Не става само с принципи, трябва и акъл

61146
Не става само с принципи, трябва и акъл

Иди ми, дойди ми – такова изглежда поведението на „Патриотичния фронт” по отношение на стабилността на правителството. Първо патриотите се заядоха за Орхан Исмаилов, макар че не можаха да дадат една друга причина извън традиционното „Корман Исмаилов го предложи”, но след назначението на бившия пиар на ДПС за областен управител вече нагласата при „Патриотичния фронт” е за отказ от подкрепа на правителството.

Прави ли са патриотите? За себе си – със сигурност. Факт е обаче, че случаите "Исмаилов" и "Пенев" са различни. Но „Патриотичният фронт” не подхожда към тях спрямо разликите. Кои накратко са те – за разлика от Орхан Исмаилов, Пенев, освен че е бивш депутат от ДПС и пиар на партията на Доган, има доста големи разлики в две поредни декларации пред Сметната палата. Тези разлики предизвикват въпроси – но „Патриотичният фронт” не ги задава. Защото касаят всеки, независимо от коя партия, който отива на държавен пост. И ако се зададат сега, утре, когато "патриот" е на държавна служба, може да няма как да им отговори. Затова "Патриотичният фронт" лае на тема "неоосманизъм". Докато си говорим за вътрешната ни политика с понятия, които касаят външната ни политика, вместо да си оправяме вътрешните бакии, няма да прокопсаме. Затова, макар "Патриотичният фронт" да има основание да роптае за Пенев, има и системна грешка. Защото ГЕРБ смени 24 от 28 областни управители – когато се проверят декларациите им пред Сметната палата, може да излязат интересни неща и там. Но се шуми само за Пенев – засега.

Патриоти или патриотчета?

Кажи-речи от началото на седмица чепикът отново стегна „Патриотичния фронт” – много лошо било човек на име Орхан Исма...

"Патриотичният фронт" влезе в коалиция с ГЕРБ и Бойко Борисов, въпреки че Борисов е символ на статуквото и на модела "Кой" - медиите на Пеевски му лижеха задника четири години. Досието "Буда" беше неглижирано с класически похвати на отклоняване на фокуса на темата. Голямата уста Николай Бареков свърши най-добра работа в тази насока – вдигна шум за знакови убийства, които станали заради Борисов и тъй като не представи доказателства, всички логично му се смяха. И имиджът на Бойко Борисов беше изчистен. Нищо, че има сериозни основания да се търсят връзки от 90-те години, да се види колко е намесен Борисов в контрабанда на цигари например или дори по-сериозни неща. Това е работа на МВР, на следствие, на прокуратура, но с ефектни медийни акции темата вече не е от обществено значение и е забравена. Щом не е в медиите, все едно не се е случило. Но си имаме премиер за втори път и го сочим за ярък пример колко е успял, без значение как.

След като обаче патриотите скачат на Корман Исмаилов, който беше ясна част от Реформаторския блок при оформянето на управленската коалиция, те просто заблуждават. Не е мъжко и не е справедливо първо да кажеш, че е важна програмата, а не хората, които ще я изпълняват, а след това, като не е твоята, да подскочиш. Това намирисва не на морал, а на незадоволен интерес. Защото моралът не се заключва само в програма и само в хора – той обхваща и двете. Задължително. Когато си подписал някаква програмна декларация, когато си казвал в прав текст, че няма значение кои хора ще я изпълняват, олекваш страшно при първото назначение, което не ти изнася. И после никой с акъл в главата не те взема насериозно. А за да се оправи България, трябва и акъл, и желание, и принципи. Само с едното не става.

Така че „Патриотичният фронт” да вземе да реши какво ще бъде – само желание, само акъл, само принципи или всичко. Иначе остават само „камънье и дървье”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com