Лъсна задникът на Орешарски!

75317
Лъсна задникът на Орешарски!
Снимка: БГНЕС

С появата аварийно на руския външен министър в София лъсна задникът на Орешарски. Разбра се защо този натрапник във властта не иска толкова дълго да си подаде оставката. Чакаше, горкият Орешарски, министъра Лавров! И го дочака! Нямаше нито един "голям" политик, който да се е срещал с него - за една цяла година, че и отгоре! Изпъчи се сега Орешарски и по темата, за която "големият" му дойде на крака - за някои лъжа, за други - истина, но и от Орешарски - оказва се! - зависи нещичко за този, прословут вече "Южен поток"!

Орешарски чакаха и от Европейската комисия, Орешарски чакаха и от Русия - да каже официално отдавна известното: че България ще строи тръбата, но само ако се спазят правилата на Европейския съюз! А те са - за който не е чул и разбрал: през нея да минава не само руски газ, както иска руската страна, но и всякакъв друг, както иска Европейският съюз! И още - тази "южна" тръба да осигури не само на България, а и на доста други страни от Европа така жадуваната диверсификация на синьото гориво! За да му падне цената, за да се отрежат най-сетне монополните ръчички на Газпром, разбирай Русия! И за да не извива тя никога повече ръцете на когото и да било!

Глупостта на неграмотността винаги се плаща скъпо

Ситуацията в българското образование е катастрофална. Да, именно това е думата без преувеличение. Доказателства имаме в изобилие &ndas...

Дотук добре, но уж поправилият се Орешарски пропусна важни неща - да се опита сега пък той - разбирай България! - да извива ръцете на Москва и Газпром! Да видят те добре ли е с усукани крайници?! Как ли? Много просто - по руския модел! Щом България се явява първата страна по "южното" трасе на руските геостратегически интереси в Европа; щом с продължението на това трасе в Сърбия, Унгария, Австрия и Италия всичко върви по мед и масло за Газпром и Русия; щом строително-монтажните работи на територията на тези страни е в напреднала фаза и Русия, и Газпром нямат път назад, защо тогава Орешарски - разбирай България! - да не помисли на свои ред за "извиване на ръцете"?! По руски модел! Казано накратко, да започне да диктува правилата - щом без България тръбата става "тръба заникъде", а и защото България не може просто да бъде прескочена! Нали корифеите - и в политиката, и в икономиката - винаги са твърдели, че в международните отношения няма вечни приятели, има вечни интереси! И никой - включително и Русия, включително и Европейският съюз! - не може да упрекне правителството и Орешарски - разбирай България! - че гони "вечните си интереси"! С руските камъни по руската глава, както се казва!

Какви може да бъдат тези български условия? Най-напред, разбира се, цената на синьото гориво, която сега е убийствено несправедлива. Обществена тайна е, че купуваме от Русия газ на цена четири пъти по-висока от цената, която Германия плаща на Газпром! Защо - никой не може да каже, но е сигурно, че и този път някой български "русофил" се е престарал в русофилството си! Срещу рушвет, разбира се! Второто, за което България може да поставя условие, е цената на самия транзит - ще плащате, ако искате газът да стигне до вас, това е положението, нали се разбрахме - няма вечни приятели, има вечни интереси! Включително и в ЕС! И т. н., и т. н.! Само при тези условия Орешарски можеше да остане в историята на България! Със свършено нещо полезно за нея! Лошото обаче е, че много фактори - все енергийни и властови - са си взели "своето" и връщане назад няма! Кой взел - взел, разбирай "те"! Кой гледал - гледал, разбрай "ние"! И плащал! Не само за газа!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com