Наръчник на мошеника

77969
Наръчник на мошеника
Снимка: Getty Images / Guliver

Весела седмица е тази. И минава под знака на корупцията. Почна се още от понеделник, когато бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей дойде в България, за да сподели опит за правосъдието. Заради директната ѝ критика към Бойко Борисов, че лъже как Румъния не напредва в правосъдието, веднага се появиха верните защитници на премиера, които да не допуснат „мамалигарката” да му цапа аурата.

Вчера корупцията придоби международен мащаб. Не че не си го знаем, но полицията в Швейцария прибра по искане на ФБР куп служители на ФИФА. Чудното е как Сеп Блатер не е сред тях – чудно, ако живеехме в Утопия.

Имат ли място различните в България?

През последните месеци в публичното пространство се заговори за хората с увреждания. По-активно. Повече от преди. Лицата, които, дамгос...

Финал засега на смехообразуващата седмица предизвика днешния сутрешен блок на Нова телевизия и участието на шефа на копърките от „СК Стилтранс”, който е твърдо убеден, че не носи никаква отговорност за сметки от по 70 лева на курс между Летище София и квартал „Лозенец” в столицата.

Защо обръщам внимание на тези случаи? Освен очевидно забавната част от безумни твърдения, придружени и с крясъци, те имат много общи характеристики, с чиято помощ може да се познае кога някой е сгазил лука. Тези характеристики са си истински научен труд и трябва добре да ги познаваме, ако не искаме да излизаме балами. Или да ги познаваме добре, когато ни хванат в крачка – монетата винаги има две страни. Или ако искаме да търсим качество в смеха, които напира ли напира при обясненията. И така – ето как и моите препоръки за всеки пишман мошеник, който иска да си вдигне квалификацията за големите далавери:

1. Пълно неглижиране - отричаме тотално всички възможни обвинения, факти, документи, записи и каквото там се извади срещу нас. Те са скалъпени лъжи, които целят да ни очернят, защото конкурент е платил за това. Ние сме честни бизнесмени/политици/шефове на ФИФА, които мислят само доброто на клиентите/гласоподавателите/футбола и го доказваме с контраатака.

2. Контраатака – пускаме в действие словесната мелница с пълна сила. В това число влиза викане, сочене с пръст, тупане в гърди – образно и косвено. За образно е ясно – някой ако не му е, няма как да помогна. Косвеното е по-интересно – то става чрез посредници, един вид свидетели, които се кълнат минимум в клетите си майчици колко добър е обектът на гнусната атака. По-грубата косвена атака разчита само на вербално-жестови изцепки, но по-високата  и по-класната залага на прилагане на доказателства колко е добър по душа и дела обвиненият несправедливо бизнесмен/политик/шеф на ФИФА.  Доказателствата могат да са добри дела – примерно как се борим с расизма или изтъкването на конкретни насрещни грозни, пошли, заслужаващи минимум укор и максимум затвор дела на конкуренцията. Например не е важно, че аз взимам 70 лева за един курс или че няма нито един осъден политик за корупция – важното е, че поръчителят е обсебил Летище София и че Моника Маковей не е могла да стане премиер след последните избори В Румъния! Тези съкрушителни твърдения, подкрепени и с някои и друга цифра – партията на Маковей е взела само 4% от гласовете на последния вот, гарантират сериозен успех в обръщането на мача и разобличаването на мръсната гад, която подлива вода!

День трагедии за парашутните ни десантчици

Три дни след Деня на Европа или День Победы имаме ново доказателство, че прокуратурата ни – уж пазителка на справедливостта, убив...

3. Документално доказателство – тази категория вече е висше майсторство и обикновено се ползва само от големите, изпечени акули. Тук е необходимо да се представят избирателно документи, задължително с цифри, които да докажат категорично невинността и чистотата Ви, както и да покажат какви мошеници Ви атакуват. Внимавайте – избирателното показване на документи следва да се прави пред възможно най-голяма аудитория, но не особено умна и незапозната с обстановката. Иначе рискувате все да се намери някой умник, който да ви разбие защитата с документ, които обезателно НЕ ТРЯБВА да е в избраните. Затова по-добре показвайте такива документи пред някоя по-известна телевизия – там времето е ограничено, рекламните спотове ВИНАГИ чакат да бъдат пуснати и просто трябва да извиете някоя лакърдия, преди рекламодателите да Ви дойдат на помощ и да можете да си излезете от студиото!

Научете тези три правила и сте готови да заемете мястото си в живота. Правило 1 е достатъчно за по-скромните – ще съдирате по някоя кожа от гърба на баламите и ще живеете относително щастливо известно време, защото хубавото, казват, не продължава дълго. Правило 1 и 2 ще ви помогнат да се издигнете поне на средно управленско ниво – в световен мащаб, за България може и да заемете висок според разбиранията на хората пост – защо не и премиер. Но ако овладеете майсторския клас на правило 3 – тогава няма да има прегради пред Вас на тази планета!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com