Писна ми от "по-малкото зло"

45408
Писна ми от "по-малкото зло"
Снимка: БГНЕС

Казана дума – хвърлен камък. Дваж крой, веднъж режи. Тези две хубави български поговорки отново и пак, и пак се завъртяха в главата ми, докато слушах поредния потоп от думи, изливащ се от устатата на Бойко Методиев Борисов – бивш премиер на България и много вероятен бъдещ.

Потрес, потрес, потрес – слабичка е тази дума, за това, което чух. И което ме кара за пореден път да се замислям за тотална емиграция, макар и да обичам родината си и да искам тя да е добре уредена държава. Не отлично – просто добре. Но при присъствието на настоящата политическа класа, която би трябвало да е водачът на промяната, светлинка в тунела отникъде не се вижда.

Човешкото няма цвят на кожата и етнос

На 12 юли, в късния следобед, България изживя поредната си трагедия. Бързият влак София – Варна дерайлира при гара Калояновец. За...

Ще си позволя днес да съсредоточа вниманието си върху г-н Борисов – многократно, в тази рубрика, съм коментирал всички настоящи значими политически лидери и сили, включително и него. Защото той дава повод за това. Даде го и днес, след като за пореден път не отговори на няколко много фундаментални въпроса, чиито отговори показват защо България не върви и не върви.

На първо място – Борисов категорично и абсолютно отрича да знае дори за съществуването на Делян Пеевски и игрите около Корпоративна търговска банка. Да, но точно по времето на ГЕРБ, когато всичко беше „точно, коректно, дисциплинирано” (ех, как нямам емот иконката puke), КТБ стигна от актив 2,03 млрд. лева през 2009 година до 5,63 млрд. лева през 2012 година. И след като Борисов сега беснее и иска оставките на ръководството на БНБ, защото не били „видели” какво ставало, защо той не видя от позицията си на експерт (Кой, ако не аз, да е премиер)? Защо след като сега много експертно кани МВФ, прави разчети къде какво липсва като пари и показва далновидност, не я показа по отношение на банковата система, докато беше начело на държавата? Но тогава "за да бъдело тихо и мирно" ГЕРБ преизбраха Иван Искров. Защо дясната ръка на Борисов награждаваше Цветан Василев за най-велик банкер в България? Защо сега не чете медии и не гледа новини, но гледа да се набута в най-гъстата гора от микрофони?

Същият този Борисов за пореден път наля напрежение по отношение на банките, след като се загрижи дали ще има достатъчно голям буфер „и за други банки”. Той имаше предвид приемането на държавния бюджет и съответно нормалната процедура всяка година по уреждане на държавните финанси, но го каза така неясно, че 100% много хора са си помислили, че вещае нови проблеми с банковата стабилност – аз си го помислих за момент дори, а смея да твърдя, че следя нещата и успявам да схвана обикновено веднага за какво става въпрос.

Клиентите ИМ са НИ скъпи!

Скандалът "КТБ" ще отеква дълго време в България и с основание – защото той показа недопустимото срастване на държава с олигархич...

За сръдните как „щял да остави БСП и ДПС да ни управляват” – ама вееерно ли беее? По време на Вашето управление, г-н Борисов, да не би да вдигнахте нещо жизнения стандарт? Не се ли обяснявахте като пожарникарче-овчарче на „пленум от чист комунистически тип” в Арена Армеец точно преди предсрочните избори как ГЕРБ не разбрала за четири години, че за българите било по-важно как живеят, а не само магистрали да се строят? Не признавахте ли грешки, грешки, грешки? Лошото е, г-н Борисов, че след като ги признаете, следва едно голямо НИЩО. Само припомням – на два пъти Ви се случи на Вас да отидете до Брюксел по време на управлението на сигурно най-мразеният в историята на Прехода премиер Орешарски и парламентарната Ви група изведнъж гласува неща, за които след това се извинявахте? Най-пресният случай – законопроектът за новите санкции за говорене по отношение на банките. Предишният – мораториумът за купуване на земя от чужденци. Тогава, г-н Борисов, по Вашите думи депутатите Ви бяха „подведени от популизма на „Атака”, при все че медиите се скъсаха да обясняват как този закон противоречи на Конституцията и на европейското законодателство и че като нищо ще ни докара санкции. Сега, при закона за банките пък "подчинените Ви" били "цопнали". Добре че беше на първо четене, въздъхнахте облекчено. Но с такива депутати, които се лъжат хем от популизъм, хем "цопват", следващият път какво ще гласувате и приемете? Като не могат депутатите Ви да четат или да слушат какво се приема - законопроектите се четат в пленарна зала, нали затова съществува терминът "първо четене", "второ четене", какво търсят в парламента?

В България, а и по принцип, на опозицията ѝ е най-лесно – тя дава акъл, изконна българска черта. Истината е, че ГЕРБ беше на власт и то почти пълен мандат, но не успя да промени така нещата, че хората да го усетят в положителен смисъл безусловно. Не успя, защото не направи жертвата да постави обществените интереси над своите. Управлението на Борисов щеше да е напълно нормално за държава с изградени и работещи икономически механизми, които да не се влияят от политическите глупости. Така е на Запад – и там има политически идиотизми, но те не засягат в голяма степен икономиката и не пречат на добрия жизнен стандарт. А у нас не само пречат, те не позволяват да се създаде добър жизнен и икономически стандарт. Има само живуркане, гледане на администрацията да крадне, да гепи от всеки европроект. И докато е така, хора като г-н Бойко Методиев Борисов, които караха репортерките „да му пипат мускула” и обясняваха, че ЕЦБ определя котировките на петрола, няма как да получат доверието ми. Не могат и да минат с „признахме си грешките”. Защото отдавна ми е писнало да гласувам за „по-малкото зло” – искам веднъж поне да избера нещо, за което първата ми мисъл няма да е „по-добре тия, отколкото ония”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com