Конкурсът за който никой не разбра

99359
Конкурсът за който никой не разбра
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

Много шум -малко кандидати за поста председател на Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ)

Една от позициите в държавната администрация, за която българите в чужбина настояваха да бъде максимално прозрачна и необвързана с партийни назначения и конфликт на интереси бе тази за шеф на ДАБЧ. След скандала с номинацията на Ива Йорданова за поста зам.- председател на ДАБЧ и последвалата й оставка, вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева, обяви провеждането на публичен конкурс за поста председател на Агенцията. Конкурсът бе обявен на 12 декември, а срокът за подаване на документи изтече на 20 януари.

Българите в чужбина искат МИР "Чужбина" и публичен конкурс за шеф на ДАБЧ

Българите в чужбина поискаха председателят на Държавната агенция за българите в чужбина да бъде избран след публичен конкурс. Това ста...

Да припомним, че причината за оставката на Ива Йорднова бе писмото, изпратено от българи, живеещи в чужбина, до служебния министър-председател проф. Георги Близнашки, вицепремиера на служебното правителство Илияна Цанова, до президента Росен Плевнелиев и до медиите. В него се казваше, че българите в чужбина са против назначението на Йорданова заради липса на строго регламентиран процес за подбор, назначаване и прозрачност. Те подчертаха, че публичните институции в успелите държави се придържат към процедури, които гарантират, че избраният кандидат притежава нужните качества и умения за заемането на висока обществена позиция. Писмото бе подписано от 46 българи, живеещи в САЩ, Германия, Италия, Великобритания, Холандия, Гърция, Испания, Швейцария, Канада, Дания, Австралия, Австрия. В резултат на публичния натиск, приятелката на Божидар Лукарски, Ива Йорданова, подаде оставка, настоявайки да се проведе конкурс с публично изслушване на кандидатите, за да може да докаже компетентността си.

След изтичане на крайния срок за кандидатстване, пресслужбата на Министерски съвет съобщи, че подалите документи за конкурса са деветима, сред които не присъства кандидатурата на самата Йорданова. Тук няма изненада. Тя е поставена в губеща позиция от ситуацията – ако получи поста, това ще се изтълкува като нагласен конкурс, ако не го получи, ще се изтълкува, че не е имала нужните квалификации от самото начало. Така че, Йорданова постъпи много мъдро, оттегляйки кандидатурата си.

Това, което наистина изненадва, е малкият брой кандидати за позиция, която би трябвало да привлече доста повече квалифицирани хора, имайки предвид широката й публичност и огромният интерес към нея от българи в чужбина. Също така е озадачаващо защо нито един българин, живеещ в чужбина, не е представил документи за кандидатстване. Отговор на тези въпроси намираме в начина по който бе обявен конкурса и изискванията за кандидатстване. Защото само най-мотивираните кандидати биха минали през безбройните кръговете на абсурда, за да се доберат до инструкциите за кандидатстване, т.е. да намерят информация за това: КЪДЕ и КАК да кандидатстват.

Първото място, където бихме очаквали да намерим информация за конкурса, е на интернет страницата на Агенция за българите в чужбина. Но там никъде не се споменава, че ще има такъв конкурс. Напротив, изрично пише, в линка към "Текущи Конкурси", че "не са намерени такива". Обърканите, но все още мотивирани потенциални кандидати, биха изпратили запитване до агенцията. Резултатите от запитването чрез email са следните - лаконичен отговор на служител на агенцията препраща хората към пресцентъра на Министерски съвет – без да се даде телефонен номер или линк за контакт. Ето отговорът от служител на ДАБГ: "Здравейте, Информация можете да получите от прес-службата на Министерски съвет. Боряна Зашева, младши експерт Държавна агенция за българите в чужбина". При обаждане в пресцентъра на МС, жената, която вдига телефона, не знае нищо за съществуването на такъв конкурс нито за подаване на документи. Ако на потенциалния кандидат са му останали още сили, той настоява да говори с някой друг от пресцентъра и ако му излезе късмета, ще го свържат с човек, който ще му каже, че на сайта на МС има информация за конкурса. Започваме да разглеждаме сайта и никъде не можем да намерим информация. Накрая след дълго взиране, в горния десен ъгъл забелязваме дребен линк под надслов: ЗАПОВЕД НА ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ПО КООРДИНАЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПОЛИТИКИ И ИНСТИТУЦИОНАЛНИТЕ ВЪПРОСИ ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ПРОЦЕДУРА ЗА ПУБЛИЧНО ИЗСЛУШВАНЕ НА КАНДИДАТИ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДАБЧ. Ако решим да кликнем на този линк, ще намерим препратка към самата заповед, където и ще намерим заветната информация за регламента по кандидатстване.

Официално: ДАБЧ си пускала свободни интерпретации на български произход

Главният инспекторат на Министерския съвет откри редица противоречиви практики в дейността на Държавната агенция за българите в чужби...

Озадачени сме защо обява за конкурс е в Заповед, а не в самостоятелен линк, озаглавен Конкурс, с име към прилежащата агенцията, но бързо забравяме за това, щастливи че сме стигнали до първоизточника, а той е: http://www.government.bg/fce/001/0191/files/1612_zapoved.pdf. Изискванията включват диплома за висше образование, опит, владеене на чужд език и други стандартни неща. Но също така изключват подаване на документи по електронен път, т.е. кандидатите трябва лично да се явят и подадат документите в деловодството на МС и да попълнят заявление на място. Това означава, че ако най-квалифицираният специалист за позицията в момента се намира в Австралия, ще трябва да си хване самолетчето и да долети на крака, за да кандидатства за този пост.

Заповедта също изисква конкурсът да се огласи в медиите. Някои медии действително са отразили, че ще има конкурс с краен срок 20 януари, но никъде в това "огласяване" не могат да се открият изискванията и начинът за кандидатстване. Така заявеният конкурс автоматично изключва кандидатстването на повече хора и съответно дискриминира на база местоживеене. Този факт и това, че е невероятно трудно да се стигне до самата информация за конкурса, предизвика недоволство в българската диаспора.

Българският медиен портал eurochicago.com коментира нередностите по обявяването на конкурса. Много българи в чужбина изявиха възмущението си, че са лишени от правото да се кандидатират. Една от тях е Венета Маджистрели от Брюксел, която пита: "Защо няма възможност за електронно подаване на документи? Трябва ли задължително всеки желаещ да кандидатства за позицията български гражданин да се завърне в София, да си извади свидетелство за съдимост и лично да отиде до деловодството на МС, за да попълни писменото заявление и да си подаде документите? Това прозрачност и равен достъп за всички кандидати ли е? Най-малкото, г-жа Кунева, която е работила в структурите на ЕК, би трябвало да има добра идея що е то прозрачна процедура".

Българите в чужбина са особено чувствителни кой ще оглави ДАБЧ и затова настояваха за прозрачност и публичност на процеса на кандидатстване и избиране на председател на агенцията. За съжаление, обявеният по такъв начин конкурс показва, че има много още да се желае по отношение на назначенията в българската администрация на конкурентна основа. С оглед на това, би било редно срокът за подаване на документи да се удължи и да се позволи кандидатстване по електронен път - така, както се прави във всяка друга цивилизована страна.

Димитър Владимиров смени Ива Йорданова като зам.-председател на ДАБЧ

Със своя заповед служебният премиер проф. Георги Близнашки назначи досегашния главен секретар на Държавната агенция за българите в чу...

Автор: Татяна Кристи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com