Няколко лаишки извода за Гърция

13363
Няколко лаишки извода за Гърция

Вече два дни различни мъдри глави мислят по телевизионни студиа и вестници какво ще има да става с Гърция след категоричното „не” на провелия се референдум. Говоренето стана толкова много, че съм убеден – хората не възприемат и само по навик биха следили темата. А тя има няколко прости и важни заключения.

1. Политиците вземат решенията и няма нито един измислен механизъм, който да ги спре да злоупотребят, ако искат. Могат да бъдат евентуално осъдени, но вредата ще си остане.

Омбудсман, омбудсwoman

Аз не разбирам какъв е проблемът Мая Манолова наистина да стане следващ омбудсман на България. Ама била червена? Нима това е някакво съ...

2. Когато някой има да връща много, кредиторът си търси парите – по всички възможни начини.

3. На никого не му харесва да му натрисат заеми, за които той не е питан лично дали да бъдат вземани, но всеки иска да живее добре без да полага много усилия.

4. Съвременният свят и особено финансовите пазари и инструменти станаха толкова сложни, че можеш да вземеш някакъв заем и да трябва да го връщаш двойно, тройно, десеторно – според зависи какво си подписал, без да схванеш дори, преди да стане твърде късно.

5. Икономиката контролира политиката при тези, които имат най-много ядрени ракети. Затова и парите определят правилата. Така че тези с парите още по-трудно могат да бъдат осъдени, защото пишат и законите.

6. Няма държава в света, която да е цъфнала и вързала, когато се е намесил МВФ.

Чернобил - паниката удря по-дълбоко от радиацията*

Тези дни реших да се поразходя за едно кино до мола на „Стамболийски” в София и случайно на кръстовището преди това –...

7. Еврото не е панацея – можеш да влезеш в еврозоната и без да си изпълнил критериите, а сега като нищо можеш и да предизвикаш срутването ѝ.

8. Всички политици и чиновници навсякъде са еднакви – успяват да проспят без изключение събитията, струващи милиарди на обикновените хора. Казано на народен език – за кокошка няма прошка, за милиони няма закони.

9. Винаги се вдига най-много шум, когато положението е „след дъжд качулка”.

10. Четете колкото се може повече, за да имате по-широка база, когато си вземате решенията.

На Гърция остава единствено да се надява на по-добро. Защото след най-свирепата буря идва слънцето. Сега - който може, да отива на плажа - дано всички, четящи този текст, да могат да си го позволят.

Гръцката криза - кой е виновен?

Гърция – това е горещата световна тема още от началото на миналата седмица, стана гореща тема и за България през тази седмица. По...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com