След своеволието на БЕХ - Наказателният кодекс ясно казва от 10 до 15 години затвор

56889
След своеволието на БЕХ - Наказателният кодекс ясно казва от 10 до 15 години затвор
Снимка: Getty Images/Guliver

Никой не спазва законите в България. В това за пореден път се уверихме вчера, след като стана ясно, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) пренебрегна пряка заповед на упражняващия правото на собственост на държавата в холдинга икономически и енергиен министър Васил Щонов и продължи да прави каквото си иска с „Южен поток”. Чак след като МИЕ заплаши, че се обръща към „правоохранителните органи”, от БЕХ реагираха и вече замразиха проекта.

„Южен поток” е замразен за пореден път, но след дъжд – качулка. Замразен е, след като има разрешително за строеж, подписано в последния момент преди оставката на куклата на конци Пламен Орешарски и подчинените му уж куклички, замразен е, след като си купи собствеността върху земята за строеж във Варненско, замразен е, след като беше вдигнат капитала на проектната компания „Южен поток България” АД, от която зависи започването на строежа.

Бареков плюс Ковачки - МВР да отваря разработка "До Костинброд, Бобов дол и обратно"

По това как ще се справим с купуването на гласове, хората ще ни оценяват. Тези сакрални и много верни думи изрече служебният премиер Ге...

И тъй като в България отговорността редовно е „обща”, нека нарушим традицията и видим кой е отговорен да се нарушава държавно разпореждане. Според Търговския регистър представители на „Южен поток България”, в която „Газпром” и БЕХ държат по 50%, са Игор Анатолиевич Елкин от руска страна и Владимир Стефанов Инков от българска. А бордът на директорите на компанията е съставен от петима души – въпросните Елкин и Инков плюс шефът на БЕХ Жаклен Коен, избран на поста с протекцията на ДПС, Стефан Бойчев Радев и още един руснак – Леонид Семенович Чугунов.

Парадоксалното и крайно безумното в ситуацията е, че Васил Щонов нарежда на Коен още на 11 август да спре всичко по „Южен поток”, Коен след това нарежда на себе си да не пипа проекта, но се пренебрегва и на следващия ден т.е. 12 август БЕХ внася още 191 млн. лева увеличение на капитала – толкова, колкото и „Газпром”. А решението е одобрено единодушно от Инков и Елкин.

Кои са виновниците – по ред на номерата това са Коен, за когото между другото при търсене в Google излиза надписът съгласно решението на Европейския съд от тази година за триене на информация – „Възможно е някои резултати да са били премахнати съгласно европейското законодателство за защита на личните данни”, Инков и Радев. От Инков на практика зависи дали ще се платят пари за старт на строителството и проектът да стане необратим т.е. да плащаме неустойки, ако започне изграждане. След излизането на Генадий Тимченко от българската част на „Южен поток”, руският строител ще е „Центргаз”.

Освен очевидната вина на Коен, Инков и Радев, вина носи и МИЕ – вина за липса на далновидност. Причината – министерството не внася документ в Търговския регистър, с който да спре увеличението на капитала, заявено на 12 август със знанието и на шефа на „Газпром” Алексей Милер, който е уведомен с нарочно писмо от нашето икономическо и енергийно министерство. А още по-интересното е, че не е ясно кога е направено плащането за увеличение на капитала на „Южен поток България” АД.

Какво искаме за България

След публикуваното писмо към Реформаторски блок, касаещо неговата цялост, единност и ангажираност преди изборите на 5-ти Октомври 2014г...

От цялата история излиза, че държавата не просто трябва да се разпорежда за нещо, ами и да следи дали разпоредбата се спазва. Защото иначе разни хора, които дори лицето им е доста трудно да видиш като г-н Коен, чиито снимки в интернет не го показват в светлината на 57-те му години, а по-скоро сякаш е на 35-40, карат както им каже някой друг – в случая Русия. А за това вече може да бъде повдигнато обвинение – по Наказателния кодекс, Особена част, Глава първа – „Престъпления против Републиката”. Например чл. 103 на Раздел II от „Престъпления против Републиката” - "Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация, умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9". Чл. 37, ал. 1 предвижда "лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност”, а т. 9 "лишаване от право на получени ордени, почетни звания и отличия”. Така че Цацаратурата да действа и да не се влияе от споровете дали "Южен поток" е полезен за България или не - в България нито един политик не се изказа категорично против проекта, освен Валери Симеонов, но много политици, и с право, са против газопроводът да се строи при условия в руски, а не в български интерес. И когато българската държава официално казва "НЕ", а български граждани на постове в дружества-държавна собственост не действат според разпореденото от България, тогава да си носят последствията.

За финал ще кажа на тези, които твърдо вярват, че няма оправия – има. Днес, за пръв път от години, в подлеза видях колоездач, който спазва правилата за движение и бута велосипеда си, а не го кара. Щом има още такива хора, твърдо вярвам, че за изпълнения като това на БЕХ ще доживея да видя определени хорица с ефективна присъда от 10-15 години в затвора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com