Лидерски мимикрии!

8085
Лидерски мимикрии!
Снимка: БГНЕС

Политически лидерски мимикрии - това е другата особеност на прословутия български преход, нещо твърде историческо, което другите посттоталитарни страни-посестрими отдавна приключиха и забравиха, а у нас продължава да се точи вече 26-та година. Основните български партии днес са поставили на лидерските си позиции именно "подставени" лица, а зад тях стоят по-често зли гении, които уж излезли от активната политика, продължават да дърпат конците на партиите си и да определят хода на събитията в държавата!

Класическият пример са ДПС, подставеното лице Лютви Местан и неговият ментор в сянка Ахмед Доган. Дали пък някой наистина не си въобразява, че българската политика в няколкото години, откакто първият по ранг български турчин се е самообявил за почетен председател на партията си, се прави без неговото активно участие?! Ако е така, гигантски се лъже! Ако някой политически наблюдател си въобразява и ни внушава, че Сергей Станишев, примерно, падна от власт и уж си отиде от активната българска политика, без това да е било поръчано лично от почетния председател на ДПС, то този наблюдател е жалък наивник, който трябва да си търси работа далеч от жълтите павета! Ако някой си мисли, че аферата "КТБ", заедно с почти двегодишното народно движение "Кой!", не са сътворени в Сараите на Доган, също из основи се лъже! Всичко обществено значимо в годините от 1990-а насам е част от стратегията "Доган", а най-лошото, уважаеми съотечественици, е, че въпреки приспивното й напоследък темпо нейният край не се вижда!

КТБ - ... тате баница

Ако някой някога се е заблуждавал, че реформаторската власт, начело с Бойко Борисов, ще изкара наяве всички връзки в аферата „КТБ...

Лидерската мимикрия в ДПС е допуснала една-единствена лична инициатива на подставения, изразяваща се в замяна на философската реторика на Ахмед Доган с парвенюшката псевдолингвистика на Местан!

По пътя на Доган върви и другият зъл гений в политиката на България - Иван Костов. Може би - в кръга на шегата, разбира се - за баланс вдясно. Особеното при лидерската мимикрия на Костов е, че Командира (ако някой е забравил, това е прякорът му от времето на активната политика), за разлика на перфидния и подмолен Доган, е поведението му на слон в стъкларски магазин. До подписването на управленското споразумение на ГЕРБ с Реформаторския блок (доминиран грубо и непохватно от неговата Демократи за силна България) Иван Костов, уж в сянка, а всъщност очевидно и очевадно, буквално диктуваше на подставения Радан Кънев какви условия да поставя и какви обструкции да извършва. Именно на Костов е заслугата за успехите, до които, извивайки ръцете на Борисов, се докопа Реформаторският блок! Човекът от Драгалевци, обзавел се публично с някаква лаборатория за политически машинации, ще е който ще има последната дума - когато му дойде времето! - относно продължителността на живота на това управление и никакви Куневци, Лукарци и Корман-Исмаиловци няма да имат думата - те също, подобно на Радан, са негови войници! По неволя!

Доста по-различна е лидерската политическа мимикрия в другите действащи формации. Някои са направо смешни. На първо място лидерските глупотевини в БСП. Напуснал креслото на "Позитано" 20, Станишев изведнъж реши, че социалистите вече са си поотпочинали от него и е време да се върне - не на бял кон, а на дръгливо матаре! - за да започне отново да трови въздуха в сталетницата. Но крушката си има опашка - толкова слаб лидер като Миков БСП, да не говорим за БКП, не е имала от времето преди Димитър Благоев. Има даже в ръководството на партията хора, които твърдят, че Миков никога не е бил лидер на БСП, а винаги си е бил подставено лице на уж европейския Станишко. Лидерската мимикрия при бившите комунисти тепърва ще се развихря, а Станишев - нищо, че отрича - когато той отрича нещо, знайте, че става дума за точно обратното! - тепърва ще върви по стъпките на Първанов и като него в един момент ще си поиска партията! Битката за "Позитано" 20 тепърва ще се разгори, а както изглежда, безличният Миков ще кандиса и сам ще предложи на Станишев "двамата да управляват" - само и само да запази, донякъде, подставената си позиция!

И понеже стана дума за Първанов - неговата АБВ е още по-особен случай. За разлика от тримата дотук, при бившия президент лидерството не е прикрито, а напротив - съзнателно натрапвано! Да не би някай да си помисли, че бащицата Първанов вече не държи юздите на хората си в парламента! В АБВ обаче някак си и по естествен път лидерството се премества от ръцете на Първанов към главата на Ивайло Калфин! И помнете думата - рано или късно президентът от Пернишко ще се пенсионира и най-многото да бъде поканен за лидер на организацията на офицерите-ветерани!

Европейските радикали станаха първи приятели на Путин

Състоялият се в Санкт Петербург "Международен консервативен руски форум" се превърна в истинска сензация дори и за стандартите на Русия...

Още по-специален е случаят с лидерството на злополучния Николай Бареков и уж неговата "България без цензура"; уж партия, а всъщност съзаклятие за банково-финансовите далавери на Цветан Василев, което - заедно с подведомствената му телевизия ТВ7 - успя не само да заблуди (и купи!) четвърт милион избиратели, но - за резил на демокрацията! - стана и петата парламентарна сила в държавата, и която сега - върхът на нахалството! - с друго име и без Бареков, подставен и отхвърлен, изплют и ненужен, участва активно в законотворчеството на България, понякога с решаващ глас!

Накрая - каквато държавата, такива и партиите; каквито партиите, такива и лидерите! И обратното с пълна сила - каквито лидерите, такива и партиите; каквито партиите, такава и държавата! Пълна мимикрия! И на държавата, и на партиите, и на лидерите - най-вече!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com