Пеевският синдром

36972
Пеевският синдром
Снимка: БГНЕС

Чували ли сте за Стокхолмския синдром? Най-общо казано това е психилогическо състояние, при което похитен човек или хора се привързват към похителя/похитителите си, изпитват симпатия и дори в определени ситуации ги защитават. Името идва от събитие, което се е случило в периода 23 до 27 август 1973 година в шведската столица Стокхолм. Там четирима служители на кредитна банка в центъра на града са взети и държани 5 дни като заложници. След освобождаването си похитените изненадващо показват добри чувства към похитителите и дори ги защитават.

Точно по същия начин се държат и областните структури на ДПС при номинациите си за Делян Пеевски в европейската листа на движението. Те говорят убедено и защитават „младия и преуспял 33 годишен мъж”, като определят всичко, което излезе за него през последната година, като платена провокация. Когато обаче бъдат попитани какво конкретно е направил Пеевски за избирателите на ДПС, отговарят по витиеват начин – помагал с пари, добре управлявал. Няма примери на кого точно, поименно е помогнал, къде и в какво се изразява доброто му управление. Което не пречи на убедеността.

Напредък - виждаме как ни крадат личните данни, остава и да има наказания

Скандалът на седмицата – партиите в България лъжели с подписи, събирали лични данни незаконно и ги използвали, за да си увеличава...

Казват, че когато Господ иска да унищожи някого, той първо му взема акъла. Дали случаят е такъв, само Господ знае. Но поведението на тези хора трудно може да бъде разбрано в светлината на биографията на Пеевски. Звездата на „младия и преуспял мъж” изгрява през 2001 година, когато става член на НДСВ и оглавява борда на „Пристанище Варна” ЕАД още докато е студент. По това време майката на Пеевски – Ирена Кръстева, е шеф на Българския спортен тотализатор. От май 2005 година Пеевски е следовател в стопански отдел на Столичната следствена служба, макар че според закона за тази длъжност се изисква двегодишен стаж. Пет месеца по-късно е назначен за заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев. Там той наблюдава Държавния резерв. 

През 2007 г. срещу Делян Пеевски има повдигнато обвинение за изнудване. Бившият шеф на „Булгартабак” Христо Лачев се оплаква, че Пеевски поискал на близки до него фирми да бъде осигурена работа с „Булгартабак“. По обвинението е образувано дело за използване на служебно положение за набавяне на противозаконна облага. Това води до уволнението на Делян Пеевски лично от Станишев. Прокуратурата преустановява разследването срещу него „поради липса на доказателства“, а Висшият съдебен съвет го възстановява и като следовател, тъй като законът пази местата в съдебната власт на депутати, министри, зам.-министри, кметове и общински съветници. Две седмици по-късно Пеевски е възстановен на поста зам.-министър на бедствията и авариите пак от Станишев.

Пеевски е член на ДПС, както и народен преставител от 14 юли 2009 година насам. Майка му контролира „Нова българска медийна група”, която включва почти всички важни вестници в страната, но изненадващо предната седмица обяви, че продава. Продава на фирма, създадена три дни преди продажбата.

Всички тези факти просто няма начин да не накарат който да е средноинтелигентен човек да не се запита поне „Абе на това момче кой му помога, кой го тика насам-натам и защо”. Отговорите със сигурност не включват „защото е добро момче и много помага на хората”. Включват следната поговорка - когато нещо ходи като патка, кряка като патка и цвъка като патка, то е патка.

Изгубени в превода

Болен здрав носи. Битият – бит, другото няма да го довърша. Така приключи разследването на случая „Лясковец”. Сигурн...

п.п. Запазвам автентичността на народната мъдрост и не я перефразирам с популярното в Интернет определение, включващо петото най-интелигентно животно на планетата - прасето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com