Неразбралите неразбиращи

8411
Неразбралите неразбиращи
Снимка: БГНЕС

Живеем в държавата на неразбралите. И на неразбиращите. Превесът, за съжаление, е в полза на първите. То затова е такава и държавата. Поне е смешна, ако не мислиш много.

И как няма да ти се иска да пукнеш от смях. Цацаров, милият, не разбрал, че пари за съдии, прокурори и следователи няма и съди държавата, задето не иска да вдига заплатите на пазителите и слугите на реда и закона. Самостоятелност на съдебната власт как да има без пари, пита главният прокурор. И е прав – гладна мечка хоро не игра. Но пък съдебната власт далеч не е гладна. То затова прокуратурата и съдиите масово ги псуваме всички – защото им завиждаме. Съдебната власт отдавна е независима, но от държавата. Намерили са всички Яневици, Ченаловици и тем подобни откъде да върви нагоре заплата – не от държавата, но важна е тенденцията. А ние си говорим за съдебна реформа – говорете си, не ми пречите, подсмихва се КОЙ.

Бий, за да те уважават - важи особено за държавата

Ако не почукаш, няма да ти отворят. Тази прастара мъдрост, която е основата на човешката природа, независимо дали говорим за комунизъм ...

Борисов пък не разбрал колко е журналистическата заплата. Ако беше разбрал, щеше да знае, че за след стотно място в класацията – тая на „Репортери без граници”, пари не дават. Не само на „поне половината журналисти”, ами на доста по-малко. Осребряват само такива като тия, дето са „собственици” на „Труд”, „24 часа”, ПИК и т.н. Затова на Цветан Василев му вярвам – за други работи не. Например, че само той е „добрият” в „Добрият, лошият и тъпото копеле”. Хубавото е, че все пак знае колко е на прокурорите и съдиите - най-високите в държавата, според него. Голяма лакомия е тогава, щом хем най-много от държавата иде по редовните канали, хем по нередовните - и от държава, и от "бизнес".

Бизнесът ни пък не разбрал, че плана „Юнкер” не е да се изсипят едни пари на едни хора. Не щат от ЕС да възприемат българската традиция – че публичното е частно. Юнкер искал инициативност, гадината – той дава едно евро, ти даваш още 14 и строим светлото бъдеще. Е да, ама Ганьо не е свикнал така – да даде, за да получи. Той иска само да получава. И БСК, БТПП, АИКБ, КРИБ и ако съм пропуснал някого, изреваха. Не били чули - нищо че и Кунева в средата на февруари тази година каза, че "Юнкер" е само за частни проекти, за публично-частно партньорство си има коехзионни фондове. Но на бизнеса му е трудно да чуе какво казват от Брюксел и вицепремиер дори. Сигурно грешка в превода. Може и грешка в слуховото апаратче да е. Държавата и тя не помага – не е разбрала думите на Кунева или не я е еня, та затова на бройка хвърчат някакви проекти. То затова от 18 само един може да мине – за IT става въпрос. Потвърждение, че в тази държава единствено IT секторът става за нещо. Другите ... чеп за зеле.

В Кранево пък си имало ограда на един от плажовете - при Международния пионерски лагер си имало ограда на плажа. Има, защото морето крадяло от пясъка, та да го опазим пустия пясък, казва кметът на Кранево. И така от 15 години. Не разбрали хората, че е нещо смешно да пазиш пясък от вода. Не разбрала и държавата 15 години кой от какво се пази.

Така си живеем в неразбория - отдавна не ни интересува. Но ако не искаме да лягаме и да мрем масово, време е да ни заинтересува. И като се поинтересуваме, време е да прибегнем до метода на моркова и тоягата, но без моркова, че отдавна го изядоха някои хора и все не разбират, че трябва да им стига вече.

Циганската престъпност качва телевизионния рейтинг

"90% от престъпленията се извършват от роми", казва в телевизионно студио депутат, представящ себе си за националист. „Да, но ост...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com