Водевил по време на чума

28908
Водевил по време на чума
Снимка: БГНЕС

"БСП бута правителството на Орешарски" е достоен сюжет за гоблен, който да бъде закачен до класиката "Иван Грозни убива сина си" в Третяковската галерия.

Вчера шефът на парламента Михаил Миков заплаши, че партията мандатоносител ще гътне кабинета, ако Пламен Орешарски не благоволи да поднесе оставката си другата седмица.

Вигенин отписа шансовете на Кристалина Георгиева да бъде еврокомисар

Външният министър Кристиан Вигенин, който е на посещение в Грузия, направи коментар относно кандидатурата на Кристалина Георгиева Върхо...

Комедията от грешки щеше да е безумно смешна, в случай че не се разиграваше в столицата на най-бедната и тъжна страна в Европа, която от година и нещо се гърчи в задушаваща политическа криза, гарнирана със спрени еврофондове, прокъсан бюджет и "неочаквана ваканция" на четвъртата по големина банка.

Развръзката от последната седмица е, че част от Министерския съвет и соцпартията преминаха в открита институционална война.

В понеделник Орешарски и Чобанов приеха исканията на опозицията за актуализация на държавния бюджет, въпреки че дотогава пееха псалми за великолепното здраве на държавните финанси. В сряда правителството внесе в парламента стряскащи параметри - вдигане на държавния дълг с още 3,4 млрд. лв. и повишаване на дефицита до 2,7% от БВП.

Бе предвидено 2,7 млрд. лв. от новия заем да бъдат използвани за компенсиране на вложителите в затворената КТБ, ако депутатите се бяха съобразили с предложения от БНБ и кабинета извънреден закон и спасителен план. Поправката

падна върху червените депутати като гръм от ясно небе

Орешарски се огледа, ослуша и премина на червено в Брюксел

Премиерът Орешарски подкрепи Кристалина Георгиева в Брюксел, колкото да не бъде избрана за върховен представител на ЕС по външната пол...

и разбираемо предизвика шок и объркване. Довчера социалистите се гордееха с високите икономически постижения и твърдите финансови резултати на властта, а сега трябва да сложат подписа си под категорични признания за настъпилата катастрофа. Затова и ПГ на "Коалиция на България" гневно бламира предложенията на собственото си правителство. Ако хората на ГЕРБ не бяха напуснали, можеше да се стигне до забавната ситуация опозицията да подкрепя решенията на правителството, управляващите ги саботират, а ДПС седи върху езичето на кантара.

Най-зловещият ефект от хаоса е, че отново ще останат излъгани и ще тънат в неведение десетките хиляди потърпевши (предприемачи, работници, общини, болници, топлофикации, съдилища, прокуратури и прочие) от поставената на трупчета КТБ. Те многократно бяха уверявани от всевъзможни институции, че ще имат достъп до пълните си депозити и сметки още на 21 юли. Сега излиза, че трезорът ще стои затворен поне до след изборите и чак следващите парламент и правителство заедно с новата управа на БНБ ще си наумят какво да правят.

Докато БСП върви към осъзнато детеубийство, поведението на Бойко Борисо

се доближава до класическия образец на свети Петър

който, както е известно, три пъти се отрекъл от Спасителя. По същия начин лидерът на ГЕРБ три пъти се отрича, докато неговите депутати се вричаха в нелепия закон за опазване доброто име на банките, който породи единствено ропот и раздразнение. Похватът на опозицията "Ще вляза, няма да вляза" вече не притежава героизма на съпротивата срещу режима, а носи привкуса на шутовщина.

Кристалина: Хубаво е, че Орешарски потвърди, че България стои зад мен

Много е добре за България да има българско име в краткия списък за втората най-важна позиция в Европейската комисия (ЕК). Това каза евр...

Политическата игра на "Черен Петър" превръща целия терен от държавни институции в меле, в което всеки гледа да забие юмрук или да изрита най-близо попадналия му, от което страдат и националните ни интереси.

Въпреки неколкократните помирителни срещи при президента, на които лидерите подписаха серия от съглашения, виждаме как партийните централи обръщат мнението си през час и действат хаотично, пришпорвани от изнервеното обществено мнение.

В сряда на срещата на върха на Европа Орешарски изневиделица с половин уста благослови Кристалина Георгиева, докато неговият доскорошен покровител Станишев обяви, че вместо българката предпочита социалистка да стане външен министър на ЕС. Забавянето на номинацията на правителството значително отслаби шансовете най-сетне България да се сдобие с приличен портфейл в Еврокомисията. Анонсът на Орешарски за Георгиева се оказа еднократен и сега тепърва политическите мъже щели да се пазарят за българската кандидатура. Излъчването на еврокомисар всъщност е последният изпит, на който двойкаджиите от жълтите павета да докажат, че имат други цели освен загробването на България.

Руслан Йорданов,
Стандарт

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com