Пет тояги на голо за невъзторжено мислене

16561
Пет тояги на голо за невъзторжено мислене

Дочакахме. Рапър беше призован в следствието да дава обяснение за песен. Няма значение дали е Сарафа или Мишо Шамара.

Не вярвал в ГЕРБ. Казал, че Борисов е измамник.

"Нема що всички големи държавници
и Костов, и Борисов излезнаха измамници."

"Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба. Ти гледай напред и един ден всичко ще бъде наред!"
 
Качеството на поезията не се различава съществено от качеството на молитвата към Богородица да освободи Русия от Путин.

В  същината си не се различава и подходът на властите.

Българският рапър няма да отиде в лагер за две години, но привикването в следствието с всички произтичащи от тук последици е достатъчно сериозно.

Ако нещо се случи на рапъра /без значение дали е Сарафа или Мишо Шамара/,министърът на вътрешните работи ще има възможност да заяви, че става дума за известно на органите лице, регистрирано, привиквано и т.н.

Може и глоба да му друснат. Основанието е описано от братя Стругацки: "Пет тояги на голо за невъзторжено мислене".

"Не мога да си обясня рап музиката ли е виновна на държавата, ако е така, е доста плашещо. Всеки ден стават тежки криминални престъпления, но явно ние сме по-големи престъпници. Не мога да си обясня защо всичко
се случва", казал Сарафа пред днес.бг.

"Не знам какво толкова съм изпял, но явно съм докоснал някой с думите ми. За мен е малко смешно 2012 г. да ме викат в прокуратурата да се обяснявам за текстовете на песните ми. Смятам, че живеем в демократична държава, живеем в бъдещето, не в 80-те. Нали има свобода на словото. Ще си говорим и ще си пеем каквото си искаме".

Дали?

"Има образувано наказателно производство от СГП срещу Мишо Шамара за това, че в една негова песен се обругават националният герб и националното знаме", е казал  заместник-главният прокурор и шеф на Националната следствена служба Бойко Найденов.

"Девушки, как сообщили в прокуратуре, нанесли «значительный урон священным ценностям христианского служения и посягнули на сакраментальность церковного таинства, (...) чем кощунственным образом унизили вековые устои Русской православной церкви». /Девойките, както съобщиха от прокуратурата, са нанесли "значителни щети на свещените ценности на пристиянското богослужение и са накърнили сакралността на църковното тайнство /.../ като кощунствено са унизили вековните устои на Руската православна църква./

Има извество сходство в аргументацията.

Българският рапър няма да иде в лагер. Закрили са ги още при раннния Живков и оттогава властта си играе с интелигенцията /рапърът е интелигенция, не е полицай или земеделец, нали?/ по-изтънчено.  А и Брюксел гледа, не върви някак, още повече, че с половин уста МВнР изрази несъгласие с присъдата срещу руските пънкарки.

Никой от ПП ГЕРБ не е сезирал прокуратурата за песента на младия рапър Серафим Мартинов - Сарафа, съобщиха за БГНЕС от управляващата партия по повод утрешния разпит в НСлС на певеца.И отсъдили демократично: Всеки е в правото си да пее и да играе с думите, включително и с наименованието на ПП ГЕРБ.

Поне думите остават.

Засега.

Коментар на Kafene.net/сайтът се подготвя и списва от журналисти от бившата Българска редакция на BBC World Service.

ГЕРБ се оказа добър ученик на тройната коалиция

Изборите са страхотен сезон за електората. И не защото ще може да смени некадърните политици с по-добри. 9 месеца преди следващия пар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com