Ще пусне ли ГЕРБ расисти и ксенофоби на власт?

25845
Ще пусне ли ГЕРБ расисти и ксенофоби на власт?
Снимка: БГНЕС

Ако последните две правителства ползваха националистите само негласно, бъдещото управление на страната може реално да даде власт на расизма и ксенофобията. Оправданието - излизане от кризата. Но изход ли е това наистина?

Те искат етническите малцинства да бъдат разделени на качествени и некачествени хора. Качествените да бъдат интегрирани в обществото, а некачествените да останат изолирани в гета. Обявяват се против строежа на джамии, ритуали от минарета, и искат засилено „обучение по физическо възпитание“ в училищата. Те настояват за правото на българина на самозащита с оръжие, обявяват се против чуждите монополи в страната. Ненавиждат Европа. Свързани са с репресивния апарат на бившата Държавна сигурност. Говорят за родина, отечество и подчертават, че не друго, а само православното християнство е основната религия в България. Едните се наричат националисти, а другите – патриоти. И едните и другите са представени в Народното събрание, но не си взаимодействат, тъй като общото им минало ги е тласнало в спора, кой е по-родолюбив. Те са Атака и Патриотичния фронт.

Кунева: Взаимоотношенията между лидерите на коалиционните партии са ясни и колегиални

Евентуалната коалиция с ГЕРБ е нещо, което е разделяло и продължава да разделя мнението вътре в Реформаторския блок. Не говоря за л...

Две формации с опасни тези, странни искания и омраза към различния. Две формации, които са гарантирали и изглежда, че ще гарантират и занапред управлението на държавата – дали с помощта на прословутия „златен пръст“ на Волен Сидеров или с участието си в кабинет на споделената отговорност, за което се обявява Валери Симеонов.

Как се стигна дотук

Ако се върнем в недалечната 2009 година партия с гръмкото име „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) с охота ползваше гласовете на Атака в Народното събрание. Националистите подкрепяха Бойко Борисов, защото по думите им се обявил против мерзкото управление на тройната коалиция БСП, ДПС и НДСВ. А от партията за уж европейско развитие на България не видяха никакъв проблем в това властването им да бъде гарантирано от формация с ксенофобски и расистки възгледи.

По това време изпратената в дълбока опозиция БСП редуваше прошения до европейските институции и декларации у нас, обяснявайки колко вредно е подобен субект да управлява страната, макар и без кадри в кабинета. Европейската народна партия (ЕНП), от чието семейство е Борисовата партия предпочете да не види тревожната ситуация у нас.

Последвалият разрив между Атака и вече бившия премиер пък предпостави следващия политически ход на Сидеров. Около четири години по-късно той направи възможно управлението на БСП и ДПС и го осигуряваше в продължение на целия, макар и кратък, мандат на кабинета „Орешарски“. Въпреки, че формално националистите не гласуваха със своя основен политически враг ДПС, когато бе необходимо те бяха неотменно в пленарна зала и правеха възможни всички решения на управляващите. Затова и Сидеров си спечели прозвището „златния пръст“.

Консултациите на ГЕРБ продължават, наред са АБВ

Консултации за формиране на стабилно парламентарно мнозинство и съставяне на правителство ще проведе преговорният екип на ГЕРБ с предст...

Естествено, при новата ситуация ролите на облагодетелствани и скандализирани бързо бяха разменени. ЕНП вече се възмущаваше от досега на националистите с властта, а Партията на европейските социалисти (ПЕС) в по-голямата част от времето се разсейваше и не забелязваше, че правителство с мандат на левицата е във властта благодарение на "златния пръст" на така омразния им отпреди 4 години Сидеров.

Позволените изстъпления

Заради факта, че „родолюбците“ не получиха постове не се стигна до окончателно официализиране на някои от най-скандалните им политики. Но като отплата за парламентарния им „конструктивизъм“ двете последни управления даваха негласна възможност на националистите да реализират някои свои изстъпления. По времето на ГЕРБ Атака организира побой и палежи пред мюсюлмански храм в София, а след това при БСП и ДПС успяваше да „проповядва“ безнаказано тезите си за „Еврогейския съюз“ и „бежанците – човекоядци“. Впрочем, от 2009 година до днес партиец-националист не е осъден за слово на омраза, например.

Националисти-реформатори

С намаляването на електоралната сила на Сидеров и влизането в 43-то НС на „патриотичната“ коалиция на Валери Симеонов (НФСБ) и Красимир Каракачанов (ВМРО), Атака не е интересна на бъдещите управници. И то не заради антиевропейските си тези, а заради скромните 11 народни представители, с които Сидеров разполага.

Бойко атакува Волен във Facebook: Показа, че празнодумството е най-силната му политика

За пореден път Волен Сидеров намери "най-удачния" начин да покаже, че евроатлантическият път на страната му е чужд и че празнодумството...

За сметка на това новоизгрелите родолюбци, разполагащи с 19 гласа в бъдещия парламент и предлагащи забрана на обрязванията до пълнолетие, се оказаха част от бъдещо „реформаторско мнозинство“ (по Румяна Бъчварова).

Как със своята програма, предвиждаща направата на туристически атракциони от ромските гета, и с възгласите „Европа да си гледа работата“ (думи на Валери Симеонов – бел.авт.) „патриотите“ ще гарантират реформи остава неясно. Как в партньорство с националпопулизъм и ксенофобия, десните формации ГЕРБ и РБ, спрягани за бъдещи коалиционни партньори, ще осигуряват европейски път на страната – също.

Опасен прецедент

Ясно обаче е едно – за разлика от предходните два парламента, в които националистите, макар и получили привилегии срещу осигуряване на властта, не бяха открито в управлението, в бъдещия състав на кабинета те ще получат постове. А с тях и възможност за провеждане на „политиките“ си.

Оправданието на ГЕРБ, които съобщиха през изминалата седмица, че продължават разговорите за съставяне на кабинет с две формации – Реформаторския блок и Патриотичния фронт, е очакваното – „така гражданите са подредили партиите в парламента“. Аритметиката на Борисов пък сочи, че без патриотите съставянето на кабинет е невъзможно. Няма математическа формула обаче, която да оправдава компромис с расизъм и ясни антиевропейски послания.

Спешна промяна на Изборния кодекс поиска Румен Петков от бъдещия кабинет

Следващото 43-о Народно събрание трябва да извърши спешни промени в Изборния кодекс. Необходимостта от това стана особено очевидна след...

Официалното овластяване на подобни субекти пък би създало опасен прецедент на допустимостта. От който, ако съдим по последните две управления, ползвали негласно националистическата подкрепа, биха се облагодетелствали и следващи правителства. В рамките на позволената политика в България ще влезе и националпопулизма.

Това пък ще бъде краят на опитите за модерна и европейска държава. Тъй като в развитите общества са научили тежкия си урок – расизмът, ксенофобията и омразата не могат да бъдат партньор на което и да е управление. А ползването им не е оправдано в името на спасение от никоя криза. Защото те самите са криза!

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com