Щонов да взема пример от Евгения Раданова

30029
Щонов да взема пример от Евгения Раданова
Снимка: БГНЕС

Силните на деня не бръснат служебното правителство за слива. Този извод категорично се налага след вече две седмици на управление на кабинета и две знакови случки. Първата беше увеличението на капитала на „Южен поток България” ден след изрично разпореждане на министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов да не се прави нищо по проекта, а втората – решението на държавната „Академика 2011” да пренебрегне одита на обществената поръчка за Зимния дворец и да прати писма с класирането на участниците, като по този начин фактически дава зелена светлина за започване на ремонт.

И двете действия категорично показаха, че маниерите на управление от времето на кабинета Орешарски най-вече, но и от този на Бойко Борисов, не са изобщо забравени. Да се действа на тъмно, нагло и с идеята, че няма да има кой да се противопостави на очевидни нарушения си е максима в България. Защото обикновено дори някой да се загрижи, на ниво съдебна система учудващо нещата се превръщат в „косвени доказателства”, свидетелите почват „да забравят” и изведнъж очевидното става неясно. Ясен е единствено изходът – безнаказаност.

След своеволието на БЕХ - Наказателният кодекс ясно казва от 10 до 15 години затвор

Никой не спазва законите в България. В това за пореден път се уверихме вчера, след като стана ясно, че Българският енергиен холдинг (БЕ...

Въпреки всички обективни и субективни препятствия обаче в служебното правителство се намери един човек с характер. Това се оказа спортният министър Евгения Раданова. На пистата за шорттрек тя отдавна е показала какъв характер има, след като вкара България в елита на спорт, за който не бяхме и чували преди нея. Сега показа, че характерът ѝ не се изпарява след като слезе от леда. Без да му мисли много, Раданова уволни ръководството на „Академика 2011” заради изпълнението със Зимния дворец. Защото когато институцията „министър” разпорежда нещо, държавните компании трябва да се съобразяват с министъра, а не с някой друг. И да трябва да им се задава въпросът КОЙ, макар че отговорът е лесен – като се покажат публично писмата с класирането и се види кой печели, става ясно КОЙ е по-важен от държавната институция. А според „Капитал” печели фирма на „Главболграстрой”.

Действията на Раданова трябва да са пример и за Васил Щонов. Защото на нахалството на БЕХ досега той отвърна единствено с „предаваме случая на правоохранителните органи”. МИЕ е собственик на БЕХ на 100%, така че най-малкото, което Щонов може и трябва да направи, е да махне отговорните за „Южен поток България” – например шефът на БЕХ Жаклен Коен, дошъл на поста с протекциите на ДПС, който е и в борда на директорите на „Южен поток България”. А оттам насетне вече прокуратурата да се занимава със случая, макар че напоследък, както казва и Владимир Каролев, нещо почвам да не вярвам на прокурорите. Иначе актуален става популярният виц за назначението на Щонов: "Събрал се президента Плевнелиев със съветниците си и им казал: „Трябва ни нов човек в енергетиката за служебното правителство”. „Що нов”, отвърнали съветниците".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com