва алтернатива на местно ниво и че „8-годишната доминация на ГЕРБ не води до нужната промяна”. И поиска той да е носител на промяната - защото така правят лидерите, докато другите просто мишкуват и казват "Yes" на всеки изгоден за тях компромис. А статистиката не лъже – в края на миналата седмица Industry Watch направо го каза – само в София и Пловдив кипи някаква икономическа дейност т.е. само там има хляб. В другите региони животът се събира в трохите по еврофондовете за копане на градинки и чистене на улици, с дължимата солидна доза от „усвояването” към местната власт. И едно живуркане за останалите.

Далеч съм от мисълта, че Радан Кънев би бил следващ месия. Но той може да е конкуренция – а конкуренцията е хубаво нещо, защото при нея се напъваш да си по-добър от другия. В момента Борисов не се напъва – въобще няма нужда. Достатъчно е да поддържа вече изградения имидж през разработените канали и всичко си върви в удобно за КОЙ русло. Все пак днес БЛИЦ блесна как Костов и Кънев, заедно с Цветан Василев, свалили първия кабинет „Борисов”, за да управляват те. И ако Радан Кънев поне говори за парите на ДСБ в КТБ, дори и да не казва цялата истина, другите на хранилката - червени, жълти, пембени - още се правят, че няКОЙ друг я е създал тази банка.

Къде Така, Българийо?

173 страници – толкова стигнаха, за да се побере списъкът с кредиторите, които търсят пари от пропадналата Корпоративна търговска...

Просто е, г-да политици – за да има за вас, трябва да има и за нас. Кънев дава признаци, че го разбира. Може би ще е първият, КОЙ знае. Със сигурност обаче Борисов, Станишев, Доган, Сакскобургготски, Костов, Виденов и т.н. до Тато или не успяха да го разберат, или не посмяха, или не можаха да го реализират, или всичко накуп. Дано се намери първият, който да го разбере и да го реализира – иначе мизерията ще застигне накрая и най-големите тарикати.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com