Лицемерие вместо милосърдие

34343
Лицемерие вместо милосърдие

И тъй, кога правиш милостиня, не тръби пред себе си, както правят лицемерците по синагоги и по улици, за да ги хвалят човеците. Истина ви казвам: те вече получават своята награда. А ти кога правиш милостиня, нека лявата ти ръка не знае какво прави дясната (Мт. 6:1-4).

Ето тези думи в свещената книга на християните – Библията, отразяват мъдростта на вековете по отношение на дарителската дейност. Или казано с думи прости – ако не е тайно дело, милостинята е просто акт на лицемерие.

Няма казус "КТБ", има казус "БНБ"

Все повече ситуацията около банковата криза в България отива към своето логично развитие. Крайно време е да започнем да наричаме неща...

Неслучайно започвам с този цитат от Евангелието на Матея. Защото за пореден път българските политици показаха, че за тях няма нищо свято, особено по отношение на болката на хората. И непременно, преди избори, трябва да покажат колко са загрижени, но доказват единствено колко са лицемерни.

Лицемерието лъсна пред камера от страна на вечната мерудия на всяка манджа Николай Бареков и от милиционера Цветан Цветанов. А режисурата беше толкова лоша, че всеки нормален човек, погледнал клиповете им в леденото предизвикателство, спокойно може да повърне.

И Бареков, и Цветанов се включиха в леденото предизвикателство (Ice Bucket Challenge), като искаха да демонстрират съпричастност – привидно обаче. Защо ли – простичко е и ще бъде изяснено в следващите редове.

На първо място Бареков сложи сина си в инициативата, защото все някой трябваше да го предизвика – така е по правилата на играта, затова се нарича „предизвикателство”. Никой обаче не се „сети” за г-н Бареков в инициативата – чудно защо ли? Затова, в типичен стил „новият политик” открадна идеята на пиара Максим Бехар, който трансформира Ice Bucket Challenge в призив за помощ за пострадалите от наводнения и използва малкия си син, за да се намърда и той в безплатния пиар. А за да се покаже „повече пич”, Бареков реши да предизвика политическите си опоненти Бойко Борисов и Цветан Цветанов – помпозно и в стил край басейна.

Щонов да взема пример от Евгения Раданова

Силните на деня не бръснат служебното правителство за слива. Този извод категорично се налага след вече две седмици на управление на ка...

Още по-жалко беше изпълнението на Цветанов. Иронично, той всъщност прие предизвикателството на Бареков, защото се заля с кофа студена вода, но на практика в подкрепа на друга кауза – за борба с аутизма при децата. Бившият вътрешен министър обаче обърка „аутизъм” с „алтруизъм” в изявлението си пред камера – и съвсем не е нарочно, по мое мнение, направо боговете се намесиха. Защото в България алтруизмът, а именно принципът да се грижиш за благополучието на другите пред собственото, отдавна е изчезващ вид. При политиците е съвсем изчезнал, сред обикновените хора – още не. Но не е лошо политиците да вземат да дарят, че да го спасим. И алтруизма, а и за борба с аутизма да дарят. Здравеопазването го съсипахме, както и научната дейност, затова останаха и само даренията.

Основната идея на леденото предизвикателство (Ice Bucket Challenge) е да се обърне внимание на една страшна болест – амиотрофична латерална склероза (АЛС) и да се направят дарения, за да се намери лечението. Ледената вода е просто начин да се привлече все по-консуматорското общество, което иначе рядко се сеща за нуждаещите се. Неслучайно хора като Чарли Шийн и Роджър Федерер подчертаха много ясно, че дарението е на първо място, а не заливането с вода – Шийн с дела, като се поля с долари, вместо с вода, а Федерер – с думите „Мисля, че предизвикателството е страхотно, но е по-страхотно да се дари”. Да се дари, а не да се натърти как „най-богатите Борисов и Цветанов трябва да дарят”, след като във всевъзможни изяви от година насам повтаряш колко са крали, а преди това си им лизал задниците.

Библията не е съвършена книга по мое скромно мнение, но относно милосърдието е крайно точна – не тръби, когато правиш милостиня. А специално за българските полици предлагам щом искат малко безплатен пиар на гърба на огромни проблеми, да не се заливат с вода – да си напълнят кофата с по-кафява субстанция. И без това всеки ден редовно им излиза от устата, та един кафяв душ може малко от малко да ги понаучи на истински морал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com