Кръвни оставки заплашват националната сигурност

11381
Кръвни оставки заплашват националната сигурност

„Всички колеги са достатъчно отговорни, дали са Хипократова клетва и няма да изложат на опасност живота и здравето на българските граждани. Разчитам на тях и съм сигурна, че ще преосмислят решението си”. Това каза в Благоевград здравният министър Десислава Атанасова за подадената колективна оставка на медиците от Кръвния център във Варна, предаде Стандарт нюз.

Тя увери, че те са готови за диалог и ще бъъде постигнат консенсус. „Директорът на Кръвния център д-р Максимова е в София и ще проведем среща. Ще се срещна и с колегите следващата седмица. Апелирам към тях да преосмислят решението си, става въпрос за националната сигурност, трябва да има кръв и кръвни продукти”, каза още здравният министър.

Колективна оставка на лекари и медсестри

Всички лекари и половината от медицинските сестри и лаборантите от кръвния център в Стара Загора подадоха молби за напускане в знак н...

Атанасова припомни, че допълнителното материално стимулиране за медиците в Кръвните центрове е премахнато след скандала в началото на тази година. Иначе получавали като такова до 40% от всички средства. В момента единственият начин за допълнителни възнаграждения е да се преразпределят средства от бюджета на министерството. Точно така от 1 юни е вдигнато заплащането в спешните центрове, а от 1 ноември в центровете за трансфузионна хематология и психиатричните болници.

„Това са ни възможностите. Надявам се следващата година да има още едно увеличение. Знам, че 17-18% не са много. Що се отнася до липсата на кадри в здравеопазването, този проблем не е от днес. Отвореният европейски пазар привлича с по-добри възнаграждения, доскоро бе невъзможно да се специализира, но там са факт промените”, каза още Атанасова.

Тя каза още, че има подкрепата на вътрешния министър Цветан Цветанов и на правосъдния Диана Ковачева за проектозакона за криминализиране на посегателствата срещу лекари. „Аз самата съм дала писмено становище по казуса, трябва да има защита на работещите в спешната помощ и не само там, а на всички лекари. Надявам се народните представители да гласуват със закон за тази защита”, допълни здравният министър.

Редактор: Десислава Ушатова

Бойко захапа Деси, искала много пари

Премиерът Бойко Борисов разкритикува подопечната си Десислава Атанасова за постоянно исканите увеличения на бюджета за здравеопазване. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com