Кошчето с недействителни бюлетини ще прелива и на местния вот

5057
Кошчето с недействителни бюлетини ще прелива и на местния вот
Снимка: БГНЕС

Администрацията у нас е пословична с неспособността си да реагира адекватно на промените в страната и да се учи от грешките си. Всяка година ни изненадва първият сняг, преливат речни корита, давят ни наводнения и всеки път властите действат така, сякаш справянето с подобни бедствия им е за сефте. Това се отнася и за друго събитие, което по последиците от него също сме свикнали да разглеждаме като бедствие - изборите. Всеки път се вайкаме за неспособността на избирателните комисии да си свършат работата без (твърде много) грешки, мерим ръста на купения и контролирания вот, броим "мъртвите души" в избирателните списъци (един милион, два милиона?). И така до следващите избори, когато всичко започва отначало.

Несправянето с безбройните проблеми на избирателната система и изборния процес ни

Цветанов: ГЕРБ ще участва самостоятелно на изборите

ГЕРБ е единствената партия, която води реален политически живот. Това каза председателят на Парламентарната група на ПП ГЕРБ и заместни...

гарантира нарастване на мъчнотиите

и неуредиците в бъдеще. Класически пример за това вече стана въпросът за недействителните бюлетини. Години наред броят на невалидните гласове расте неотклонно с всеки пореден вот, а отговорните за разрешаването на проблема - депутатите и уж вече професионалната ни Централна избирателна комисия (все още избирана от политическите сили), или се правят на разсеяни, или затъват в дребнавостите на своята "експертност". Но числата са безпощадни. На парламентарните избори през 2009 г. недействителните бюлетини бяха 97 387, или 2.25% от общия брой в изборните урни. На следващия вот за народни представители през 2013 г. резултатът беше съизмерим - 90 047, или 2.5%. После започна стремглавото им нарастване. На евровота през май 2014 г. вече бяха 122 536, или 5.2%. Последния път, когато избирахме депутати - през октомври 2014 г., броят им достигна рекордно ниво - 218 125, или 6.2% от всички пуснати бюлетини. От тях 163 727 бяха празни бюлетини или такива, в които е гласувано за повече от една листа, а 54 398 са невалидни по други причини. Сред многомандатните избирателни райони, в които процентът на недействителните гласове е над средния за страната (6.29%), са 1-ви МИР Благоевград, 2-ри МИР Бургас, 3-ти МИР Варна, 15-и МИР Плевен, 16-и МИР Пловдив-град, 17-и МИР Пловдив-област, 26-и МИР София-област и др. Неправителствени организации изчислиха, че сумарно недействителните гласове се явяват приблизително 15 мандата в Народното събрание (цяла една малка парламентарна група), които българите са отказали да разпределят. Без този пропилян вот много неща можеха да бъдат различни в парламента, особено като видим сегашната му конфигурация.

Очаквано около безпрецедентно високия брой захвърлени в кошчето гласове се пошумя малко,

но печалният рекорд бързо се забрави,

ПФ ще участва самостоятелно на местните избори

Патриотичният фронт ще се яви самостоятелно на предстоящите местни избори, съобщи народният представител доц. Милен Михов. Коалицията ...

затрупан от лавината политически интриги около съставянето на новото парламентарно мнозинство и второто правителство на Бойко Борисов. Проблемът обаче си остана, а единствените, които все още раздухват жаравата, са НПО-тата, групирани в Обществения съвет към ЦИК. Още в края на м.г. оттам предложиха на комисията да се извърши изследване и анализ на негативния феномен. До този момент обяснение нямаше, освен предположенията, че избирателите са се затруднили с по-сложната интегрална бюлетина, както и традиционното позоваване на протестния вот. Тогава от ЦИК отказаха да разгледат предложението с аргумента, че не е достатъчно детайлизирано. През февруари Общественият съвет удовлетвори капризите на комисията, изпращайки й подробно изложение на идеята си за проучване. То трябва да се извърши "на терен" от смесени екипи на ЦИК и организациите в съвета чрез физическа проверка в 139 секции, които показват "критични" стойности на недействителни бюлетини. Тогава комисията се принуди да се размърда и да вземе "протоколно решение", с което приема "уместността" на предложението да се изследва проблемът. И какво предложи на свой ред? Да се създаде работна група, която да обсъди най-напред дали има правни основания за повторно отваряне на чувалите с бюлетини, както и каква да бъде методологията на едно такова изследване, и евентуално, ако стигне до съгласие, да внесе доклад до членовете на ЦИК. Така хубавата идея за проучването се оказа под заплахата да бъде смачкана от тежестта на бюрократични процедури.

Мудността и нежеланието на ЦИК да се захване с проблема са най-малкото неразбираеми, тъй като едно изследване току-виж показало, че не протестният вот и сложните за разбиране бюлетини са единствените причини за негативния феномен. А например избирателните комисии, които може умишлено или просто поради некомпетентност да са обявявали годни бюлетини за невалидни. Това би изисквало най-малкото допълнително обучение и други превантивни мерки. При всички случаи ЦИК трябва да предприеме някакви действия, за да предотврати нови лоши рекорди, при това бързо, предвид стремително наближаващите местни избори. Иначе и на този вот кошчето с недействителни гласове пак ще прелее.

Людмил Илиев,
Сега

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com