МВР да ограничи "сладкото" от пенсионните лакомства

17902
МВР да ограничи "сладкото" от пенсионните лакомства
Снимка: БГНЕС

Кой ще ви пази от престъпниците, кой ще ви гаси пожарите, тези на 55 години ли – с този аргумент полицаи и пожарникари скочиха срещу готвеното увеличаване на пенсионната им възраст.

На пръв поглед аргументът им изглежда много солиден, особено по отношение на пожарникарите. Но само на пръв поглед – защото точно вдигането на пенсионната възраст би предизвикало реформи в тези структури, които никой не желае да направи иначе. Не желае да направи, защото е по-лесно да караме на хрантутене.

Здраверазграбване - не кой, докога?

Когато цифрите говорят и боговете мълчат. А когато за здравната реформа говори човек, който за шест години не само е успял да съхрани е...

Ако се приеме увеличената пенсионна възраст, тогава в структурите за сигурност ще трябва много внимателно да се подбират кадрите. Защото ще се наложи да се преценява кой става да гаси пожари и кой да проверява дали някъде не може да избухне пожар. Както и кой да лови крадци и убийци и кой да гледа как предварително да им се пречи на престъпниците да крадат и убиват. И по-важно – не само кой, ами и колко. Така изведнъж ще лъсне къде се работи в МВР и къде само се развива корупционна среда – защото има стари кадри, вършещи работата на млади.

Факт е, че работата на полицаите на улицата и на пожарникарите е изключително опасна, изисква определено ниво на физическа подготовка, което трябва да се поддържа непрекъснато. И не може реакциите на 25-годишен човек при критична ситуация, каквито са ежедневие за тези професии, да се сравняват с тези на 55-годишен човек. И тук идва голямото НО – каква част, какъв процент от състава на МВР и на „Пожарна безопасност” са служители, работещи „на улицата”? Защото в тези структури работят и други служители – администрация например. И откъде-накъде секретарката, чистачката или майстор-смяна на ел. крушки трябва да се пенсионират над десетилетие по-рано, отколкото колегите им в други сектори?

В Кодекса за социално осигуряване изрично е уточнена пенсионната възраст на МВР, на службите за сигурност, на пощите дори (стр. 46, чл. 69). Предвид случилото се с КТБ, направо трябва да се отменят безбожно малките стажове в ДАНС например – 27 години. Не 27 години стаж, ами 227 са им малко на тези, които проспаха – нарочно, ограбването на четвъртата най-голяма банка в България.

Да си полицай или пожарникар не е за всеки. Само че в България сульо и пульо иска да е такъв – защото е „сигурна” държавна службица, защото има облаги като тази с пенсионирането. Преди три години колегите от „Сега” бяха пуснали статистика какво се случва по време на конкурсите за работа в МВР – по 10 души за едно свободно място в най-ниската категория - редови полицаи, пожарникари, спасители и сътрудници. Огромна плява – направо не смея да задам въпроса на препитващите колко от тези кандидати стават за професията, че да не получа откровен отговор НУЛА.

Царя болгарскаго... Симеона?

Защо БПЦ отново взе да "ухажва" г-н Сакскобургготски, опитвайки се да го превърне в отделна институция над институциите? Какъв е смисъ...

Облагите винаги са привличали и ще привличат куцо и сакато. И ще се натрупва плява, докато в един момент ще се питаме как сме в топ 10 на света по брой полицаи на глава от населението, а престъпността ни  ... и тя е там някъде. Затова и трябва да има разчистване – и като не става с разум, ще стане с орязване на „лакомствата”. За тези, на които няма нужда да им се дават – администрацията на първо място.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com