Свободата да не бъдеш "медия" на празника

24378
Свободата да не бъдеш "медия" на празника
Снимка: Thinkstock

Великденските празници, а и които и да са празници, са истински бич за медиите. Тогава, съвсем нормално, болшинството хора искат да си починат, да бъдат оставени намира.

Съвсем нормално всички колеги, които са дежурни по празниците, се озъртат като бесни за новини. Щракат се различни канали, та дано някой някъде се е излъгал да каже нещо умно. И отчаянието постепенно завладява новинарската душа – освен да боядисваме яйца онлайн, друго май не ни остава.

Пеевският синдром

Чували ли сте за Стокхолмския синдром? Най-общо казано това е психилогическо състояние, при което похитен човек или хора се привързват ...

В тези тежки творчески времена искам да похваля колегите по телевизиите и радиата, които са си спомнили, че не може хората постоянно да бъдат облъчвани. И че не са забравили, че ние сме призвани да отразяваме, а не да създаваме новини. Всяка телевизия, която е заменила съботно-неделното си публицистично предаване с филм или с материал за добра инициатива, заслужава похвала. Оказа се, че такива има и днес – който иска да се увери, нека да пощрака малко с дистанционното и да види. А за всички останали – ден за боядисване на яйца е, последният възможен. Така че отвърнете очи от телевизорите, спрете за малко компютри, таблети и смартфони и обърнете внимание на семейството си. Защото, макар един популярен телевизионен водещ преди минути да уверяваше от екрана как Христос не е отишъл на кръста, за да се събере днес семейството, всъщност Спасителя е отишъл на кръста и заради това. Защото Той е искал да бъдем по-добри хора. А чрез семейството ние ставаме по-добри. Бъдете по-добри, уважаеми читатели и весели празници.

п.п. И за финал, понеже няма как да бъдем все добри, ще си позволя един коментар в посока българският журналистически мастодонт Иван Гарелов, който в събота сутринта се загрижи за свободата в медиите заради „невинната си шега” с измисленото интервю с Бойко Борисов. Г-н Гарелов като вземе да се притеснява твърде много за медийната свобода, да си спомни как 1989-та година изпращаше бълграските граждани от турски етнически произход през границата. Неслучайно цяло лято хилядите български граждани, които минаваха покрай „Радисън” в София всеки ден, освен към Народното събрание се обръщаха и надясно, към офиса на една от телевизиите с национален обхват. И я „поздравяваха”, както и нейният тогавашен шеф и новоизлюпен политик Николай Бареков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com