Рубладжиите да му мислят

34216
Рубладжиите да му мислят
Снимка: Thinkstock

Старото вестникарско правило не е изгубило силата си в нашата електронна медийна действителност (там, където има истинска журналистика): Една снимка може да бъде много по-ценна от безброй публикации по темата.

Потвърждението се вижда от снимка на Ройтерс, на която банкнота от 10 евро грее над 11 000 засенчени рубли. Такова е (вече) съотношението в курса между двете валути, който за рублата става все по-злощастен с всеки изминал ден.

Не в същите проценти, но съизмеримо по своята несъизмеримост е и съотношението между западните икономики и руската псевдоикономика. А че е сбъркана, това се вижда от все повече разтварящата се ножица на руските претенции за световно величие и зависимостта на този колос на газови крака от износа на природен ресурс, което е характерно за монокултурните икономики на слабо развитите държави, добиващи суровини за продан в чужбина.

Хулиганското поведение на Путин, който смята, че може да рекетира най-развитата част на света с газово-нефтената тояга, явно е на път да превърне тази сопа в бумеранг.

Цената на барел петрол на световния пазар падна дотам, че в момента Русия добива на загуба. Ако тенденцията се задържи достатъчно дълго, руският бюджет, зависим напълно от износа на нефт и газ, ще се срине и без галопиращите разходи по обслужването на кремълския милитаризъм срещу Украйна и без плащанията по заявените цели за непрестанен рекорден ръст на руските разходи за въоръжаване.

Цените на природния газ пък се определят от цената на нефта. Най-големият производител на петрол на света Саудитска Арабия, която явно не се страхува да обеднее толкова бързо, не показва признаци да безпокойство, че нейните конкуренти Иран и Русия са на ръба на паниката.

Никой не знае как ще се развие този сюжет, но пък помнещите могат да цитират факта, че Путин се възкачи по труповете на чеченците на власт преди 14 години при цена на руското течно злато от 7 долара за барел. После тя рязко скочи и късметлията Вова започна да осъществява на воля скъпите си планове за руски реванш след претърпения позор, когато Русия се беше сринала до евтина суровинна база на развития запад и до клиент - да не кажа просяк - на световния кредитен пазар.

Ами ако историята се повтори по този кошмарен за Русия сценарий на естествения срив на фалшивата руска икономика (хермафродит между капиталистическото предприемачество и автократичната намеса на Кремъл) и полковник Путин бъде разжалван в очите на руската народна любов, подбудена от тестостерона на световното му перчене?

Нещо повече, какво би станало, ако осъществилата вече своята газова и петролна шистова революция Северна Америка (защото става дума и за Канада) реши да отвърне на Путин с неговото оръжие и се намеси в полза на низходящата тенденция в цените на двете основни пера на прихода за руския фиск?

Във всички случаи руската икономика започва да се тресе вече от западните санкции. От Русия бягат инвеститорите. Рублата пропада.Да му мислят рубладжиите у нас, които отдавна са се ориентирали битово на Запад, но се препитават от подаянията от изток. Когато Русия беше зле финансово, гласът им тук не се чуваше. Но после загладиха продажния си косъм и започнаха открито да се боричкат кой да се хареса най-много на бащицата от Кремъл.

Излиза, че лошите новини за Русия, която сама си дроби попарата, могат да се окажат добри за България. Ако имаме късмет това да се случи, може един ден да вдигнем паметник на Владимир Путин Първи, качен на троянски кон като цар Освободител на България от руско робство.

Автор: Иво Инджев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com