Всички знаехме, малцина не мълчахме

66914
Всички знаехме, малцина не мълчахме

Такова нещо, такъв случай лично аз не си спомням. Това заяви гуверньорът на БНБ Иван Искров по време на многочасовите обяснения, които му се наложи да даде вчера (11 юли) след като Централната банка обяви, че отнема лиценза на КТБ.

Размерът на щетите е огромен – 3,5 млрд. лева, за които не се знае къде, какво и как са отишли. Защото са били свързани посредством "обръч от фирми" – това любимо българско словосъчетание, с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. И хайде да не се лъжем - нямаше сериозен човек или сериозна медия в тази държава, която да не беше наясно. Но мълчанието често беше много по-удобно.

Актуализация без приоритизация

Поредната порция обвинения и искания, този път за здравния сектор, заля медиите през тази седмица. Основно споровете са дали да има а...

Какви ще са последствията – ако се стигне до дъното на случилото се в КТБ, можем да закрием държавата. И честно казано май си заслужава, защото точно тази скапана държава позволи на Цветан Василев и лицето му Корпоративна търговска банка да се превърнат в олигархичното чудовище, чиито предсмъртни гърчове сега пращат убийствени талази в цялата ни икономика. С огромната помощ на различни знакови субекти – от дружката му Пеевски, та през над едно десетилетие знакови политици. Както и обикновени медийни лизачи.

Преди да почнем с неудобните въпроси и факти обаче, нека си спомним как така КТБ се превърна в четвъртата по големина банка. Долните цифри са взети от официалните отчети на банката през годините – откакто Василев пое юздите ѝ, та досега. И така ето ги активите на банката през годините, в левове, а в скоби е кой управляваше през тези години:

2002 година – 155 512 000 (НДСВ и ДПС)

2003 година – 296 728 000 (НДСВ и ДПС)

2004 година – 359 522 000 (НДСВ и ДПС)

Лъсна задникът на Орешарски!

С появата аварийно на руския външен министър в София лъсна задникът на Орешарски. Разбра се защо този натрапник във властта не иска тол...

2005 година – 523 865 000 (Тройната коалиция)

2006 година – 1 005 566 000 (Тройната коалиция)

2007 година – 1 771 306 000 (Тройната коалиция)

2008 година – 2 105 861 000 (Тройната коалиция)

2009 година – 2 035 883 000 (ГЕРБ)

Глупостта на неграмотността винаги се плаща скъпо

Ситуацията в българското образование е катастрофална. Да, именно това е думата без преувеличение. Доказателства имаме в изобилие &ndas...

2010 година – 2 702 755 000 (ГЕРБ)

2011 година – 4 044 378 000 (ГЕРБ)

2012 година – 5 637 169 000 (ГЕРБ)

2013 година – 6 740 901 000 (БСП и ДПС плюс Златния пръст на „Атака”)

Станишев иска като Доган!

С вазелин и родилни мъки Сергей Станишев най-после се реши да подаде оставка. Оставка, и то каква! Мисли дълбоко детето на Политбюро, м...

Освен всичко друго, Корпоративна търговска банка е наградена пет пъти от Асоциация "Банка на годината" в категорията "Динамика на развитие" - 2001, 2002, 2010, 2011 и 2012 година.

Въпросите и отговорите

Историята е ясна, сега на дневен ред са болезнените въпроси за отговорните органи.  И болезнените проблеми. Да започнем от първия – как ще се събират тези кредити от 3,5 млрд. лева? След като има унищожени данни от кредитни досиета, както официално казва БНБ, може да се стигне дотам, че дори да не е много ясно от кого да се търсят парите. Официално - защото как БНБ си представя, че някой ще ѝ повярва, че не е ясно на кого е даден милионен кредит, нямам идея. Дори и купувачите на гласове по циганските махали си имат тефтери с прилежни сметки, какво остава за банка. Нали има Кредитен регистър в самата БНБ за всеки отпуснат заем от всяка банка в България?!?!?! Като липсват данни от кредитните досиета в КТБ, поддръжката в БНБ да не би и тя да липсва? И всичко води към заключението, че ние, данъкоплатците, които ще "запълваме" в крайна сметка "дупката КТБ", никога няма да бъдем обезвъзмездени. А Петър Чобанов, хъката-мъката, каза цифра т.е. обясни колко е дълбока дупката – 2 млрд. лева.

Затова ДАНС, МВР, Йовчев, Лазаров, Ушев, Старшинката и който там има някакъв пагон, звездичка, коланче, фуражка и т.н. да се хващат в ръце и да намерят всеки един от тия кредитополучатели. Защото те със сигурност са интересни. И обществото ще иска да знае за кого са отишли 3,5 млрд. лева – за фирми, за политици, за медии?

Лошата новина е, че предвид очевидно пирамидалната структура около Василев като нищо обезпеченията на дадените кредити изобщо не ги покриват. С други думи – когато се установят всички заложени активи и се продадат, едва ли ще се покрият 3,5 млрд. лева. Да се надяваме, че поне 1 млрд. ще покрият.

Sancta Simplicitas

Колко точно некадърни и глупави са българските политици никой не може да каже или измери. Дори и знаменателна фигура като чешкия револю...

Тук идва ред и на първата критика към БНБ и Иван Искров – той не искал да се носи криминална отговорност за даване на лоши кредити. Това пречело на кредитирането и, видите ли, щяло да ни спъва растежа. Кой растеж, г-н Искров? Тоя, заради които в САЩ се продъниха такива като Lehman Brothers, които в сравнение с КТБ са като слон пред мравка? Аз пък искам да се носи наказателна отговорност – искам да влиза в затвор банкер, който дава кредит от милиони при обезпеченост с актив, който струва хиляди. И такива схеми има – БНБ и ДАНС да не се правят на дръж ми шапката, ами да се поразровят, лесно ще ги намерят.

Виновните

Те са там, горе, посочени в схемата. Политиците на първо място, но и БНБ. Защото БНБ има всички законови инструменти, за да не приемаме оправдания "ама при последната ревизия всичко си беше супер, те имаха желязна дисциплина, ала-бала". Да не би от март 2013 година, когато е била последната ревизия на КТБ, та до 20 юни тази година Цветан Василев да ги е раздал тия 3,5 млрд. лева? Айде бе – г-н Искров, мислите ли, че ядем доматите с колците? Ако за толкова години не сте се усетили, значи ОСТАВКА !!! А ако сте се усетили и не сте направили нищо – ЗАТВОР !!! Същото се отнася и за одитора на КТБ през годините – KPMG България. И да вземе ДАНС да провери на  кои други компании в страната прави одит тази реномирана компания – защото, както се казваше в безсмъртната творба на Джон Гришам "Фирмата", когато хванеш някого да те лъже, веднага си задаваш следния въпрос: Какво още? Да не забравим и Комисията за финансов надзор плюс шефа ѝ Стоян Мавродиев, на когото сега не му се чува гласчето. И той да види колегата си Искров, и да последва пътя "ОСТАВКА"!!!

Но също и тия, чиито кредитни досиета са унищожавани. Клиентите са ни скъпи – тази реклама помните ли я? Вярно са скъпи, защото от техния джоб давахме насам натам. КОЙ получи парите и срещу какво? Лесно можете да видите къде се простираха интересите на Василев – телекомуникации, тютюнев бизнес, енергетика, промишленост, медии, че дори и политици, които обаче се отрекоха при първа възможност от него – така е, плъховете бягат първи от кораба.

п.п. Изразявам пълната си подкрепа за всички колеги, които не бяха допуснати на брифинга на БНБ в 10:30 часа, на който беше съобщено, че се отнема лицензът на КТБ. Считам, че извинението на пресаташето на БНБ Александър Урумов за нечувания гаф не е достатъчно и той незабавно трябва или да си подаде оставката, или да бъде уволнен!!!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com