Операция "Оцеляването на Цветан Цветанов"

58431
Операция "Оцеляването на Цветан Цветанов"
Снимка: БГНЕС

Ще се превърне ли Цветан Цветанов в първата голяма жертва, която отдавна компроментираната политическа класа, свързвана от всеки българин с малко акъл в главата директно с мафията, ще даде? Този въпрос става все по-актуален с оглед решението и на втора инстанция Цветанов да влезе за четири години в затвора заради отказа си да подпише разрешение за СРС за следене на осъдения на първа инстанция за теч на класифицирана информация шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров, след като съдът е дал разрешение.

Да или не – неверниците със сигурност са повече, отколкото вярващите. Защото, не е тайна, в България доверието в институциите е най-дефицитната стока. Но в крайна сметка нещата изглеждат по следния начин – или ще стане, или няма да стане.

Цветанов във флашмоб срещу насилието над жени

Инициатива срещу насилието над жени проведоха в Арбанаси днес от ЖГЕРБ, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ. В своеобразния флашмоб се вкл...

Завръзката

Играта около Цветанов започна да става все по-интересна след разкритието на делото "Червей". От особен интерес тук е твърдението на кажи-речи всички отговорни фигури – от главния прокурор Сотир Цацаров, през вътрешния министър Веселин Вучков, та чак до премиера Бойко Борисов, че "е следена" системата за класифицирана информация на МВР (АИС). В тази светлина е важно пак да напомним – Цветанов е заплашен от затвор заради отказ за използване на СРС точно срещу човек, "разгласяващ класифицирана информация". А самият Борисов в коментарите си по „Червей” изтъкна как износът на данни и бърникането в АИС са изключително сериозно престъпление.

За и против Цветанов

На всички е ясно, че най-важни в случая са думите на Бойко Борисов. Защото през годините той многократно имаше причини да низвергне Цветанов, но не го направи – като се почне през изпълнението с делото срещу Николай Цонев и изцепката на Роман Василев и се завърши със случая Мишо Бирата. Тези случаи излязоха напред точно по времето, когато Цветанов беше човекът, пряко отговарящ за вътрешната сигурност и комфорта по най-чувствителната тема за българското общество през целия Преход – престъпността. 

Лозан Панов обеща публичен избор на съдиите по делото на Цветанов

Новият председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов официално встъпи в длъжност. Още от първия си ден като съдия №1 той де...

Приказките за класифицираната информация от Борисов могат да се гледат в два аспекта – той директно хвърля камък в градината на Цветанов, тъй като обвини точно човекът, който Цветанов буквално собственоръчно сложи начело на Софийския градски съд (СГС) – Владимира Янева. Това обаче важи само ако Янева все още е човекът на Цветанов, а не е вече "необходимата жертва".

Точно заради гореизброените случаи през години беше доста необяснимо защо Борисов защитава така твърдо Цветанов, след като жертва редица фигури в първия си кабинет при далеч по-малки скандали. Обяснението е само едно – много сериозна лична причина Цветанов да бъде пазен. Причина, която се крие със сигурност още в 90-те години на XX век и "ипонското" минало на Борисов-Буда.

Премиерският фокус върху Владимира Янева показва едно – отслабването на Цветанов. Защото Борисов явно насочва удара там и лишава Цветанов от важен лост на влияние. Но не и с цел да го жертва изцяло – доказателство за това е декларацията на ГЕРБ в подкрепа на Цветанов, както и истеричните кампании и призиви във Facebook, изтъкващи невинността на бившия вътрешен министър. Ако някой си мисли, че това може да се случи без санкцията на Борисов, да помисли пак. Така че изгледите Цветанов да оцелее хич не са малки – дори и при присъда на две поредни инстанции. Но със сигурност е ясно – влиянието му върху Борисов отдавна не е това, което беше и отслабва непрестанно.

Бойко Борисов отдавна е доказал – не дели, не прощава и не забравя. И явно успя да намери изгодният момент да охлаби примката на едно влияние върху себе си, което си остава тера инкогнита за обществото вече толкова години.

Цветанов може и да стане добър пример

Новината на деня, а може би и на годината, се пооформи вчера – 9 февруари. България е на път да стане свидетел на първия значим б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com