Всяко чудо за 3 дни - толкова ли струва човешкият живот?

42085
Всяко чудо за 3 дни - толкова ли струва човешкият живот?
Снимка: БГНЕС

Във вторник – 19 август, се случи поредното нещастие. Некачествен ремонт на асансьор в София доведе до инцидент, при който загина една жена, а друга и в момента продължава да се бори за живота си. Виновни отново нямаше... Нищо ново! Все пак бягането на отговорност е издигнато до национален спорт в България.

Най-големият проблем, освен загубата на човешки живот, определено е безхбарието, с което определено сме свикнали. И вече не ни прави впечатление?! И защо ли – по пътищата ни се движат всякакви превозни средства, които минават фиктивен годишен технически преглед, пътуваме в асансьори, които се проверяват пак „под пръсти”, въпреки че вероятно има желание за по-добър контрол, а ескалараторите... Те „се грижат сами за себе си”, както разкри вчера Илия Златанов от Българската асансьорна асоциация.

Проверки на асансьори в частни сгради може да има само след изричен сигнал

Оповестената шумно проверка на асансьорите в цялата среда е на път да се окаже пълен провал, защото в жилищни сгради с частна собствено...

Вероятно и този инцидент ще мине в графата „Всяко чудо за 3 дни”, а не трябва... Най-малкото защото моментът е изключително подходящ за снишаване, предвид липсата на редовно правителство и работещ парламент, който може да направи например санкциите за такова нарушение по-адекватни (в момента те са между 200 и 500 лв.) и да направи контрола по-сериозен.

А защо не трябва - първо, защото всеки човешки живот е свещен (знам, звучи като клише). Второ - направете си следния експеримент: Пребройте в автобуса, трамвая или превозното средство, с което пътувате до работа, колко млади хора виждате. Не, нямам предвид деца... Депресиращо, нали?!

Какво можем да направим самите ние, без участието на политиците? На първо време да спрем да считаме, че „законът е врата в полето, през която минават само баламите”. Второ – да започнем да си пазим и сами, а не да разчитаме, че някой друг трябва или ще го направи. И накрая – да започнем да ценим себе си и останалите, с които сме принудени да живеем (последната точка си заслужава отделен анализ някой друг път).

Колкото и да звучи клиширано и въпреки че сегашното положение ги устройва идеално (от гледна точка на безнаказаност), време е и политиците да покажат, че живеят в един и същ свят с избирателите си. Най-малкото законите трябва да бъдат приемани след оценка за въздействието им и контролът да бъде засилен, при това не само кампанийно.

Остава опасността за живота на пострадалата в асансьора жена

Остава опасността за живота на 41-годишната Мария Ваклинова, която преди ден пострада при падане на асансьор в столицата, каза д-р Дим...

Каквото и да се случи обаче, нужна е промяна. Особено ако искаме България да продължи да съществува още едно време... Най-малкото защото като цяло българите сме 7 млн. души и в бъдеще само ще продължим да намаляваме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com